Bred oppgang på Wall Street etter jobbtall

Det ble skapt flere jobber enn ventet i USA i desember, men lønnsveksten roet seg mer enn ventet. De toneangivende børsindeksene steg over 2 prosent.

Publisert:

Børsene steg fra start, før oppgangen tiltok utover handelsdagen.

Slik gikk de tre toneangivende børsindeksene i USA ved stenging fredag kveld:

  • S&P 500 opp 2,3 prosent
  • Nasdaq Composite opp 2,6 prosent
  • Dow Jones opp 2,1 prosent

Den amerikanske jobbrapporten, som følges tett av markedet, viste at det ble skapt flere jobber enn ventet i desember, men at lønnsveksten samtidig roet lønnsveksten.

Lønnsveksten roer seg

Det ble skapt 223.000 nye jobber i USA utenfor jordbruket i desember i fjor, viser den ferske arbeidsmarkedsrapporten Nonfarm payrolls. Det var høyere enn ventet, men noe lavere enn måneden før.

Arbeidsledighet falt til 3,5 prosent, som var lavere enn ventet.

Samtidig roet lønnsveksten seg til 4,6 prosent målt mot samme periode året før. Det var godt under forventningen på 5 prosent, og ned fra 4,8 prosent i november.

– Det vil nok Fed sette pris på, skriver Anders Johansen, sjefstrateg i Danske Bank, om lønnsutviklingen.

Seniorøkonom Knut A. Magnussen i DNB Markets peker på at lønnsveksten ble revidert ned og at den årlige raten nå har falt godt under fem prosent.

– Dette er nyheter som ønskes velkommen av Fed, som vi tror vil heve med kun 0,25 prosentpoeng på det kommende februarmøtet, skriver Magnussen i en kommentar etter tallslippet.

Magnussen skriver også at jobbveksten har sakket av til et mer normalt nivå, etter å ha vært sterkere like etter pandemien.

Arbeidsmarkedet i USA har vært stramt over lengre tid, med lav ledighet og kraftig lønnsvekst. Det har, sammen med den sterke prisveksten, vært en sentralbankens (Fed) argumenter bak de kraftige renteøkningene i USA.

Mot negativ uke

– Det er ikke det at Fed vil ha færre jobber. Det de ønsker er lavere lønnsvekst, mer fordi de er bekymret for vedvarende inflasjon, sier tidligere sentralbanktopp Randall Kroszner til Bloomberg.

Tidligere i uken kom det overraskende sterke sysselsettingstall for privat sektor, som viste en økning på 235.000 jobber her.

Den første handelsuken i 2023 har Wall Street overordnet vært preget av negativ stemning før fredag.

Året startet med nedgang tirsdag, før pilene pekte oppover igjen onsdag. Samme kveld kom referatet fra den amerikanske sentralbankens rentemøte i desember, som la en liten demper på oppgang.

Torsdag endte med markant fall, etter at det kom overraskende sterke sysselsettingstall.

I forkant av fredag er S&P 500-indeksen ned 0,82 prosent for uken. Dow Jones-indeksen er ned 0,82 prosent, mens Nasdaq-indeksen er ned 1,54 prosent siden nyttår.

I fjor falt den brede S&P 500-indeksen nesten 20 prosent – tynget av inflasjon, renteoppgang og lavere risikovilje.

Southwest-tap etter krisejul

Southwest Airlines har fått gjennomgå på børs etter en krisejul med mange kanselleringer i USA, som opplevde en kraftig vinterstorm.

Nå har flyselskapet kommet med en oppdatering om de økonomiske konsekvensene av at de kansellerte 16.700 flyginger mellom 21. desember og 31. desember.

Flyselskapet anslår at de mistet 400–425 dollar i inntekter på grunn av problemene. Southwest venter et underskudd i fjerde kvartal 2022, og at problemene vil gi en negativ effekt på 725–825 millioner dollar på resultatet før skatt i kvartalet.

Aksjen åpnet ned, men har snudd og steg 4,6 prosent fredag.

Les på E24+

Ukens Investtech: Tre kjøp og tre salg basert på trend

Bed Bath & Beyond fortsetter også børsnedturen fredag, etter at aksjen falt nesten 30 prosent torsdag.

Butikkjeden meldte i går at selskapet er i ferd med å gå tom for penger, og at de økonomiske problemer kan lede til konkurs.

Aksjen var ned 22,5 prosent, til en kurs på rundt 1,31 dollar per aksje.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om