Kongsberg Gruppen tror de skal få Rolls-Royce Marine i pluss innen to år

Underskuddet krymper i Rolls-Royce Marine som Kongsberg Gruppen nå har tatt over. For å få nyinnkjøpet sitt i pluss varsler Kongsberg-ledelsen blant annet en restrukturering.

Geir Håøy, konsernsjef i Kongsberg Gruppen

Foto: Marius Lorentzen E24
  • Marius Lorentzen
Publisert:

Kongsberg Gruppen slapp fredag resultatene for første kvartal, som også er det siste kvartalet selskapet har «uten» Rolls-Royce Marine.

Oppkjøpet av den britiske konkurrenten, og leverandøren av maritimt utstyr, ble annonsert i fjor sommer og formelt gjennomført 1. april slik at RRCM er blitt en del av Kongsberg Gruppen.

Kvartalsrapporten til Kongsberg Gruppen (fra før oppkjøpet ble gjennomført) viser en vekst i omsetningen fra 3,55 til 3,63 milliarder kroner, målt mot første kvartal i fjor.

Brutto driftsresultat (EBITDA) steg fra 286 til 414 millioner kroner (til 338 uten de nye regnskapsreglene IFRS 16 – se faktaboks).

Brutto driftsresultat endte sterkere enn analytikernes konsensus, som ifølge DNB Markets var på 353 millioner.

Resultat før skatt økte fra 144 til 220 millioner kroner (235 uten IFRS 16), mens resultat etter skatt økte fra 116 til 170 millioner (182 uten IFRS 16). Ettersom Kongsberg Gruppen for ikke lenge siden trykte opp nye aksjer i en emisjon, endte resultat per aksje ned ett øre til 0,95 kroner per aksje (1,02 uten IFRS 16).

Analytikerne hadde i forkant ventet et resultat etter skatt på 1,22 kroner per aksje.

Tror på Rolls-Royce overskudd innen to år

I tillegg til å legge frem resultatene for første kvartal har ledelsen i Kongsberg Gruppen også varslet at de fredag vil legge frem mer detaljer om oppkjøpet av Rolls-Royce Marine og planene de har for oppkjøpet.

Kongsberg Gruppen har også tatt en del grep for at konkurransemyndighetene skulle godkjenne oppkjøpet av konkurrenten Rolls-Royce Marine. Kongsberg har blant annet solgt selskapet Evotec, mens Rolls-Royce har solgt unna sin DP-virksomhet (dynamisk posisjonering) til et selskap i USA.

Ifølge regnskapet har salget av Kongsberg Evotec-salget til Rome AS i januar ga en gevinst i regnskapet på 107 millioner.

Både Kongsberg Maritime og Rolls-Royce Marine har slitt i kjølvannet av oljebremsen og nedturen i shippingmarkedet, som pågikk fra 2015 til i fjor. Rolls-Royce har hatt det verst og det har vært store underskudd.

Nå varsler Kongsberg Gruppen at de tror de skal klare å vise et positivt brutto driftsresultat (EBITDA) «i løpet av en toårsperiode».

Dette skal de både få til gjennom kostnadsbesparelser, som skal realiseres ved å redusere stab- og støttefunksjoner, samlokalisere kontorer rundt i verden og gjennom andre tiltak. I tillegg varsler de en restrukturering av divisjonen for dekksutstyr til skip:

– Deck Machinery divisjonen vil det iverksettes en større restrukturering for å sikre at området drives med tilstrekkelig lønnsomhet, skriver Kongsberg Gruppen i kvartalsrapporten.

Rolls-Royce Marine blir først medregnet og integrert i regnskapet fra og med andre kvartal. I første kvartal økte omsetningen i Rolls-Royce Marine fra 1,71 til 1,87 milliarder kroner, mens brutto driftsresultat bedret seg fra −173 til −64 millioner, mot ett år tidligere.

Ordreinngangen til RRCM falt fra 2,13 til 1,97 milliarder.

I tillegg til å gjennomføre milliardoppkjøpet av Rolls-Royce har Kongsberg Gruppen siden nyttår blant annet annonsert at:

Venter fortsatt inntektsvekst

Da konsernet la frem den forrige kvartalsrapporten i februar anslo de at omsetningen i både Kongsberg Maritime og Kongsberg Defense vil øke i år sammenlignet med fjoråret.

Budskapet i rapporten for første kvartal er hovedsakelig den samme, og selskapet venter noe økte inntekter, «både for «gamle» og «nye» Kongsberg Maritime».

– Vi starter året med en høy markedsaktivitet i hele organisasjonen og stor innsats knyttet til overtagelsen av Rolls-Royce Commercial Marine. Jeg er strålende fornøyd med mottagelsen Kongsberg har fått av tidligere RRCM-ansatte på alle lokasjoner vi har besøkt. Nå fortsetter den grundige jobben med å integrere selskapet på en måte som gir resultater, lønnsomhet og merverdi for kundene,» sier konsernsjef Geir Håøy i Kongsberg Gruppen

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Kongsberg Gruppen
  2. Rolls-Royce

Flere artikler

  1. Vekst og skyhøy ordreinngang etter Rolls-Royce-ekteskap

  2. Betalt innhold

    Kongsberg Gruppen dobler inntektene etter Rolls-Royce-oppkjøp

  3. Historisk tykk ordrebok i Kongsberg Gruppen

  4. Kongsberg Gruppen nedbemanner etter oppkjøp

  5. Kongsberg Gruppen åpner pengesekken igjen: Sender to mrd. til aksjonærene