Robinhood søker børsnotering – avslører eksplosiv vekst

Handelsplattformen gikk med tap på 1,4 milliarder dollar første kvartal i år.

Medrunnlegger og sjef for Robinhood, Vlad Tenev, vil nå ta handelsplattformen på børs.
  • Svein Olav Sæter
Publisert: Publisert:

Robinhood, aksjehandelsplattformen som ble berømt å grunn av dens rolle i Gamestop-dramaet, søker seg nå til den amerikanske Nasdaq-børsen.

Selskapet ønsker å bli handlet under tickeren «HOOD», ifølge en pressemelding.

Torsdag kveld sendte Robinhood inn et prospekt, en såkalt S-1, slik alle selskap som vil på børs må gjøre.

I prospektet avslører blant annet selskapet at de har gått fra å forvalte under 20 milliarder dollar i mars i fjor til å ha hele 80 milliarder dollar samme tid i år. Blant verdiene skal det også være 12 milliarder dollar i kryptovaluta, ifølge prospektet.

Samtidig som selskapet har sett eksplosiv vekst, går Robinhood for tiden i minus.

Første kvartal i år tapte handelsplattformen 1,4 milliarder dollar, ifølge prospektet.

Søknaden til Robinhood gjør det også offentlig at selskapet hadde 18 millioner kunder i mars i år, opp fra 12,5 kunder samme tid i fjor.

Setter av aksjer for privatinvestorer

Når Robinhood går på børs vil de også sette av opp til 35 prosent av aksjene til hobbyinvestorer. Det vil i så fall være en mye høyere andel hobbyinvestorer som eier Robinhood enn som eier de fleste andre selskap, ifølge Wall Street Journal.

Aksjene som settes av til privatinvestorer vil være tilgjengelig på Robinhoods egne aksjeplattform.

Muligheten til å handle børsnoterings-aksjer har så langt vært forbeholdt profesjonelle investorer, ifølge CNBC. Slike handler har særlig risiko knyttet til seg, og aksjer kan raskt falle eller stige like etter børsnoteringer.

Revolusjonerte aksjehandler på nett

Robinhood ble grunnlagt i 2013 av Vlad Tenev og Baiju Bhatt i Menlo Park, California.

Selskapet revolusjonerte aksjehandel ved å ikke kreve noen kommisjon for handler. Det førte til at hele industrien måtte gi opp slike betalinger i 2019, ifølge CNBC.

Det har gjort plattformen populær blant unge som vil kjøpe og selge aksjer for første gang, ifølge CNBC. Robinhood fikk likevel krass kritikk fra mange av deres mest iherdige støttespillere da de stoppet handelen i Gamestop-aksjer midt under det største dramaet tidligere i år.

Robinhood-sjefen i Kongressen: – Skal ikke skje igjen

Robinhood var tidligere i år involvert i kampen mellom private sparere og hedgefond om Gamestop-aksjen.

Med fallende salg i fysiske butikker slet videospillkjeden lenge på børs. Det førte til at mange store investorer shortet aksjen. Det betyr at de veddet på at aksjen skulle falle.

I midten av januar gikk imidlertid en rekke småinvestorer sammen for å hindre at store fond skulle tjene penger på selskapets undergang. Aksjen ble kjøpt i hopetall og skjøt til værs. Dermed tapte shorterne flere titalls milliarder kroner.

Samtidig tok Robinhood grep som skulle gjøre selskapet kontroversielt blant kundene. 28. januar innførte Robinhood begrensninger i handelen, slik at det blant annet ble umulig for småsparerne å kjøpe aksjer. Det måtte sjefen for selskapet svare for i Kongressen. Der lovet han at det ikke skulle skje igjen.

Måtte betale 600 millioner kroner i forlik

Onsdag ble det kjent at tilsynsmyndighetene for finansnæringen i USA (Finra) inngår et forlik med Robinhood. Det innebar at selskapet fikk en bot på 57 millioner dollar og måtte betale erstatning til kunder på 12,6 millioner dollar. Inkludert renter blir betalingen Robinhood må ut med på rundt 70 millioner dollar, ifølge en pressemelding.

Det tilsvarer like over 600 millioner kroner etter dagens kurs.

Det er den største finansielle straffen Finra noen gang har gitt, ifølge Finra selv.

Boten og erstatningene kom etter at Robinhood angivelig skal ha gitt feil eller villedende informasjon til millioner av kunder, gjorde handler umulig på grunn av brudd i system og for å ha latt algoritmer godkjenne kunder til å handle med opsjoner.

Ifølge New York Times gjorde boten det endelig klart for Robinhood å gå på børs. Dette skal ha vært det siste lovlige hinderet selskapet ville få unna før de søkte om børsnotering.

Ifølge NYT kan man vente å se Robinhood-aksjer bli handlet på børsen så tidlig som august.

Les på E24+

Gir ut låten «Pussy Palace»

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Robinhood
  2. Børsnotering
  3. Wall Street
  4. Gamestop

Flere artikler

  1. Robinhood kan verdsettes til over 300 mrd. kroner ved børsnotering

  2. Lunken interesse for Robinhood før gigantnotering: – Inntjeningen er sårbar

  3. Robinhood betaler over 600 millioner kroner i forlik

  4. Robinhood faller 11 prosent etter resultat langt under forventningene

  5. Kraftig Robinhood-fall etter resultatmiss