Oslo Børs endte ned – Nordic Semiconductor falt nesten 5 prosent

Børsen fortsatte nedturen fredag. XXL falt markant.

UKENS SISTE HANDELSDAG: Det nærmer seg helg også på Oslo Børs, og på ukens siste handelsdag var pekte pilene nedover.
Publisert:

Pilene pekte nedover på Oslo Børs fredag, hvor Hovedindeksen endte ned 0,36 prosent. Dermed ble det tre strake røde dager, etter en og en halv uke med opptur.

Slik gikk det med noen av de mest omsatte aksjene:

  • Equinor steg 0,56 prosent.
  • Norsk Hydro endte ned 2,20 prosent.
  • DNB falt 1,17 prosent.
  • Aker BP endte ned 0,44 prosent.
  • Telenor falt 1,35 prosent
  • Nordic Semiconductor endte ned 4,86 prosent.
  • Frontline falt 5,19 prosent.

Et fat nordsjøolje (brent spot) handles klokken 16.30 for 81,59 dollar fatet. Det er en oppgang på 0,98 prosent siden midnatt.

Følg børsdagen løpende i E24s Aksjelive!

Les på E24+

Ukens Investtech: Kjøp disse tre aksjene

NOD fortsetter ned

Gårsdagens nest mest omsatte aksje, bak Equinor, var Nordic Semiconductor (NOD). Selskapet leverte et skuffende resultat i første kvartal, og ble hardt straffet av aksjonærene.

Nordic Semiconductor-aksjen avsluttet til kurs 121,4 kroner på Oslo Børs torsdag, etter et fall på 17,64 prosent

Seks meglerhus jekker nå kursmålet ned på Nordic Semiconductor.

Forvalter i Alfred Berg, Leif Eriksrød, som selv er tungt inne i NOD via sine investeringer, var ikke overrasket over det kraftige fallet torsdag.

– Aksjen får som fortjent. Tallene skuffet markedet. Det er det ingen tvil om. Tidligere har markedet priset inn en kortvarig «dipp», som følge av forsyningsproblemer. Nå snur de litt på kommunikasjonen. Nå er det svekkelsen i verdensøkonomien det pekes på. Etterspørsel har rett og slett falt, sa Eriksrød til E24.

NOD endte ned 4,96 prosent.

XXL faller markant

Nordea Markets gjenopptar dekning av XXL med en salgsanbefaling og kursmål 1,8 kroner per aksje, ifølge en oppdatering fredag.

Meglerhuset mener XXL har tilfredsstillende likviditet gjennom 2023, men ser et fortsatt utfordrende markedsmiljø, med en reversering av trendene under pandemien og press på kjøpekraften til konsumentene.

Pareto Securities følger Nordea og nedjusterer sitt kursmål til 1,5 kroner per aksje. De opprettholder sin tidligere salgsanbefaling.

Pareto opplyser at til tross for refinansiering og kapitalinnhenting på 500 millioner kroner, er situasjonen utfordrende for XXL, og en ytterligere emisjon kan bli aktuelt. Pareto vurderer risiko/avkastning som lite attraktivt, da brudd på lånebetingelser forventes innen utgangen av 2023.

Fredag falt aksjen 9,21 prosent på Oslo Børs. Kursen ligger på 2,12 kroner. Aksjen er ned 79,6 prosent det siste året.

Øker utbytte med 75 prosent

Gram Car Carriers er godt posisjonert i et historisk sterkt marked med langsiktig gunstig dynamikk i tilbudsetterspørselen.

Det skriver selskapet i sin kvartalsrapport fredag.

Selskapet har 3, 20 og 24 prosent åpne dager for henholdsvis 2023, 2024 og 2025. Selskapet skriver også at inntjeningen stadig forbedres ettersom flåten ruller over på nye kontrakter, med ytterligere oppsidepotensial.

«I løpet av de siste 12 månedene har selskapet chartret de fleste av sine skip på kontrakter som setter nye industristandarder når det gjelder dagrater. Dette gjenspeiles i en rekordhøy ordrebok og forventninger om økt inntjening og kontantstrøm fremover. Kombinert med den økte utbyttepolitikken gir dette grunnlag for fortsatt attraktiv direkte aksjonæravkastning», heter det.

Les på E24+

Store grupper får ikke vekst i kjøpekraften i år

Ordreboken var 874 millioner dollar per første kvartal 2023, og selskapet vil øke utbyttet til 75 prosent av nettoresultatet fra andre kvartal 2023, fra tidligere 50 prosent.

Selskapet estimerer en gjennomsnittlig kontantstrøm break-even på 16.920 dollar per dag fremover. Nedgangen fra 17.270 dollar dagen fra fjerde kvartal reflekterer lavere gjeldskostnader etter en reduksjon i marginen på selskapets kredittfasilitet.

Det var stor handel i aksjen i går, før den til slutt endte opp 0,74 prosent. Ved handelsslutt kostet en aksje i selskapet 162,6 kroner.

Fearnley Securities oppjusterer kursmålet til 250 kroner fra 210 kroner, og opprettholder sin kjøpsanbefaling.

Aksjen er opp 3,1 prosent i skrivende stund.

Les også

Aktiviteten i eurosonen fortsetter oppover: – Veksten er svært ujevn

Publisert: