Telenor snart i mål med storfusjon: – Har jobbet med det i to-tre år

Den gigantiske Asia-fusjonen til Telenor ble ikke noe av, men Telenor-ledelsen har ikke gitt opp av den grunn. Snaue tre år senere er den første avtalen nesten på plass og nå jaktes det med lys og lykt etter andre muligheter.

Asia-sjef Jørgen A. Rostrup (t.v.), konsernsjef Sigve Brekke (midten) og Digi-sjef Albern Murty på allmøtet i Digis lokaler i Kuala Lumpur torsdag.
Publisert: Publisert:

– Vi ser et klart behov for konsolidering i flere av våre asiatiske markeder, sier konsernsjef Sigve Brekke i Telenor til E24.

Mens han prater sitter han bak i en drosje som farter gjennom gatene i Kuala Lumpur. Sammen med Asia-sjef Jørgen A. Rostrup er de to på vei til et allmøte i Telenors malaysiske mobilselskap Digi.

Torsdag annonserte Telenor at de ønsker å slå sammen Digi med Celcom, mobilselskapet som eies av malaysiske Axiata – et av de største telekomkonsernene i Asia.

– Tanken og arbeidet med å få «alle» på er litt over, for vi har kommet dit nå. Fremover handler det om at vi må inn i ny teknologi, som 5G, kunstig intelligens og IoT (tingenes internett, journ.anm.). For å få det til og levere de løsningene er skala viktig, sier Brekke.

Det fusjonerte selskapet skal hete Celcom Digi og vil fortsette som børsnotert selskap. Ifølge Axiata vil det ikke bli noen «tvungen overtallighet» for de ansatte som følge av fusjonen.

Telenor-aksjen steg torsdag morgen over tre prosent på nyheten og aksjen endte opp 2,1 prosent ved børsslutt.

Les også

Telenor og Axiata nær fusjon: Vil skape mobilgigant i Malaysia

Bransjen presses av lavere priser og økt bruk

Telenor og Axiata er langt ifra ukjente for hverandre. I 2019 forsøkte de å slå sammen hele sine asiatiske virksomheter til et selskap som ville bli like stort som dagens Telenor. Den planen ble i september samme år lagt vekk.

– Da vi annonserte det i september 2019 sa vi også at vi ikke utelukket at vi kunne få til noe senere. Derfor har vi opprettholdt dialogen, ikke minst de siste månedene, sier Brekke om forholdet til Axiata.

– Vi mener begge at denne fusjonen vil være verdidrivende og sikre en konsolidering i det malaysiske markedet, fortsetter han.

Etter planen skal den endelige avtalen være på plass innen utgangen av juni før selve fusjonen kan gjennomføres like før eller etter nyttår.

Brekke sier at man i noen uker fremover vil jobbe med å lande detaljene i avtalen før man sender søknader til myndighetene for en godkjenning.

– Vi sier bevisst at vi har fremskredne samtaler. Vi har kommet så langt at vi har lært hverandre å kjenne, men det er jo alltid sånn at ingenting er klart før den endelige signaturen er på kontrakten, sier Brekke.

– Det er ingen hemmelighet at telekombransjen fortsetter å møte langsiktig, strukturell motvind gjennom lavere vekst, økende driftskostnader og lavere profitt, sier konsernsjef Dato’ Izzaddin Idris, i Axiata i en uttalelse.

Han peker på at mens prisene på det telekombransjen selger fortsetter å falle, øker investeringene både på infrastruktur og teknologiutvikling, samtidig som databruken bare øker.

– Digitale ambisjoner og den stadig økende etterspørselen etter tilkobling innebærer betydelige investeringer. For å fortsette å ligge i forkant må vi styrke fundamentet for å kunne fortsette å tilby høykvalitets bredbånd, forbedret 4G-dekning og deretter støtte akselerasjonen av 5G-utbyggingen, fortsetter Idris.

– Fokuset vårt er å styrke oss der vi er

Brekke påpeker at selv om den første avtalen med Axiata ikke ble noe av, har Telenor hatt en langsiktig plan og et strategisk ønske om å ta grep i Asia.

– Dette er noe vi egentlig har jobbet med i to-tre år. Det forrige forsøket handlet om å styrke oss i de fem landene vi er i. Derfor etablerte vi også en asiatisk hub for å sitte tettere på markedene våre. Nå har vi fått på plass den første avtalen, sier Brekke.

I fjor pakket daværende finansdirektør Jørgen A. Rostrup sakene og flyttet til Singapore for å lede det asiatiske markedet. Han har et særskilt ansvar for å drive frem mulige transaksjoner.

– Dere har lenge fått spørsmål om dere vil inn i flere markeder i Asia, blant annet Filippinene og Indonesia. Er det noe dere ønsker?

– Fokuset vårt er å styrke oss der vi er, sier Brekke.

Les også

Telenor posisjonerer seg for fusjoner i Asia: – Nå tenker mange som vi tenkte i fjor

– I det forrige forsøket kunne dere få til én stor avtale som også ga dere tilgang til Indonesia. Er det noen ulemper når dere nå deler det opp og går frem mer land for land?

– Det er vanskelig å gi et klart svar på. I det forrige forsøket var Malaysia den store biten i transaksjonen. Det var der den store synergien lå, i tillegg til at vi fikk tilgang til Indonesia. Men som sagt, så er det viktigste for oss at vi styrker oss i de markedene der vi er, sier Brekke.

– Det at dere nå tar unna Malaysia, åpner det for at dere finner andre partnere enn Axiata i de andre markedene?

– Denne avtalen dreier seg bare om Malaysia. Vi har sagt at flere av våre asiatiske markeder også kan ha konsolideringsmuligheter, sier Brekke.

– Er primærfokuset Asia eller kan vi også se flere avtaler i deres europeiske markeder?

– Det er flere av markedene våre som vi mener bør konsolideres, særlig Danmark. Men jeg har ikke noe mer å melde utover det, sier Brekke.

Les også

Telenor med stortap etter milliardsalg til Experian

Digi dobler størrelsen

Telenor har vært eier i Digi siden 1999 og sitter i dag med 49 prosent av aksjene. Etter en fusjon vil både Telenor og Axiata sitte med 33,1 prosent hver, mens de resterende 33,8 prosentene vil være fordelt mellom andre eiere.

Eierfordelingen sikrer samtidig at malaysiske eiere vil sitte med 51 prosent av det nye selskapet, ifølge Axiata. Telenor har dermed ikke kontroll i selskapet.

Axiata opplyser at de får retten til å nominere den første styrelederen og administrerende direktøren. Telenor har på sin side nominert Asia-sjef Jørgen A. Rostrup til nestleder i styret og Digi-sjef Albern Murty til å bli nestsjef i selskapet.

Digi er i dag den tredje største mobilaktøren i Malaysia, mens det nye selskapet vil være det største med en markedsandel på 40 prosent.

Dette innebærer et stort løft for Digi, som i fjor mistet 840.000 kunder og endte 2020 med 10,4 millioner kunder.

Sigve Brekke illustrerer hvor stort det nye selskapet vil bli:

– Hvis avtalen går gjennom får det nye selskapet 25 milliarder kroner i omsetning, en markedsverdi på 100 milliarder, samt 19 millioner kunder.

Ser man på Digi-tallene blir selskapet omtrent doblet i størrelse.

Digi hadde i 2020 inntekter på 13,8 milliarder kroner og et driftsresultat på 4,1 milliarder. Omsetningen steg med rundt 400 millioner mens driftsresultatet falt med det samme.

I lokal valuta var imidlertid omsetning og resultat ned, blant annet som følge av færre turister og fremmedarbeidere under pandemien, ifølge Telenors kvartalsregnskap.

Marginpresset forårsakes av det Telenor beskrev som «en intens konkurranse som vedvarte» og et utfordrende makroøkonomisk bilde. Digi opplevde i fjor både et fall i antall kontantkortkunder og at flere abonnementskunder nedgraderte til billigere abonnement.

– Hvor viktig er det at dere går fra å være nummer tre til nummer én i mobilmarkedet i Malaysia?

– Det blir en mindre spiller i markedet. Det er ikke plass til så mange som fem operatører i Malaysia hvis man skal klare å ha lønnsomme forretningsmodeller, sier Brekke.

Les også

Telenor vil investere mer og øker utbyttet til 12,6 milliarder

Publisert:
Gå til e24.no