Arne Fredly, Ketil Skorstad og 160 andre investorer kjøpte gruveaksjer til 75 prosent rabatt

En rekke kjente navn dukker opp på listen over hvem som deltok da Nordic Mining hentet penger til stor rabatt. Småaksjonærer må på sin side lide tap.

KJØPTE: Storinvestor og milliardær Arne Fredly.
Publisert: Publisert:

Det norske gruveselskapet Nordic Mining har kollapset på Oslo Børs etter forrige ukes pengeinnhenting.

Eksisterende aksjonærer har blitt hardt rammet ettersom aksjekursen har falt nesten 75 prosent siden fredag i forrige uke.

Bakgrunnen er en kronerulling der selskapet hentet nye 940 millioner kroner fra utvalgte investorer til en kurs som var 75 prosent lavere enn forrige sluttkurs på Børsen.

E24 har fått tilgang til den fullstendige listen over aksjonærer som deltok i emisjonen.

Et dokument fra Brønnøysund viser at Arne Fredly, Ketil Skorstad og rundt 160 andre investorer deltok i emisjonen.

Les på E24+

Børskommentar: «Det kan være lurt av Solstad å kvitte seg med Fredriksens søppelbåter»

Kjøpte for millioner

Fredlys Apollo Asset Limited gikk inn med 7,2 millioner kroner i emisjonen, mens Skorstads Tigerstaden kjøpte aksjer for 7,8 millioner kroner, viser dokumentet.

Marius Borthens fond Blueberry Capital skjøt inn drøye 2,5 millioner kroner, mens investorene Tellef Ormestad og Andreas Hofstad gikk inn med henholdsvis 1,4 og 9 millioner kroner.

Fra før er det kjent at japanske Iwatani, gruvefondet Orion, Tor Svellands Svelland Capital og Arne Blystads Songa Capital tok de største andelene av emisjonen.

Advarer småsparere

Nordic Mining har mange småaksjonærer. Nettmegleren Nordnet, som spesialiserer seg på småsparere, hadde før emisjonen 6.500 kunder med aksjer i Nordic Mining.

Investeringsøkonom Mads Johannesen i Nordnet sier dette er et eksempel på at når rentene er høye og kapitalen ikke sitter løst, vil man måtte gi store rabatter.

– Jeg råder alle som sitter med selskaper med mye gjeld og/eller ingen inntjening å redusere sin risiko betraktelig. Om ikke kan det komme flere tilfeller som vi har sett i Nordic Mining og mange taper store summer av sin investering over natten, sier Johannesen.

Minstetegningen i emisjonen ble satt til 100.000 euro, en vanlig grense satt ved emisjoner rettet mot profesjonelle investorer. Dermed ekskluderes en del mindre kapitalsterke småinvestorer.

Toppsjef Ivar Fossum har påpekt at selskapet skal gjennomføre en reparasjonsemisjon mot eksisterende aksjonærer.

– Jeg tror aldri det ville være aktuelt at de kunne finansiere de beløpene vi snakker om her for å kunne bygge ut denne industrien, sa Fossum i forrige uke om småaksjonærene.

Omstridt handel

Det var ellevill handel i Nordic Mining-aksjen fredag. Per da hadde aldri Nordic Mining hatt større omsetning over børs på én dag.

Privatinvestor Svend Egil Larsen, som fikk tildelt aksjer for drøye 900.000 kroner i emisjonen, skrev på Twitter at det «nakenshortes fortsatt på Oslo Børs».

Larsen viser til såkalt udekket shortsalgudekket shortsalginnebærer at investoren ikke har tilgang til papirene på salgstidspunktet, men planlegger å skaffe disse på et senere tidspunkt før levering. Ettersom det medfører en risiko for at dette ikke kan leveres til kjøper er slik handel ulovlig i Norge.. Det er ukjent hvorvidt det faktisk skjedde udekket shortsalg i Nordic Mining-aksjen.

I en børsmelding klargjorde selskapet for å «unngå tvil» tidspunktet for når de nye emisjonsaksjene er omsettelige.

Fredag ble det registrert 1,6 milliarder nye aksjer i Nordic Mining. De nye aksjene økte antallet utstedte aksjer i Nordic Mining betydelig.

Investorene som deltok i emisjonen måtte imidlertid vente til publisering av et prospekt før de kunne selge de nye aksjene.

Undersøkte Flyr-emisjon

Risiko for udekket shortsalg har tidligere blitt omtalt i forbindelse med emisjoner i kriserammede selskaper.

Senest i november i fjor gikk forvalter Jan Petter Sissener ut og mente at det var åpenbart regelbrudd i forbindelse med en kapitalinnhenting i det nå konkursrammede flyselskapet Flyr. Finanstilsynet sa at det undersøkte saken.

Under Norwegian-krisen grep Børsen inn og stanset handelen for å undersøke ordre i aksjen knyttet til en kapitalinnhenting. Den gang sa Børsen at den ikke mistenkte udekket shortsalg i Norwegian-aksjen.

Publisert: