Tellef Ormestad (61) er blitt 30 mill. rikere på biotek i viruskrisen

– Biotec Pharmacon har en strålende fremtid foran seg, sier Sandefjord-investoren om vårens børsrakett. Småsparere kaster seg nå over biotek-aksjen.

– Det skader ikke at selskapet man investerer i driver med noe samfunnsnyttig, slik som kreftbehandling og generelaterte sykdommer, sier investor Tellef Ormestad.
 • Anders Nybakken Kvale
Publisert: Publisert:

Det Oslo Børs-noterte bioteknologiselskapet Biotec Pharmacon, som satser på forebygging av immunrelaterte sykdommer, har skutt til himmels på Oslo Børs. Den siste uken er aksjen opp godt over 100 prosent. Siden årsskiftet er bykset på over 270 prosent.

Det er svært godt nytt for investor Tellef Ormestad fra Sandefjord, som er største aksjonær med 3,4 millioner aksjer. Ifølge E24s beregninger har han den siste uken en papirgevinst på i overkant 30 millioner kroner. Samlet har posisjonen hans i selskapet en verdi på 60 millioner kroner, basert på sluttkurs mandag.

– Jeg kan ikke klage. Det er veldig bra, sier Ormestad, som investerte i Biotec Pharmacon for første gang i 2012 og «har en veldig hyggelig inngangskurs».

Biotec Pharmacon har gått med underskudd i flere år. Nylig la det imidlertid frem tall for første kvartal som viste et positivt resultat og en betydelig vekst i omsetningen. Ormestad peker på dette som årsak til himmelferden.

– Har vært press på kursen

Biotec Pharmacon produserer enzymer til forskning gjennom datterselskapet ArcticZymes, samt betaglukaner til mennesker og dyr gjennom datterselskapet Biotec BetaGlucans, som for øyeblikket undersøker om de kan lage en såkalt «adjuvant», som forsterker effekten av vaksiner. Selskapet har en markedsverdi på drøye 840 millioner kroner.

Nylig har det blant annet solgt enzymer til partnere som lanserer coronatester.

De siste årene har imidlertid vært tøffe for selskapet. Flere år med underskudd kulminerte nylig i en endring av strategien og flere avganger på samme dag. Sårkremen Woulgan, som går med tap, skal selges, mens enzymvirksomheten skal bli hovedfokus.

– Det spennende med selskapet er at de vil ha en veldig bra vekst i mange år. Det har en strålende fremtid foran seg. Det har tatt tid før ting har løsnet, men sånn er det ofte. Mange aksjonærer har nok kastet kortene, slik at det frem til nå har vært press på kursen. Da blir den banket ned, men når det løsner, så blir det en «rebound» som vi har fått nå, sier Ormestad.

Investoren forteller at han både har solgt og kjøpt aksjer i perioden han har vært aksjonær. Han ønsker ikke kommentere hvorvidt han vurderer å realisere noe av kurshoppet.

Les på E24+

Biotek-boom på Børsen: Så nærme er selskapene suksess

– Markedet har ventet tålmodig

Biotec Pharmacons midlertidige toppsjef Jethro Holter forteller at selskapet har måttet gjennomføre «tøffe» beslutninger rundt virksomheten den siste tiden, og viser blant annet til salget av Woulgan.

– Vi har skalert tilbake. Det er så mange små selskaper som prøver å gjøre alt, men det kan man ikke gjøre. Tidligere har selskapet vårt alltid tenkt på den gamle måten, uten å tenke nytt, sier Holter til E24.

Han gir snuoperasjonen mye av æren for veksten, men også at de har «fått et ekstra kick på oppsiden fra coronaviruset».

Holter har fulgt med på aksjekursen de siste dagene og kommenterer den slik:

– Nå ser vi den virkelig verdien av selskapet. Det er det viktige. Markedet har ventet tålmodig og forstått grepene våre, sier han.

Les på E24+

Dette er Norges viktigste biotek-investorer

– Så å si bare biotek

Sandefjord-investor Ormestad begynte å handle aksjer for over 30 år siden, forteller han.

– Jeg har gjort det bra på børs. Det er en livsstil man lever og ånder for. Nå er det så å si bare biotek, påpeker han.

Han har dermed flere ganger vært med på lignende børsuro som man opplever nå i viruskrisen.

– Det skaper store svingninger. Sitter du i en posisjon til å utnytte svingningene, så er det gode muligheter, men også motsatt for mange andre. Det viser tidligere hendelser som 11. september og finanskrisen.

Biotek-aksjer omtales gjerne som svært risikofulle, da fremtiden ofte er uforutsigbar for selskapene.

– Det er risiko. Men det er litt forskjellig hos selskapene, der noen bare lever i påvente av testresultater. Hos Biotec Pharmacon er ikke risikoen så stor som hos mange andre, sier Ormestad.

Les også

Norske Epiguard møtte stengte dører på italiensk fabrikk – en mail til UD ble redningen

– Effekt som sprer seg som ild i tørt gress

– Det er en type selskap som småaksjonærer klassisk hiver seg på når de ser at selskapet stiger mye. Nå har det doblet seg på en uke, og da blir det større aktivitet, sier investeringsøkonom Mads Johannesen i Nordnet.

Nettmeglerens kunder sto fredag for rundt 30 prosent av den totale omsetningen i Biotec Pharmacon-aksjen på rundt 50 millioner kroner.

Vanligvis er Biotec Pharmacon en svært lite likvid aksje, altså at det handles lite i den, men nå har dette snudd.

– Det er tradet veldig mye, sier Johannesen.

Han påpeker samtidig at en rekke helseaksjer har steget markant den siste måneden, også i Norden og USA.

– Hvis den ene går, har det en tendens til å dra med seg hele sektoren. Og nå ser man at flere helseaksjer knyttes til corona. Det er en effekt som sprer seg som ild i tørt gress, forklarer investeringsøkonomen.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Investorenes aksjekjøp
 2. ArcticZymes Technologies (tidl. Biotec Pharmacon)
 3. Oslo Børs
 4. Nordnet
 5. Coronaviruset
 6. Bioteknologi

Flere artikler

 1. Betalt innhold

  Dette er kjendisinvestorenes biotek-kupp

 2. Oslo Børs startet uken med kraftig oppgang

 3. Uerfarne investorer stormer inn på børsene: – Vil ende i tårer

 4. Betalt innhold

  Biotek-boomen er borte: – Må innse at alle må utsette studier

 5. Trosser klokkeklar Seadrill-advarsel: «Ekstremt spekulativt»