S&P 500 avsluttet coronaåret med rekord

Investorene startet årets siste børsdag med en pustepause etter et turbulent år på Wall Street. Likevel ble det både oppgang og ny rekord. Årets store vinner ble elbilprodusenten Tesla.

Teknologiaksjer har vært sentrale for rekordnoteringene på Wall Street i år.
Dagen på Wall Street
 • Anders Nybakken Kvale
 • Martin Hagh Høgseth
Publisert:

Det var små utslag på de amerikanske børsene store deler av årets siste handelsdag. En opptur på slutten sikret likevel en god avslutning på året, samtidig som det ble nye rekorder.

Slik endte børsdagen:

 • S&P 500 steg 0,64 prosent
 • Dow Jones klatret 0,65 prosent
 • Nasdaq endte opp 0,14 prosent

Størst oppgang av de toneangivende indeksene i 2020 hadde teknologitunge Nasdaq. Etter 253 handelsdager er poengverdien 43,6 prosent høyere enn på samme tid i fjor.

Dermed hadde Nasdaq det beste året siden 2009 da børsene hentet seg inn fra finanskrisen.

S&P 500 endte året opp 16 prosent, mens Dow Jones steg 7 prosent.

Årets store børsvinner ble elbilprodusenten Tesla. På årets siste handelsdag var aksjen opp 1,57 prosent, noe som ga en total oppgang på rundt 740 prosent i året som gikk.

Les på E24+

Wall Streets smertefulle lærdommer fra 2020

Turbulent

Torsdagens handel avslutter et spektakulært Wall Street-år.

Den brede S&P 500-indeksen har steget eller falt mer enn én prosent hele 110 av 253 handelsdager, noe som er svært mye i historisk sammenheng. Til sammenligning var antallet handelsdager med slike utslag bare 38 i fjor.

I slutten av februar bidro coronasituasjonen til å sette i gang et kraftig fall på de toneangivende indeksene, med blant annet historisk stor nedgang målt i dagsfall.

Utviklingen endte til slutt med en knekk på over 30 prosent for den brede samleindeksen S&P 500.

Men den brutale korreksjonen varte ikke lenge. Den amerikanske sentralbanken, Federal Reserve, kom kjapt på banen med rentekutt og pengetrykking.

Krisegrepene fikk investorene til å puste lettet ut og børsene ble sendt oppover igjen. Spesielt teknologiaksjer var en sikker vinner i USA frem mot sommeren, som var da Wall Street var tilbake på rundt normale nivåer igjen.

Optimisme

Den siste tiden har USA-indeksene fortsatt oppover til nye rekordnivåer, blant annet på grunn av en avklart valgsituasjon og vaksineoppstart.

Det reflekterer investorenes 2021-optimisme, forklarer sjef for makroøkonomi, Carsten Brzeski, i ING overfor Wall Street Journal.

– Det er håp om at vi vil se en synkronisert global bedring i 2021, sier han til avisen om investorenes tanker om året vi går inn i.

Les også

Tesla klatret på børs etter nyhet om salgsrekord

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Dagen på Wall Street
 2. Wall Street
 3. Dow Jones
 4. S&P 500
 5. Nasdaq

Flere artikler

 1. Trippelrekord på Wall Street etter Trumps krisepakke-ja

 2. Tek opp og energi ned på Wall Street

 3. S&P 500-rekord på Wall Street

 4. Bred opptur på Wall Street – Tesla dro opp stemningen

 5. Flyaksjene lettet på Wall Street mandag