- Oljeprisfall kan presse riggrater

Lavere oljepris gjør at riggratene kan begynne å falle.

Publisert:

Riggselskapenes motpartsrisiko kan bli et tema med en fallende oljepris, og fortsetter prisfallet vil det påvirke dagratenivået, ifølge analytikere.

- Det er definitivt en faktor som blir viktig og som har kommet opp på dagsordenen i det siste, sier analytiker Atle Hauge i Carnegie til Reuters om risikoen for at riggselskapene får kontraktsproblemer med oljeselskapene.

- Man har ikke noe historikk på det, men det kan ikke utelukkes at en del kontrakter er utformet på en måte som gir mulighet for operatørene til å komme seg ut.

Små kan få problemer

Hauge påpeker at store internasjonale operatører har kontantstrøm og langsiktighet til å gjennomføre sine investeringer.

- Det er heller litt mindre operatører som har kommitert investeringer til å bygge marginale felt, men som ennå ikke er finansiert fullt ut. Det er den type aktører som generelt vil utgjøre den største motpartsrisikoen.

Analytiker Endre Storløkken i Danske Equities omtaler bildet for norske riggselskaper som "ålreit" på spørsmål om motpartsrisiko.

- Fred. Olsen Energy har noen konsortier med varierende grad av betalingsevne. Seadrill har i mye større grad kontrakter med store internajonale oljeselskaper. Ser man på de kontraktene som er tatt nå er risikoen overkommelig.

Frykter olje under 60 dollar

Et fat Brent-olje handles onsdag formiddag til 82 dollar fatet. Rigganalytiker Gavin Strachan i ODS Petrodata uttalte på Pareto-konferansen i september at en oljepris på 80 dollar fatet kan gi utsettelser i oljeselskapenes borebeslutninger. 60 dollar fatet betyr "seriøst trøbbel", ifølge briten.

Storløkken sier det er store forskjeller på hvilken oljepris de ulike prosjektene kan leve med. Han peker på aktører i Brasil som snakker om prosjekter der som kan være kontantpositive på 35 dollar fatet.

- I Nordsjøen er det mer on and off-investeringer, disse investeringene kan bli påvirket på disse nivåene, sier han.

- Stabiliserer oljeprisen seg på dette nivået er det kanskje noen marginalprosjekter som tas av bordet. Skulle det mot formodning stabilisere seg på 60 dollar blir det en litt annen situasjon.

Rater

Norske riggselskaper har benyttet de siste årenes sterke riggmarkedet til å slutte sine enheter på lange kontrakter til høye rater. Med den siste tidens oljeprisfall kan det imidlertid være duket for ratefall.

- De fleste inkludert meg selv er blitt mer avmålt hva gjelder dagratebildet fremover. Det er ikke unaturlig når vi ser eksempler på at en del mindre oljeselskaper kutter litt i investeringer for neste år, og det kommer også en del kapasitet ut i markedet i 2009, 2010 og 2011, sier Hauge i Carnegie.

Storløkken sier det er naturlig med ratefall på sikt dersom oljeprisen skulle bryte "kritiske nivåer".

- Det vil ikke slå ut på en del av selskapene før i 2010 pluss. Det er først da man ser at en del rigger kommer av eksisterende kontrakter.

Flere aktører i riggbransjen har uttalt at de forventer at dagrater for første gang kan komme over 700.000 dollar i år.

- Man har nok vært veldig nær i forhandlinger så man skal ikke utelukke det, sier Hauge.

- På de korte kontraktene er det ikke tvil om at det kan skje, sier Storløkken.

Flere nyheter på E24.

Publisert: