Boeing-toppsjef får sparken etter Max-krisen

Administrerende direktør i Boeing, Dennis Muilenburg, har fått sparken av styret.

737 Max-ulykkene
  • Hanna Ghaderi
  • Ine Brunborg
Publisert:

Boeing annonserer i en melding at nåværende administrerende direktør Dennis Muilenburg har fått sparken, med umiddelbar virkning. Styret har utnevnt David L. Calhoun som administrerende direktør.

Calhoun vil tiltre stillingen 13. januar 2020, og vil fortsette som styremedlem.

I påvente av nyheten ble handelen i Boeing-aksjen stoppet før Wall Street-åpning, ifølge Marketwatch. Kort tid etter åpning stiger aksjen rundt 3 prosent og 10 dollar, til 336,71 dollar.

Les på E24+

Les også (+): The Economist-leder: Boeings feilslåtte MAX-strategi

Endringer i ledelsen

Finansdirektøren i Boeing, Greg Smith, vil fungere som midlertidig administrerende direktør i løpet av den korte overgangsperioden.

Styret skriver videre i meldingen at en endring i ledelsen var nødvendig for å gjenopprette tilliten til at selskapet går videre, ettersom de jobber for å reparere forhold til myndigheter, kunder og andre interessenter.

– På vegne av hele styret er jeg glad for at Dave har sagt ja til å lede Boeing på dette tidspunktet, sa nyutnevnt styreleder Lawrence Kellner.

– Jeg har stor tro på fremtiden til Boeing og 737 Max. Jeg er beæret over å få lede dette flotte selskapet og de 150.000 dedikerte ansatte som jobber hardt for å skape fremtiden for luftfart, sa Calhoun i uttalelsen.

Les også

Les også: Ryanair-sjef Michael O’Leary: Glem å få igjen penger om du ikke vil reise med ulykkesfly

Stanset produksjon

Tirsdag annonserte Boeing at de midlertidig vil stanse produksjonen av flytypen 737 Max i januar. Det ble tidligere rapportert at selskapet hadde vurdert kutt eller stans i produksjonen.

Avgjørelsen om å midlertidig stanse produksjonen kommer etter at luftfartsmyndigheten i USA advarte selskapet om at de var for optimistiske med tanke på når flyene kunne være på vingene igjen.

Selskapet har fortsatt å sette sammen rundt 40 fly i måneden ved anlegget i nærheten av Seattle etter at 737 Max-flyene ble satt på bakken i mars som følge av de to fatale ulykkene.

Det har skapt et etterslep på rundt 400 fly ettersom Boeing har ventet på amerikanske luftfartsmyndigheters godkjenning for at flytypen skal komme tilbake til tjeneste. Flyselskaper og myndigheter forventer ikke at godkjenningen kommer før tidligst i februar.

Handelsstans i BoeingLes meldingen her
Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. 737 Max-ulykkene
  2. Boeing
  3. Aksjelive

Flere artikler

  1. David Calhoun tar over Boeing i krise: – Vil sannsynligvis være sjef en kort periode

  2. Ryanair-sjef Michael O’Leary: Glem å få igjen penger om du ikke vil reise med ulykkesfly

  3. Nye Boeing-dokumenter forteller om 737 Max-feil

  4. Boeing-sjefen vil «erkjenne feil» i høring i Senatet

  5. Opptil 50 Boeing-fly settes på bakken over hele verden