Har ti millioner å bruke på Flyrs kriseemisjon: – Må være prinsippfast mot egen økonomi

Ny kapital, permitteringer, lønnskutt og rutekutt skal berge Flyr gjennom vinteren. Grunnlegger Erik G. Braathen har brukt 90 av 100 millioner som var satt av til prosjektet.

Investor og flyarving Erik G. Braathen under presentasjonene av kvartalstallene for Flyr torsdag morgen.
Publisert: Publisert:

– Det har med min personlige økonomi å gjøre, og ut ifra at da vi startet dette var styret og jeg innforstått med at vi var villige til å putte 100 millioner på dette prosjektet, sier Braathen til E24.

Braathen er grunnlegger og styreleder i Flyr, og største aksjonær med 8,5 prosent av aksjene gjennom selskapet Ojada.

Han har på forhånd tegnet seg for ti millioner kroner når Flyr nå vil hente opp mot 530 millioner kroner fra investorer for å berge selskapet.

Den summen er ikke stor nok til at han kan opprettholde sin eierandel.

– Jeg har brukt nitti, og da har jeg ti igjen. Det er bakgrunnen. Jeg må være prinsippfast mot egen økonomi også, sier han.

Flyr la frem resultatene for tredje kvartal torsdag, samtidig som flyselskapet varslet en kriseemisjon for å fylle kassen – til en pris på kun ett øre per aksje.

Les også

Oslo Børs ligger flatt – Flyr kollapser

Aksjeverdiene stuper

På Oslo Børs stuper aksjen 56 prosent til 12 øre. Det priser Braathens aksjer til knappe syv millioner kroner. Da Flyr gikk på børs i fjor var aksjene priset til fem kroner per stykk.

Siden den gang har pengene rent ut av kassen til utfordreren i den norske flybransjen.

Nå trenger Flyr penger igjen for å overleve til neste sommer, når selskapet håper at driften vil gå bedre.

– Hvordan ser du på risikoen for at dette ikke er nok, og dere havner i samme situasjon igjen?

– Dette er både ut ifra det vi ser som vi har behov for, for å komme til sommeren, og hva vi ser som realistisk å hente i dagens marked. Det er kombinasjon av det, sier Braathen.

Flyr-sjefen: – Har troen

– Vi gjør de grepene vi må nå, og har troen på at det vil fungere. Vi har vært inne i en krevende periode hele veien fra oppstart, sier Flyr-sjef Tonje Wikstrøm Frislid.

Flyr-sjef Tonje Wikstrøm Frislid.

Flyr tar flere grep for å berge selskapet gjennom vinteren:

  • Flyginger innenriks kuttes til et «minimum», mens flere europeiske ruter opprettholdes.
  • Halvparten av de ansatte permitteres. Hvor lenge «avhenger av situasjonen», ifølge Flyr-sjefen. Planen er at driften skal trappes opp igjen til våren.
  • Ledelsen tar også et betydelig lønnskutt, ifølge Flyr-sjefen.
Les også

Flyr skal spare rundt 400 millioner i vinter

Tallene hun la frem gjenspeiler den vanskelige finansielle situasjonen.

  • Pengene rant fortsatt ut av kassen i tredje kvartal, normalt høysesong for flyselskapene.
  • Flyr brant 86 millioner på driften, og medregnet investeringer og finansielle betalinger krympet kassen med 153 millioner kroner.
  • Dermed hadde Flyr 154 millioner kroner på bok, noe som ikke holder lenge hvis selskapet fortsetter å brenne penger i samme tempo.
  • Samtidig er egenkapitalen tapt.

Frislid sier at Flyr har møtt «mye motvind», og peker på at «verdensbildet har vært vanskelig».

– Men strukturen og modellen er på plass. Oppsiden er stor i andre enden, sier hun.

«Bommet» på innenriks

Den store hodepinen for Flyr er satsingen på innenriks, fremgår det av flere av selskapets rapporter.

De siste trafikktallene for oktober viste at 87 prosent av setene var fylt europeiske ruter, mens fyllingsgraden var betydelig svakere med 63,7 prosent på innenriks i Norge.

Måneden før fløy selskapet nesten halvtomme fly i Norge.

Nå tar Flyr grep. Rutene i Norge vil bli redusert til et minimum før de etter planen skal øke gradvis igjen fra neste vår, skriver selskapet i kvartalsrapporten.

I vinter vil tilbudet innenriks for det meste bestå av ruter fra Oslo til Bergen og Trondheim på fredager og søndager.

Les også

Styret i Flyrs kabinforening trekker seg

– Vi satset på innenriks. Vi trodde vi skulle være i reisebyråene tidligere, og så ser vi at vi har mislykkes med det. Vi har ikke gitt det opp, men vi må inn i reisebyråene først, sier Frislid.

– Vi har rett og slett bommet, sier hun.

– Hva skjedde?

– Tredve prosent av forretningsreisende booker via reisebyrå. Og Berg-Hansen, som har førti prosent av markedet for eksempel, der kommer vi inn nå.

– Men vi har ikke vært i reisebyråene til nå, og det er teknologien som har gjort det.

Frislid forklarer:

– Vi har hatt en stor fordel med å starte fra «scratch» med nye systemer og ny teknologi, og så lever vi en verden som er ekstremt tradisjonell og tungdrevet med gamle systemer.

– Vi trodde det skulle snakke bedre sammen, men det har vært krevende. Vi ser at det begynner å løsne, men den utviklingen har tatt mye lengre tid. Både fordi systemene ikke snakker godt nok sammen, men også fordi omverdenen har brukt tid på å reise seg etter pandemien.

Frislid sier også at det er «mye kapasitet tilgjengelig» i markedet.

– Det er absolutt mye konkurranse. Og fordi vi ikke har hatt et godt nok tilbud, fordi vi ikke har vært i reisebyråene, så ser vi at vi ikke konkurrerer godt nok der foreløpig.

Les på E24+

Det viktigste Flyr mangler er en eier

– Håpet vi skulle få mer medvind

– Det er aksjonærer som har vært med en stund og sett aksjen falle mye. Hva vil du si til aksjonærene nå?

– Vi er veldig lei oss alle sammen for at det har gått den veien det har gjort. Det synes vi er vondt. Vi hadde håpet vi skulle få mer medvind enn det vi ser at har fått, både på egen kjøl men også det vi har sett i makrobildet.

– Det blir en fullstendig restart. Vi håper at eksisterende aksjonærer også vil være med i en reparasjonsemisjon. At de kan få en bedre reise fremover. For det er virkelig en helt unik plattform som ligger i dette selskapet.

Frislid sier hun ikke kan svare «akkurat nå» på spørsmål om hun vil tegne seg for aksjer i emisjonen.

– Hvorfor ikke?

– Det ene er at vi tar et stort kutt nå. Vi gjør de grepene vi skal. Ledergruppen tar større lønnskutt nå. Det er fordi vi har tro på dette. Vi bidrar definitivt.

– Vi tar et betydelig kutt alle sammen. Det gjør hele selskapet. Vi har ståltro på denne modellen. Vi har vært i denne bransjen så lenge. Vi vet hva vi har skapt her. Dette er noen helt unikt, og vi skal gjennom dette.

Publisert:

Her kan du lese mer om