Oljefondet med ny rekordverdi: Opp 1.000 milliarder siden nyttår

Oljefondets verdi er opp over 1.000 milliarder kroner siden nyttår til rekordhøye 9.271 milliarder kroner, godt hjulpet av aksjeoppgang og svak krone.

KRAFTIG OPPTUR: Oljefondet har nå steget med over 1.000 milliarder kroner, en solid rekyl siden nyttår etter en nedtur i fjor. Fondets verdi er på 9.271 milliarder kroner like etter klokken ti fredag.

Foto: nbim.no
 • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert:

Like etter klokken ti fredag er Oljefondet verdt 9.271 milliarder kroner, ifølge det uoffisielle telleverket på fondets nettsider. Det er tidenes høyeste kroneverdi for fondet.

Det betyr at Oljefondets verdi har steget med mer enn 1.000 milliarder kroner bare siden nyttår, etter oppgang i aksjemarkedene og en ny svekkelse av kronen mot sentrale valutaer som euro og dollar.

Oppgangen kommer etter at fondet i fjor opplevde sitt største verditap noensinne, med et verdifall til 8.256 milliarder kroner ved inngangen til 2019, fra 8.488 milliarder kroner ved utgangen av året før.

Så mye har verdien av Oljefondet steget fra 1. januar til 3. mai:

 • Per dag: 8,13 milliarder kroner (123 dager)
 • Per time: 338,8 millioner kroner (2.952 timer)
 • Per minutt: 5,6 millioner kroner (177.129 minutter)
 • Per sekund: 94.000 kroner (10.627.200 sekunder)

Les mer: Oljefondet med ny rekordverdi: Opp 1.000 milliarder siden nyttår

Les også

Oljefondet med ny rekordverdi: Opp 1.000 milliarder siden nyttår

Tidenes første kvartal

Oljefondet leverte fredag tidenes sterkeste kroneavkastning i et kvartal, da avkastning på 9,1 prosent eller 738 milliarder kroner løftet fondets verdi betydelig gjennom første kvartal, noe motvirket av en styrking av kronen.

Oljefondet er veldig indeksnært, noe som vil si at det sprer aksjene sine utover og i liten grad gjør egne vurderinger. Fondets avkastning i første kvartal var 0,2 prosentpoeng høyere enn indeksen fondet måler seg mot (den såkalte referanseindeksen).

Siden kvartalet sluttet har oppgangen i markedene fortsatt, og kronen har svekket seg mot store valutaer. Det har bidratt til fortsatt oppgang.

Den internasjonale kjøpekraften i fondet er derimot lite endret. Fondets dollarverdi er på rundt 1.056 milliarder, og har ikke steget like mye som verdien målt i kroner.

Apple er størst igjen

Teknologiselskapene har bidratt mye til verdiøkningen i fondet.

Les også

Tror teknoaksjene kan variere med 30 til 40 prosent: Microsoft er Oljefondets vinneraksje

Ved utgangen av mars var Apple tilbake på toppen av listen over Oljefondets største aksjeposter, ifølge fondets kvartalsrapport.

Trolig er det verdiendring i Apple-aksjen som gjør dette. Fondet opplyser ikke kvartalsvis om det har endret sin eierandel i selskaper.

Ved utgangen av kvartalet var fondets aksjepost i Apple verdt 76,1 milliarder kroner, og dermed toppet aksjeselskapet fondets liste over toppaksjer like foran Microsoft, en post som var verdt 75,8 milliarder kroner. Dernest følger to andre teknologikjemper, Google-eier Alphabet og Amazon.com.

Ved utgangen av fjoråret var det derimot Microsoft som var den største aksjeposten i Oljefondet, med en post verdt 64,7 milliarder kroner. Apple var da den nest største aksjen i fondet, med en post verdt 62,7 milliarder kroner.

Les mer: Tror teknoaksjene kan variere med 30 til 40 prosent: Microsoft er Oljefondets vinneraksje

Teknologi nest største sektor

Apple-aksjen har de siste årene vært den desidert største aksjeposten i fondet. I tredje kvartal var Apple-posten verdt hele 83,7 milliarder kroner, og toppet da listen foran Amazon.com.

Teknologiaksjer er den nest største sektoren i fondets aksjeportefølje etter finansaksjer, og står for 13,4 prosent av fondets aksjebeholdning mens finansaksjene utgjør 23,4 prosent. Det var også disse aksjene som gikk best i første kvartal, hvor fondets aksjeavkastning i snitt var på 12,2 prosent.

«Fondets investeringer i teknologiselskaper hadde den sterkeste avkastningen med en oppgang på 17,6 prosent», skriver Oljefondet i en melding fredag.

Men Oljefondets ledelse har påpekt at aksjekursene kan variert mye i teknologiaksjene, etter at verdien i høst raste betydelig sammen med de brede markedene, for så å ta seg opp igjen etter nyttår.

– Vi må være forberedt på at disse store teknologiselskapene går opp og ned i pris. Pluss-minus 30–40 prosent er noe som må være innenfor det vi ser er mulig, sa leder Yngve Slyngstad i Norges Bank Investment Management til E24 tidligere i år.

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Oljefondet

Flere artikler

 1. Microsoft og Apple kniver om toppen: Dette er Oljefondets toppaksjer

 2. Oljefondets største poster: Apple tilbake på topp

 3. Apple og Amazon bidro mest til Oljefondets avkastning

 4. Annonsørinnhold

 5. Dette er Oljefondets største aksjeposter: Tesla dundrer inn på topplisten

 6. Nå er «Fangman» like store som Frankrike og Storbritannia