– Det dummeste vi kan gjøre nå er å la være å investere

Thomas Wold i Cubera Private Equity lar ikke dagens urolige marked holde ham våken om nettene. – Når ting blir billig, så er det oftest lurere å kjøpe enn å selge, sier han.

LANGSIKTIGE INVESTORER: Rasmus Bertram, konstituert administrerende direktør i Cubera Private Equity (til venstre) sammen med seniorpartner Thomas Wold.
Publisert:

– Jeg tror de aller fleste har en oppfatning om at vi skal inn i en global nedgangskonjunktur, sier Thomas Wold, seniorpartner i Cubera Private Equity.

E24 møter Wold i Cuberas lokaler i Vika i Oslo. Cubera, et selskap under Storebrand-paraplyen, er en såkalt fond-i-fond-investor som plasserer penger i globale private equity-fond, med formål om å generere en høy risikojustert avkastning til investorer.

Store deler av kapitalen til Cubera plasseres i fond i Nord-Amerika, og i tillegg er selskapet eksponert mot Europa og Asia.

– Vi ser hele den globale private equity-aktivaklassen veldig godt, sier Wold.

Les på E24+

Eksperter om den globale uroen: Derfor blir det neppe børskrakk

Tror på lavere aktivitet

Med unntak av et kortvarig sjokk under coronapandemiens utbrudd, har det de siste årene vært stabil oppgang på de globale børsene. Geopolitisk uro, økte rentenivåer og skyhøy inflasjon har imidlertid bremset forventningene i kapitalmarkedene i år.

– Siden finanskrisen i 2008 og frem til i dag har vi hatt en oppgangskonjunktur som har vært lengre enn normalt, drevet av lave renter og lav inflasjon. Det har gjort at de fleste som har erfaring med investeringer, inkludert oss, har tenkt at vi er i slutten av en oppgangskonjunktur og at man må forvente at det kommer en korreksjon.

Thomas Wold i Cubera Private Equity liker ikke-sykliske sektorer i turbulente tider.

Som følge av mange usikkerhetsmomenter i verdensøkonomien forventer Wold lavere transaksjonsaktivitet i det private markedet i andre halvår av 2022, og begynnelsen av neste år.

– For at en transaksjon skal gjennomføres, må kjøper og selger være enige om pris. I en periode som vi er i nå, tar det tid før selgere aksepterer at de ikke kan få den prisen de kunne få i en oppgangskonjunktur. PE-aktiviteten vil ikke dø ut, men det blir nok mange færre transaksjoner enn det har vært historisk.

– De neste årene blir spennende

Med et langsiktig fokus, så endres ikke Cuberas strategi vesentlig i turbulente tider, forteller Wold.

– Når vi investerer og skal velge fondsforvaltere må vi legge en langsiktig horisont til grunn. Det dummeste vi kan gjøre nå er å la være å investere, bare fordi det er usikkert konjunkturbilde. Selv om det er usikre tider nå og vi muligens er på vei mot en nedgangstid, så har vi et langsiktig fokus.

Ifølge Wold kan nedgangstider også være en tid hvor det dukker opp gode muligheter, ikke bare utfordringer.

– De neste par årene tror vi det blir en spennende periode å investere. Når ting blir billig, så er det oftest lurere å kjøpe enn å selge.

Likevel sitter ikke Cubera med en stor kontantbeholdning i påvente av en eventuell nedgang i markedet, men fokuserer i stedet på å investere investorenes kapital i kvalitetsfond.

– Hvis investorene vil sitte med kontanter, så gjør de det selv.

Liker helse og teknologi

– PE er en langsiktig investering hvor man ser etter langsiktige trender som over tid vil vinne, sier Wold.

En av «vinnertrendene» som Wold omtaler er digitalisering, noe som gjør at han liker teknologisektoren.

– Digitaliseringstrenden vil fortsette, det er mye som skjer på den fronten. Det vil skape nye selskaper og nye teknologier, så her vil det være muligheter for å investere også i årene fremover.

I tillegg ser Wold muligheter i den globale helsesektoren.

– Helsesektoren er under press på grunn av den aldrende befolkningen, den vil måtte levere flere og flere tjenester. Det er mye som må gjøres globalt for å effektivisere og forbedre tjenestene, sier han.

Lange forhold

Cuberas forretningsmodell er å finne de beste PE-fondene globalt, sier Wold-

– Vi ser etter fondsforvaltere som har en klar plan. Det kan for eksempel være en aktiv M&A-plan, hvor målet er vokse virksomheten gjennom å kjøpe konkurrenter og bygge å skalere virksomheten utover hjemmemarked. De må kunne tilføre virksomheten verdi, som innebærer at de må ha en spesialisering og kunnskap som ikke alle har, sier Cubera-partneren.

Ifølge Wold er prosessen med å velge de riktige fondsforvalterne lang, og Cubera følger forvalterteamene over lang tid før de faktisk investerer kapital.

– Vi møter dem og blir kjent, og etter hvert kan det hende at velger vi å investere hvis vi liker det vi ser. Har vi tatt de riktige valgene, så er planen å fortsette å investere kapital når forvalterne etablerer nye fond. En investering i et PE-fond varer lengre enn et gjennomsnittlig ekteskap.

Les på E24+

Aksjestrateg: – Kan bli en vanskelig høst og vinter

Les på E24+

Ekspertenes tips i urolige tider: – De mindre spennende aksjene er ofte de som holder seg best

Publisert: