Markant oppgang på Wall Street

Flere amerikanske toppolitikere sier de tror man vil unngå mislighold av USAs gjeld, og at det til slutt vil komme på plass en avtale om gjeldstaket.

Folk kommer opp fra T-banestasjonen ved New York-børsen på Wall Street tidligere i mai.
Publisert:

Onsdag ble en av de lystigere dagene så langt i mai for de amerikanske aksjemarkedene.

Den positive stemningen begynte å tilta et lite stykke ut i handelsdagen. Alle de tre toneangivende indeksene dro seg over oppgang på én prosent, og slik var også bildet ved stengetid.

Optimisme rundt gjeldsdramaet i USA, samt uttalelser fra toppolitikerne som står i forhandlinger om en heving av gjeldstaket, er blant momentene analytikere peker på.

Slik så det ut ved stengetid:

  • Samleindeksen S&P 500 steg 1,19 prosent
  • Teknologiindeksen Nasdaq steg 1,28 prosent
  • Dow Jones steg 1,24 prosent
Les på E24+

Her inne skapes fremtidens grønne industri. Skal det lykkes, må én viktig ting skje

– Vi ønsker ikke å bli for begeistret da de to sidene angivelig står langt fra hverandre fortsatt. Men vi får en følelse av at det er en reell innsats for å avverge en gjeldstak-katastrofe når 1. juni-datoen nærmer seg med stormskritt, sier Win Thin, sjefstrateg for valuta hos Brown Brothers Harriman til Bloomberg.

Oljeprisen styrket seg markant parallelt med oppgangen i aksjemarkedene.

Nordsjøolje (brent spot) omsettes for 76,9 dollar fatet rundt stengetid. Det er rundt én dollar høyere enn da Wall Street åpnet, og en oppgang på 2,2 dollar siden midnatt.

Før onsdagens oppgang var det en relativt rolig uke på Wall Street. Mandag var forsiktig oppgang, mens gårsdagen endte med nedgang.

Tror USA unngår mislighold

Amerikanske toppolitikere fra begge sider har gitt uttrykk for at de tror man vil klare å finne en løsning på den fastlåste situasjonen med gjeldstaket, slik at man unngår at USA vil misligholde gjelden sin. Politikerne har i lengre tid forhandlet om landets gjeldstak på 31.400 milliarder dollar skal heves.

Da Joe Biden møtte pressen onsdag omtalte han gårsdagens møte mellom ledere fra både republikanerne og republikanerne som produktivt og respektfullt.

– Og jeg tror alle kom til møtet i god tro. Jeg er trygg på at vi vil få en avtale om budsjettet, og at USA ikke vil misligholde, sa Biden ifølge CNBC.

President Joe Biden er en av flere toppolitikerne som onsdag på nytt har uttalt seg om gjeldstaket.

Leder i Representantenes hus, republikaneren Kevin McCarthy, sa etter møtet i går at det ikke er umulig å få til noen avtale i løpet av uken, selv om partene fortsatt sto langt fra hverandre.

– Jeg tror at vi til slutt ikke vil få et mislighold av gjelden, sier han til CNBC «Squawk Box» onsdag ettermiddag norsk tid.

Finansminister Janet Yellen advarte igjen tidligere denne uken om at det må tas grep innen starten av juni, og potensielt så tidlig som 1. juni, for å sikre at USA ikke misligholder noen av sine forpliktelser.

Kevin McCarthy, republikaneren som er leder i Representantenes hus, da han møtte pressen etter tirsdagens samtaler med Biden.

Target leverte bedre enn ventet

Varehandelsgiganten Target la frem sine tall for første kvartal før åpning på Wall Street. Både salget og resultatet var bedre enn analytikerne på Wall Street hadde ventet.

Target-aksjen klatret 2,6 prosent.

Butikkjeden fikk et resultat på 2,05 dollar per aksje i første kvartal. Det er ned fra 2,16 dollar per aksje på samme tid i fjor, men bedre enn fallet analytikerne hadde ventet til 1,76 dollar per aksje, ifølge CNBC.

Omsetning på 25,3 milliarder dollar i kvartalet var litt bedre enn både forventningene og første kvartal året før. Sammenlignbar salgsinntekt, som ser på butikker som har vært åpen i minst et år og på netthandel, var opp 0,7 prosent.

Target beholdt sine forventninger til 2023 som helhet. Selskapet venter et resultat på 1,30–1,70 dollar per aksje i andre kvartal.

Publisert: