G20-møtet i kortversjon: Håper på ny våpenhvile i handelskrigen

Handelskrigen truer global vekst. Derfor håper selskaper og investorer verden rundt at Trump og Xi blir bestevenner igjen under G20-møtet i Japan.

DISKUTERER HANDELSKRIGEN: USAs president Donald Trump og Kinas leder Xi Jinping skal ifølge flere medier møtes til middag lørdag. Markedene håper at de kan finne i det minste en midlertidig løsning på handelskrigen. Her er Trump og Xi i Beijing i november 2017.

Foto: Andy Wong AP
  • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert: Publisert:

Handelskrig og tollhindringer har skapt store bekymringer for global vekst, og mange håper at G20-toppmøtet i japanske Osaka kan by på en løsning.

Spenningen er særlig knyttet til et 1,5 timer langt møte mellom USAs president Donald Trump og Kinas president Xi Jinping, som ifølge Marketwatch er planlagt lørdag kveld.

Ifølge South China Morning Post skal Trump være villig til å utsette sine planer om nye toller på kinesiske varer for 300 milliarder dollar for å sikre seg møtet med Xi i Osaka.

USAs aggressive linje med nye toller og stadige trusler om enda flere toller skaper også bekymring blant landets handelspartnere, inkludert Norge.

Nå håper markedene på en reprise av det som skjedde da Trump og Xi møttes over ytrefilet med rødløk under G20-møtet i Buenos Aires i desember. Det endte med våpenhvile i handelskrigen – og lettelse i markedene.

Kommer det signaler om at Kina og USA trykker på pauseknappen, kan det føre til bred aksjeoppgang og økt optimisme blant bedrifter verden over.

Hvis det derimot ikke kommer noe ut av G20-møtet i Osaka, kan det potensielt bidra til nye aksjefall verden over. I verste fall kan en opptrapping av handelskrigen også gå ut over USA-giganter som Apple og General Motors, som har store deler av inntektene sine i Kina.

Kina og USA startet handelssamtaler etter middagen i Buenos Aires, etter flere omganger med nye toller på hverandres varer. Forhandlingene skulle egentlig vare i 90 dager, men har dratt ut i tid og gikk i stå i mai.

USAs finansminister Steven Mnuchin hevder at de to landene var 90 prosent ferdige med en handelsavtale og at en løsning dermed er i sikte.

Men USAs president har kommet med mange uventede utspill de siste årene, både i intervjuer og via meldingstjenesten Twitter. Det skaper usikkerhet om utfallet både av lørdagens møte og av handelskrigen.

Les mer: DNB før G20-møtet: – Det virker umulig for kineserne

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. USA
  2. Kina
  3. Donald Trump

Flere artikler

  1. DNB før møtet mellom Trump og Xi: – Det virker umulig for kineserne

  2. – Vil holde verdensøkonomien som gissel

  3. Rec Silicon-sjefen tror på løsning i handelskrigen under G20-møtet

  4. Trumps tolltrusler senker Oslo Børs og norske kroner

  5. Kilder: USA og Kina møtes neste mandag