Dolphin Drilling slår seg selv konkurs

Dolphin Drilling og kreditorene ble ikke enige om en restrukturering. Nå er riggselskapet slått konkurs med en gjeld på ni milliarder kroner. 

KONKURS: Riggselskapet som tidligere het Fred. Olsen Energy har en gjeld på 8,97 milliarder kroner, ifølge konkursbegjæringen.

Foto: Dolphin Drilling
 • Anders Nybakken Kvale
Publisert:

Riggselskapet Dolphin Drilling, tidligere Fred. Olsen Energy, offentliggjorde mandag kveld planer om å begjære seg konkurs tirsdag, men utsatte kreditorenes frist for å bli enige om en restrukturering til i dag, onsdag, klokken 10.

Nå har selskapet besluttet å slå seg selv konkurs og konkursbegjæringen sendes inn i dag, ifølge en melding rundt en halvtime før fristen.

Der fremgår det at de sikrede kreditorene har lagt krav på betaling av alt utestående under selskapets sikrede milliardgjeld.

Tidligere onsdag morgen ble handelen i selskapets aksje suspendert på Oslo Børs.

Les også

Dolphin Drilling kan gå konkurs tirsdag

Kom med forslag i april

Selskapet har i lengre tid jobbet med en refinansiering av selskapet etter at det brøt med sine lånebetingelser i fjor sommer.

Samlet er gjelden på 8,97 milliarder kroner, ifølge konkursbegjæringen. Verdiene i selskapet er på mellom 8,5 og 17 millioner kroner.

I april meldte imidlertid Dolphin Drilling at de største kreditorene i selskapets sikrede lånefasilitet på to milliarder dollar, inkludert Danske Bank, DNB, SEB, Swedbank og enkelte fond, hadde kommet til enighet om refinansiering, der de i praksis tok over mesteparten av verdiene og overførte dette til et nytt selskap.

Kriseløsningen krevde en godkjenning fra de øvre långiverne, noe som ikke har skjedd.

Les også: (+) Slik får du igjen smulene som aksjonær

De sikrede kreditorene har imidlertid tidligere indikert at de vil sette hardt mot hardt, og selv gjennomføre restruktureringen uten støtte fra de andre interessentene, gjennom en solvent likvidering eller gjennom en konkurs i selskapet.

Les også

Dolphin Drilling enig med kreditorer om refinansiering

Overføres til nytt selskap

Alle operative eiendeler fra Dolphin Drilling, som nå er slått konkurs, overføres derfor til Dolphin Drilling Holdings Ltd hvor driften videreføres med tre halvt nedsenkbare rigger.

– Dolphin Drilling står nå godt rustet for fremtiden. Balansen er styrket, vi har en flåte av rigger godt egnet for markedet på norsk sokkel. Vi har et sterkt team av flinke folk med oss, og vi har en finansiell styrke som gjør det mulig for oss å gå ut i markedet og vinne nye kontrakter, sier ny konsernsjef Bjørnar Iversen.

Dolphin Drilling Holding vil videreføre driften med de halvt nedsenkbare riggene «Borgland», «Blackford» og «Bidefort». I tillegg vurderer selskapet å skrape riggen «Byford», mens boreskipet «Bolette» skal selges, ifølge TDN Direkt.

Nåværende Dolphin Drilling vil ifølge avtalen fra april sitte igjen med en aksjepost på 1,5 prosent av det nye selskapet, samt eierskapet i det kriserammede Titanic-verftet Harland Wolf.

E24 har tidligere snakket med en obligasjonsinvestor som ønsket å ha oppgjøret i skifteretten.

– De som er sikrede kreditorer kan tiltre pantet. Problemstillingen er om du får en minnelig løsning blant de ulike interessegruppene eller om man må gå gjennom skifteretten. Fra mitt ståsted akkurat nå er jeg tryggere på at mine interesser blir ivaretatt gjennom et oppgjør i skifteretten, sa forvalter Arne Eidshagen i Forte Kreditt.

Andre kriseløsninger har også blitt foreslått gjennom det siste året, men disse har falt gjennom.

Oljenedturen barberte aktiviteten

En av de store utfordringene til riggselskapet, som ble bygget opp av skipsreder Fred. Olsen, under oljenedturen var at det meste av flåten endte i opplag på grunn av lav aktivitet. Selskapet gjorde også dyre oppgraderinger på sine rigger rett før oljeprisen begynte å falle hardt.

Les også: (+) Hadde et fryktelig tungt fjorår

Ved siden av det moderne boreskipet Bolette har selskapet en flåte av seks boreenheter, men to av disse skal skrotes, meldte selskapet i rapporten for tredje kvartal i 2018.

Frem til 30. juni i fjor hadde selskapet en midlertidig avtale om stans i avdragsbetalinger med kreditorene, og etter at partene ikke ble enige om en videreføring av denne sluttet selskapet den 3. juli å betjene gjelden sin.

Publisert:

Flere artikler

 1. Dolphin Drilling kan gå konkurs tirsdag

 2. Betalt innhold

  Dolphin Drilling slår seg selv konkurs, men lever videre i nytt selskap

 3. Betalt innhold

  Dolphin Drilling har utsatt konkursfristen

 4. Betalt innhold

  Borgland Dolphin skal bore i Nordsjøen

 5. Betalt innhold

  Slik får du tilbake smulene for Dolphin-aksjene dine