Stusser over kronekursen: – Nesten krisenivåer

Kronen har svekket seg betydelig mot både dollar og euro de siste ukene. Seniorøkonom tror det kan bli verre før det blir bedre.

SVEKKET: Norske kroner er oppsiktsvekkende svak mot euro og dollar for tiden.

Foto: Berit Roald NTB scanpix
  • David Bach
Publisert: Publisert:

Siden onsdag i forrige uke har en euro gått fra å koste 9,55 til 9,70 kroner. For dollarens del svekket kronen seg med 20 øre mellom 9. august og 17. august.

Seniorøkonom Kjetil Martinsen i Swedbank påpeker at det er vanskelig å si fra uke til uke hvorfor valutakurser flytter på seg, men sier han registrerer at kronen har vært veldig svak i det siste.

– Det vi ser i våre statistikker er at utenlandske banker, som for oss ofte er en representasjon av finansielle aktører som vanligvis flytter på valutakursene, har solgt en del kroner i det siste. Også Norges Banks egen valutastatistikk viser dette.

Les også

Valutaekspert forklarer: To grunner til at USA-turen er på sitt dyreste på over et år

– Nesten krisenivå

Herfra begynner spekulasjonene, advarer Martinsen.

– Norsk økonomi går veldig bra. Inflasjonen er på vei opp, ledigheten går ned og Norges Bank har annonsert renteheving i september og sannsynligvis to til neste år. Likevel svekkes kronekursen seg mot det man må kunne karakterisere som nesten krisenivåer, sier seniorøkonomen.

Mot euroen er kronen nå på sitt svakeste siden begynnelsen av mai. Dollaren er på sitt sterkeste mot kronen siden juni 2017.

KRONEFALL: Euroen har styrket seg kraftig mot den norske kronen på kort tid.

Faksimile InFront

Kronesvekkelsen kan henge sammen med et noe svakt risikosentiment i finansmarkedene, foreslår Martinsen.

– Det er ikke lenge siden Tyrkia-krisen blåste over oss, og da kan det være at den også smitter over på andre valutaer som ikke er veldig likvide, og den norske kronen er en av dem.

I tillegg er det et element at kronen ofte handles hånd i hånd med svenske kroner, forklarer han.

– Internasjonale investorer ser ofte på Norge og Sverige som ett land, i hermetegn, fordi de er to små åpne økonomier som er veldrevne og har trygge statsfinanser.

– Dessuten kan det kanskje ha kommet en liten reprising i renteforventningene etter svakere inflasjonstall, som også kan ha smittet over.

Les også

Norges Bank holder styringsrenten på 0,5 prosent

– Roer seg mot nyttår

Martinsen tror likevel at det i et litt lengre perspektiv ikke vil være snakk om så svake nivåer.

– Disse nivåene vi ser nå er ikke nivåer man kan forvente i en periode hvor det går veldig bra i norsk økonomi. Konklusjonen fra min side er at når ting roer seg og appetitten for risiko, eller mindre likvide valutaer, kommer tilbake så kommer nok kronen til å styrke seg en god del på det. Vi kan nok se noe rundt 9,30 for euroen frem mot nyttår, venter Martinsen.

– Vi tror det er veldig midlertidig, men hvor lang tid det tar før det er over, kan være krevende å si. Det er ikke dermed sagt at kronen er på sitt svakeste i dag, det kan bli verre før det blir bedre.

DOLLAREN DYRERE: Grafen viser kronen bevegelser mot amerikansk dollar i perioden fra 5. februar til 21. august i år.

Faksimile InFront
Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Valuta

Flere artikler

  1. Kronens dramatiske nedtur: Svekket 14 prosent siden nyttår

  2. Kronen med ny årsverste

  3. Dollar og euro nesten to kroner dyrere enn ved nyttår

  4. Svakeste krone på to år etter en av de svakeste enkeltdagene de siste 20 årene

  5. Dyreste dollar siden 2001: – Ligner faktisk litt på perioden vi er i nå