Nel-sjefen skuffet over manglende hydrogensatsing: Vurderer å gjøre nye satsinger utenlands

Nel bygger nå et stort anlegg i Porsgrunn, men fremover kan hydrogenselskapet bli nødt til å legge vekstprosjektene til Europa eller USA, ifølge Nel-sjef Jon André Løkke.

SKUFFET: Nel-sjef Jon André Løkke etterlyser satsing på hydrogen i Norge.
  • Asgeir Aga Nilsen
Publisert: Publisert:

Løkke trakk frem regjeringens hydrogenstrategi under presentasjonen av kvartalsrapporten til Nel onsdag. Strategien ble lagt frem i juni og møtte raskt kritikk for ikke å gjøre nok for å skape et marked for hydrogen.

Løkke sier strategien hverken inkluderer konkrete planer eller støtte til utrulling av infrastruktur for grønn hydrogen, men kun mindre pilotanlegg.

Det kan få konsekvenser for Nels satsing på hydrogen i Norge.

Les også

Aksjegevinst i storkunden Nikola løfter Nel-resultatet

– Må vurdere andre steder

– Hvis dette forblir uendret vi Nel måtte vurdere om vi skal flytte våre fasiliteter eller gjøre vår ekspansjon andre steder, nærmere kundene. Det er konsekvensen til syvende og sist, sier Løkke under presentasjonen, og legger til at selskapet vil vurdere hvordan situasjonen utvikler seg fremover.

Løkke sier også at Norges hydrogensatsing står i «massiv kontrast til hva vi ser i andre deler av verden», og at «Norge blir hengende etter». EU varslet i sommer en storstilt satsing på hydrogen.

– Vurderer dere flytting av drift?

– Jeg tror i hvert fall vi må vurdere å se på, når vi skal utvide neste gang, når vi skal kopiere den produksjonslinjen vi har, hvor skal vi etablere oss?

– Det er klart at hvis det ikke skjer noen ting i Norge og vi ikke har et marked her – så må vi vurdere å bygge de neste produksjonslinjene andre steder. Om det er sentralt i Europa, USA eller begge steder, det er vi nødt til å se på, sier Løkke til E24.

Les også

Nel-sjefen overveldet av EUs hydrogensatsing

Satser i Porsgrunn

Nel bygger et større anlegg for produksjon av elektrolysører – enheter som bruker strøm til å splitte hydrogen ut fra vann, på Herøya i Porsgrunn. Anlegget skal starte opp i tredje kvartal neste år.

Selskapet har i tillegg et anlegg på Notodden og et i USA. I Danmark har selskapet produksjonen av hydrogenfyllestasjoner.

Nel har tidligere tatt til orde for en statlig hydrogensatsing på to milliarder kroner, i et felles utspill med Kværner, Yara, Statkraft, Greenstat og Hexagon.

Løkke sier at slik utviklingen ser ut nå, har ikke Nel noe marked i Norge.

– Vi eksporterer i dag 99 prosent av alt vi produserer, og hvis det ikke er noen utsikter til at det vil endre seg, så er det veldig liten grunn til at vi skal fortsette å utvide kapasiteten her.

Les også

Nel kan få plass i europeisk hydrogenallianse

Etterlyser konkrete mål

– Hva burde gjøres i Norge?

– Det vi har sagt hele tiden er at Norge har et fantastisk unikt utgangspunkt, med mye hydrogenkompetanse og historikk. Vi kunne tatt en lederposisjon. I tillegg har vi verdens billigste fornybare energi. Hvis Norge virkelig ville utnytte dette, er det ikke noe sted i verden som er bedre skikket.

Nel-sjefen sier at det er mye lokalt engasjement rundt hydrogen.

– Problemet er at det skjer ingenting hvis ikke noen er med på å sette i gang hjulene, få dette til å rulle og gå, og være med på å investere i en oppstartsfase.

Løkke etterlyser konkrete mål og investeringer.

– Det man må gjøre er å dedikerer midler, og man må endre mandatet til Enova slik at de faktisk kan være med på å bidra til utrulling av grønn hydrogenteknologi. Man må sette mål for antall ferger, lastebiler, busser og hurtigbåter.

– Man må rett og slett være villig til å investere det som trengs for å få det til å ta av. Da kunne man skapt masse arbeidsplasser langs hele kysten. Men det er klart at med kjøttvekten til norsk olje- og gassindustri er det vanskelig å få politikerne til å lytte til et sånt budskap, sier Nel-sjefen.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Nel
  2. Hydrogen

Flere artikler

  1. Slik blir Nels nye fabrikk i Porsgrunn: – En gamechanger

  2. Økte aksjeverdier løftet Nel-resultat i pluss

  3. Betalt innhold

    Tør ikke patentere «hemmelig oppskrift»

  4. Nel og Statkraft jakter EU-finansiering til hydrogenprosjekt

  5. Jubler for hydrogenferge i Lofoten: – Vil bli lagt merke til