Elbilgiganten Tesla slår analytikerforventninger

Elon Musks Tesla omsatte for 24,32 milliarder dollar i fjerde kvartal, noe som er litt sterkere enn analytikerne hadde ventet. Også på resultat per aksje slår elbilgiganten forventningene.

Tesla-sjef Elon Musk.
Publisert:

Elbilgiganten Tesla åpner regnskapsbøkene for fjerde kvartal like etter stengetid på Wall Street onsdag. Aksjen er svakt opp 0,17 prosent i etterhandelen etter at investorene har fått tallene på bordet.

Tesla hadde en omsetning på 24,32 milliarder dollar i kvartalet, opp fra 17,72 milliarder dollar i samme periode året før.

På forhånd ventet analytikerne inntekter på 24,1 milliarder dollar, ifølge estimater fra Bloomberg.

Resultatet per aksje endte på 1,19 dollar, som var høyere enn de 1,12 dollar per aksje som analytikerne hadde ventet på forhånd.

Dette er nøkkeltallene i Tesla-rapporten:

  • Omsetning var 24,32 milliarder dollar, opp fra 17,72 milliarder dollar i samme periode året før.
  • Driftsresultat endte på 5,4 milliarder dollar, opp fra 4,1 milliarder dollar i samme kvartal året i forveien.
  • Resultat etter skatt landet på 4,12 milliarder dollar, opp fra 2,9 milliarder for et år siden. På forhånd ventet analytikerne at resultatet ville ende på 3,98 milliarder dollar.
  • Inntjening per aksje endte på 1,19 dollar per aksje, høyere enn de 1,12 dollar per aksje som analytikerne hadde ventet på forhånd. Likevel ned fra 2,54 dollar per aksje i fjerde kvartal i 2021.

I tredje kvartal rapporterte elbilprodusenten for første gang på en stund tall som ikke nådde analytikernes forventninger.

Les også

Inntektssmell for Tesla: – Investorene virker overrasket

Rekordsalg

Tidligere denne måneden la bilprodusenten tall på bordet for hvor mange biler selskapet hadde levert og produsert det fjerde kvartalet.

405.278 biler levert og 439.701 biler produsert i kvartalet var ny rekord for Tesla, men likevel tall som var lavere enn det selskapet selv hadde som mål og det analytikerkorpset hadde ventet, ifølge CNBC.

Totalt i 2022 leverte Tesla rekordmange 1,31 millioner biler.

Venter å produsere flere biler

Tidligere denne måneden kom Elon Musk med nyheten om at Tesla kutter prisen på elbilene sine både i USA og Europa.

Med det i mente vil investorene trolig i større grad feste blikket på selskapets utsikter fremover, enn på tallene i kvartalet som har vært.

Investorene venter spent på hvordan dette vil påvirke marginene til selskapet, og om selskapet forventer salgsvekst i 2023.

– Det er to ting som slår meg: enten sliter de med salget eller så skal de konkurrere på pris og ta enda større markedsandeler, sa investeringsøkonom Mads Johannesen i Nordnet til E24 i helgen.

I kvartalsrapporten melder Tesla at de forventer å produsere 1,8 millioner biler i 2023.

Og selskapet bekrefter på sett og vis Johannesens resonnement om å ta større markedsandeler. De skriver at salgsprisene «generelt har hatt en nedadgående kurve i mange år», og at «rimelige priser» er nødvendig for at Tesla skal kunne vokse og bli et selskap som selger millioner av biler hvert år.

Flere investorer har også stilt spørsmål ved hva som skjer med den lenge utsatte sci-fi-inspirerte modellen Cybertruck.

Nå varsler selskapet at de er i rute med å sette i gang produksjonen av pick up-en senere dette året i deres store fabrikk i Texas.

– Overhode ikke overrasket

Priskuttet på den rimeligste Model Y-versjonen var i Norge på hele 120.000 kroner, ifølge Tek.no, fra 519.990 til ny pris på 399.990 kroner – et priskutt på rundt 23 prosent. Det er riktignok før vektavgift, vrakpant og Teslas «dokumentavgift» (i praksis frakt og levering), som utgjør henholdsvis rundt 18.000 og drøyt 14.000 kroner.

– Jeg ble overhodet ikke overrasket over nyheten. Det var hele tiden hans plan, sier selskapets tidligere Norden-direktør Peter Bardenfleth-Hansen til E24.

– Det jo er Elons essens, legger han til.

Musk møter i retten etter tweet

Toppsjef Elon Musk møter i retten i disse dager angående Tesla-oppkjøpet som aldri ble noe av.

I 2018 skrev Musk på Twitter – som han siden har kjøpt – at han hadde finansieringen på plass til å kjøpe elbilprodusenten han leder og ta selskapet av børs. Mange investorer ble med på oppturen som fulgte for Tesla-aksjen, men tapte penger da kjøpet ikke ble noe av og aksjen falt igjen.

Les også

Musk i retten: – Bare fordi jeg tvitrer noe, betyr ikke det at folk tror på det

Mandag skal Musk ha sagt at han trodde en avtale med Saudi Arabias investeringsfond som ville være tilstrekkelig nok for å ta bilprodusenten av børs, ifølge Reuters.

Rettsaken varer frem til 1. februar.

Publisert: