Norsk forvalter solgte unna like før tvangssalg-ras på Wall Street

Storebrand-fond sitter på to av aksjene som ble hardt rammet da et hedgefond måtte rømme aksjemarkedet. Eksponeringen ble imidlertid omtrent halvert i størrelse i perioden før aksjene raste og påførte milliontap.

Fondet Andreas Pool forvalter, Storebrand Global Multifactor, tjente tidligere i år godt på det kraftige aksjehoppet i Gamestop-aksjen. Avkastningen så langt i år er på 16,6 prosent, langt bedre enn referanseindeksen.
Publisert: Publisert:

Det rystet det amerikanske aksjemarkedet da hedgefondet Archegos Capitals banker fredag forrige uke tvangssolgte derivatposisjoner i en rekke selskaper etter brudd på marginkrav.

De massive tvangssalgene sendte selskaper hedgefondet satset på rett ned på børs, blant disse mediekonsernene Viacom og Discovery.

Fredag falt begge rundt 27 prosent, og siden har de to aksjene i stor grad holdt seg nede. For Discovery var børsraset det kraftigste siden 2008.

På aksjonærsiden i disse to selskapene er Storebrand-fondet Global Multifactor, som forvaltes av Andreas Poole.

Les også

Bakgrunn: Les mer om gigantsalgene her

– Ikke flaks

Basert på fondets nåværende aksjeposter i selskapene, ble investeringen i Viacom barbert med 40 millioner kroner og investeringen i Discovery barbert med 20 millioner fra fredagens handel startet til børsslutt tirsdag.

Men det kunne sett mye verre ut.

De to aksjene var i slutten av februar blant fondets aller største aksjeposter, men i løpet av de tre først ukene i mars omtrent halverte Storebrand Multifactor beholdningene i begge. Fondet unngikk dermed langt større tap.

– De hadde gått kjempebra en stund før det smalt. Da gir de for vår del mye høyere vekt enn vi ønsker å ha og vi vil da automatisk selge, sier Poole til E24.

– Pustet du lettet ut?

– Ja, men det er ikke flaks. Grunnlaget for salget var at vi så at vekten av disse aksjene ble for høy.

Viacom-aksjene har nå en verdi på 92 millioner kroner, mens Discovery-aksjene er verdt 62 millioner kroner.

Begge aksjene var også godt på vei ned fra toppene i forkant av tvangssalgene, men også dette var i stor grad etter Storebrand-fondets nedsalg.

Les også

Milliardfiaskoen som kan ha utradert den enorme familieformuen

Sitter stille i båten

Forvalter Poole forteller at han ikke har dratt på bunnfiske.

– Vi har ikke gjort noe i disse aksjene etter fallet. Men ser at de har blitt mye billigere, så dersom prisen holder seg lav kan det plutselig bli aktuelt med kjøp igjen, forteller han.

Fondets strategi er å velge aksjer basert på faktorene verdi, størrelse, momentum og lav volatilitet.

– Vi tenker at dette mest sannsynlig er tatt ut nå og tror ikke at det kommer mer trykk nedover på grunn av denne casen, legger Poole til.

Les også

Privatinvestor har tatt milliongevinst i veddemål på Tesla-knekk

– Mye frihet til å gjøre hva de vil

Forvalteren kommenterer situasjonen som utløste tvangssalgene slik:

– Det er sånt som skjer innimellom. Når det funker så får man god selvtillit og tenker at man vil tjente enda mer og girer opp (belåner investeringene journ.anm.). Det gjør både profesjonelle og amatører, og hvis du har giret opp to ganger, så kunne du jo tjent dobbelt så mye mer om du giret investeringen fire ganger. Det er ikke mer komplisert det.

Archegos Capital Management kom i finansielt trøbbel ettersom det hadde lånt penger av flere banker for å investere, men nå ikke klarte å overholde lånevilkårene.

– Hedgefond har veldig mye frihet til å gjøre hva de vil. Våre trygge, norske globale aksjefond er ikke giret i det hele tatt. Vi kjøper aksjer fordi kunder setter inn penger og det er ikke noe derivathandler eller noe slik, sier Poole.

Storebrand Global Multifactor hadde noen labre år fra 2018 og frem til sommeren i fjor. Men siden nyttår har det nå steget 16,6 prosent, mens referanseindeksen i samme periode er opp 5,3 prosent.

Publisert:
Gå til e24.no