Børsdagen

Nok en rekord på Oslo Børs

Etter positiv stemning i USA og solid oppgang i Asia stengte Hovedindeksen på rekordnivå fredag.

OPPTUR: Oslo Børs avsluttet uken med ny rekord.

Håkon Mosvold Larsen
  • Hanna Ghaderi
  • Asgeir Aga Nilsen
  • Joachim Birger Nilsen
Publisert:

Oslo Børs fortsatte gårsdagens opptur, da handelen stengte på rekordnivå.

Også dagens handel ga rekord for Hovedindeksen, som stengte i 1.112,86 poeng - opp 1,27 prosent for dagen. Det er første gang Børsen stenger over 1.110 poeng.

Dette skjer etter at den positive stemningen på Wall Street i går smittet over på Asia-børsene i dagens morgentimer.

Oslo Børs er så langt i år opp rundt 15 prosent. Etter at Hovedindeksen nådde en bunn på 636 poeng under coronauroen i fjor vår, har markedet steget mer enn 70 prosent.

Equinor mest omsatt

Norwegian-aksjen toppet tidligere listen over mest omsatte aksjer, men har siden blitt tatt igjen av Equinor. Kursen falt 3,43 prosent etter at den steg tidligere på dagen. Det skjer etter at det torsdag endte med fullstendig kollaps i aksjekursen.

Equinor, derimot, steg 1,02 prosent. Flere andre store selskaper klatrer også. Markedet sendte Norsk Hydro opp 1,22 prosent, mens sjømatselskapet Mowi bykset opp 3,22 prosent.

Samtidig ble Yara-aksjen løftet 1,48 prosent og DNB klatret én prosent.

Les også

Equinor, Hydro og RWE blir partnere: Satser på havvind sør i Nordsjøen

Nykommer dagens vinner

Dagens største vinner er nykommeren M Vest Water, som endte opp 15,2 prosent i sin børsdebut.

Samtidig steg Harmonychain kraftig. Aksjen var på et tidspunkt opp over 12 prosent, men endte med en oppgang på 7,93 prosent. Kryptoselskapet har planer om å lage en supercomputer-chip som kan utvinne Elon Musks favorittvaluta mer energieffektivt.

Dagens taper ble tungløftrederiet OHT, som falt 7,29 prosent etter at selskapet kvartalsrapport viste et underskudd i første kvartal.

Les på E24+

Harmonychains begrunnelse for å utsette børsnoteringen skurrer

Fornybaraksjen Nel steg med 4,37 prosent for dagen. Aksjen har tatt over som mest shortet på Børsen, og har lenge vært en populær «grønn» aksje blant både norske og tyske småsparere, som har bidratt til å sende kursen betydelig oppover.

Siden årsskiftet har hydrogenaksjen imidlertid fått seg en knekk på rundt 38 prosent til kurs på rundt 18 kroner. Markedsverdien er drøyt 26 milliarder kroner.

Nye vindkontrakter

Før børsåpning har blant annet Bonheur sikret tre nye kontrakter for levering og installering av vindturbiner til Fred. Olsen Windcarriers. Kontraktsverdien er på 1,27 milliarder dollar.

Aksjen endte opp 6,29 prosent.

Oljeprisen (brent spot) handles i skrivende stund for 69,15 dollar per fat, ned 0,37 prosent siden midnatt.

– Oljeprisen handles igjen nær 70 dollar per fat. Hvorvidt prisen klarer å bryte denne grensen eller ei gjenstår å se. Når det er sagt, gitt at oljeprisen over tid, korrelerer godt med veksten i verdensøkonomien, forventer mange at denne vil fortsette videre oppover i andre halvår. Med andre kan det tenkes at minste motstands vei for oljeprisen er oppover, skriver Nordnet-analytiker Roger Berntsen i sin morgenrapport.

Rettelse: I en tidligere versjon av denne saken skrev E24 at Hovedindeksen var over 1.100 poeng for første gang. Det er feil. Oslo Børs har ved flere anledninger vært høyere. Feilen ble rettet klokken 11.48, 28. mai 2021.

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Børsdagen
  2. Hovedindeksen OSEBX

Flere artikler

  1. Rederi føk opp på positiv Oslo Børs

  2. Markant oppgang på Oslo Børs – XXL endte opp over 10 prosent

  3. Komplett falt markant på positiv Oslo Børs

  4. Equinor dro Oslo Børs ned

  5. Uken endte med fall på Oslo Børs