Norwegian sukrer tilbudet til kreditorene

Selskapet vil gjøre om mindre gjeld til aksjer enn i det opprinnelige forslaget. Aksjonærene kan dermed sitte igjen med noe mer enn fryktet.

Norwegian-sjef Jacob Schram.
Publisert:

Norwegian står midt i en stor restrukturering som selskapet håper skal redde det fra konkurs i løpet av corona-krisen. Torsdag denne uken skal Norwegian møte obligasjonseierne med håp om å få godkjent redningsplanen.

Norwegian kommer tirsdag formiddag med et revidert forslag til långiverne etter gårsdagens forslag som ble karakterisert som å trykke opp «ekstremt mye aksjer».

  • Norwegian foreslår å gjøre om 50 prosent av de to obligasjonslånene til aksjer, i stedet for 60 prosent som selskapet meldte mandag.
  • Selskapet vil gjøre om 80 prosent av den konvertible obligasjonen, ned fra det opprinnelige forslaget på 85 prosent.
  • Norwegian ville opprinnelig konvertere 4,15 milliarder kroner i obligasjonsgjeld. Nå er dette kuttet med 450 millioner til 3,7 milliarder.
  • Beløpet som skal omgjøres til aksjer er basert på en utregning av verditapet på obligasjonene.

Norwegian skriver at justeringene blir gjort etter at selskapet har hatt samtaler med kreditorene. Eierne av obligasjonene er alt fra norske rentefond til utenlandske hedgefond.

Norwegians aksjekurs faller og er ned 8,84 prosent for dagen til 5,01 kroner ved lunsjtider tirsdag. Kursnedgangen startet like etter åpning, men tiltar utover handelsdagen.

– Fremgang

Norwegian står midt i den største krisen i selskapets historie og kjemper en intens kamp for å overleve. Mandag morgen la Norwegian frem detaljer om planen der det vil få slettet gjeld mot at kreditorer og leasingselskaper i stedet får aksjer i selskapet.

Norwegian skrev mandag at selskapet hadde et mål om at enda mer av gjelden skal bli gjort om. Tvert imot foreslår Norwegian nå å gjøre om mindre av gjelden til aksjer.

«Det reviderte forslaget til obligasjonseierne reflekterer at selskapet fortsetter å gjøre fremgang med sine andre interessenter», skriver Norwegian i børsmeldingen.

Les også

Norwegian legger frem detaljer om redningsplanen

– En thriller

At mindre gjeld gjøres om til aksjer betyr at aksjonærene blir noe mindre utvannet, det vil si at de sitter igjen med noe mer enn fryktet.

Investeringsøkonom Mads Johannesen i Nordnet pekte på at gårsdagens forslag betød en stor utvanning for aksjonærene. Johannesen sier nå at dagens forslag «selvsagt» er noe bedre, men at det fortsatt er en stor utvanning.

– Jeg er spent på hva slags reaksjoner kreditorene gir til forslaget. Dette kommer til å bli en thriller, både for Norwegian, aksjonærene og obligasjonseierne fremover. Dette er være eller ikke være for Norwegian, skriver Johannesen i en SMS til E24.

Tidligere denne måneden meldte selskapet at det vil gjøre om gjeld til egenkapital ved å inngå avtaler med obligasjonseiere, långivere, leasingselskaper og leverandører.

I meldingen mandag skrev Norwegian at selskapet ville ha en egenkapitalandel betydelig over kravet på 8 prosent, hvis det første forslaget ble godkjent.

Det var torsdag den 19. mars at myndighetene foreslo en garantiordning på 6 milliarder kroner for den norske flybransjen. Til sammen 3 milliarder av disse pengene kan gå til Norwegian.

Viruskrisen, som har rammet etterspørselen etter flyreiser verden over, har truffet Norwegian hardt. Selskapet har fra før permittert 90 prosent av sine ansatte, og har parkert store deler av flåten.

Les meldingen fra selskapet her
Les også

Norwegian legger frem detaljer om redningsplanen

Publisert:
Gå til e24.no