Norwegian tar nye grep: Legger ned alle langdistanserutene i Stockholm og København

Norwegians kraftige hestekur er ikke over. På grunn av for lav lønnsomhet og de trøblete flymotorene fra Rolls-Royce kutter Norwegian nå Danmark og Sverige fra langdistansekartet sitt. Oslo beholder USA-rutene, men kan miste Thailand-ruter.

SNART SISTE REIS: Her er Norwegians Boeing 787–8 «Thor Heyerdahl» avbildet på Arlanda flyplass utenfor Stockholm. I mars blir det slutt på langdistanserutene derfra.
Publisert:

Bare noen få uker før Jacob Schram formelt begynner i jobben som Norwegians nye konsernsjef tar selskapet nå et nytt og markant grep:

Selskapet legger ned alle langdistanserutene fra Stockholm og København til USA og Thailand etter årets vintersesong.

Norwegian opplyser til E24 at de siste flygingene vil gå fra de to skandinaviske hovedstedene den 29. mars.

Nedleggelsen er bare det siste grepet i en serie tiltak selskapet har iverksatt siden i fjor for å bli kvitt voksesmertene, bli kvitt milliardunderskuddene og sikre lønnsomhet fremover.

Den ekstra kapasiteten som frigjøres vil bli brukt på å øke satsingen på langdistanseruter til Nord-Amerika fra Spania, Storbritannia, og særlig Paris og Roma.

Langdistanserutene til og fra Oslo vil fortsette omtrent som i dag, med et unntak: Oslo-Bangkok-ruten vil avvikles i sommersesongen neste år.

– Vi evaluerer kontinuerlig rutenettverket for å sikre at vi møter etterspørselen i markedet og ser frem til å tilby reisende på begge sider av Atlanteren flere valgmuligheter og gode priser, sier direktør for langdistanse og nye markeder i Norwegian, Matthew Wood i en uttalelse til E24.

– Samtidig ser vi at langdistansemarkedet til og fra Skandinavia er lite, sammenlignet med storbyer som New York, London, Los Angeles, Paris og Roma. Skandinavia er ikke stort nok til å opprettholde interkontinentale flyginger både fra Oslo, Stockholm og København, sier Wood videre.

Les også

Jacob Schram vil sikre fremtiden for det «norske folkeeventyret» Norwegian

Vurderer fremtiden for Thailand-ruter

Informasjonsdirektør Lasse Sandaker-Nielsen sier til E24 at de opprettholder tilbudet mellom Norge og USA, men at man fortsatt vurderer rutene fra Norge til Thailand:

– Det er bedre etterspørsel i Oslo enn de andre to skandinaviske hovedstedene, både gjennomgående og når man ser på direktetrafikk. I tillegg er Norge vårt hjemmemarked. Når det gjelder Oslo-Bangkok- og Oslo-Krabi-rutene så vurderer vi hva vi skal gjøre med dem for vinterprogrammet 2020. Det er ennå ikke tatt en beslutning, fortsetter han.

– I Sverige har innenrikstrafikken falt markant den siste tiden, har det en effekt på beslutningen om å legge ned langdistanserutene der?

– Etterspørselen i Sverige har falt på innenriks, men er ganske stabil samlet sett med utenlandstrafikken. Men det bidrar jo ikke til etterspørselen og lønnsomheten at myndighetene har en såpass lite positiv innstilling til luftfarten og har innført høyere avgifter. Da må vi foreta oss noe, sier Sandaker-Nielsen.

Les også

Norwegian selger nok et fly: Får 137 mill. inn på konto

USA vokser og vokser

Selv om Norwegian nå legger ned langdistanserutene sine til Sverige og Danmark, så opplever selskapet en vekst i andre markeder.

USA har i år vokst til å bli det største enkeltmarkedet for selskapet, med større passasjerinntekter enn Norge. Det er på ruter mellom Nord-Amerika og de store europeiske markedene at Norwegian ser muligheter for vekst fremover.

Norwegian tilbyr 50 ruter mellom USA og Europa, og er det største ikke-amerikanske flyselskapet i New York og nest størst i Los Angeles.

Grepet som nå tas er heller ikke det første Norwegian tar for å kutte ruter med lav lønnsomhet, kutte kostnader og satse der man kan tjene mer penger.

Selskapet varslet i vinter en omfattende ruteendring og kutt av baser i Sør-Europa. I august ble det klart at selskapet droppet alle Max-rutene mellom Europa og USA. Når Boeings Max-fly igjen kan tas i trafikk en gang vil flyene heller bli brukt i Europa og på ruter til for eksempel Dubai.

Sentralt i selskapet har man i år gjennomført kostnadsprogrammet #Focus2019 som skal redusere kostnadsnivået med over to milliarder kroner i år. Selskapet har også varslet en ny plan som vil bli iverksatt fra neste år med navnet Next (Norwegian Excelling Together), som skal gi ytterligere milliardforbedringer.

På toppen av dette varslet Norwegian nylig at de ville gjennomføre en ny finansiering der de hentet inn totalt 2,5 milliarder fra aksjonærene og i obligasjonsmarkedet.

Dette kom etter emisjonen i første halvår 2018 på 1,5 milliarder og emisjonen på 3,0 milliarder i starten av 2019.

Les også

Norwegian lanserer syv nye ruter fra Norge til våren

Rolls-Royce-motorer fortsetter å skape trøbbel

I tillegg til at Norwegian går gjennom hele virksomheten med lys og lupe for å finne steder der man kan spare inn penger og øke inntjeningen, så har selskapet også blitt rammet av andre problemer.

Det store er selvfølgelig at alle Boeing Max-flyene verden rundt ble satt på bakken i mars. Norwegian har 18 slike fly. Men også på langdistanse har de slitt.

Rolls-Royce sine Trent-motorer til flytypen Boeing 787 Dreamliner har vist seg å ikke holde mål. Det betyr at motorer må byttes eller inn til service langt oftere enn det som er normalt, noe som tar fly ut av trafikk.

Det begrenser flykapasiteten hos Norwegian og andre flyselskaper som bruker motortypen.

– Vi regner med at vi vil ha om lag syv til åtte Dreamliner-fly ute av trafikk til enhver tid til sommeren som følge av dette, sier Sandaker-Nielsen.

Dette er om lag det samme nivået som i dag.

– Myndighetene har innført et strengere regime for disse motorene og de har derfor et hyppigere serviceintervall, sier Sandaker-Nielsen.

– Hvor lenge vil problemene vare?

– Dette vil i hvert fall pågå ut sommersesongen neste år, sier Sandaker-Nielsen.

Les på E24+

Børskommentar: Det beste med dagens Norwegian-nyhet er at Geir Karlsen ikke slutter

Les også

Norwegian-sjefen må be aksjonærene om mer penger: – Vi måtte gjøre det vi nå gjør

– Tror SAS og Icelandair «spretter champagnen»

Flyanalytiker Hans Jørgen Elnæs tror SAS og Icelandair «spretter champagnen» i dag, ettersom de nå får mindre konkurranse fra Skandinavia til USA.

Han sier at han samtidig forstår og ikke er overrasket over at København og Stockholm nå kuttes fra langdistansenettverket til Norwegian, fordi markedet er begrenset og at det har vært konkurranse som presset billettprisene.

– Etterspørselen er sesongavhengig, hvor sommersesongen er sterk men vinteren betydelig svakere. Norwegian kan ikke regne hjem denne type operasjon og derfor flyttes rutene til større markeder i Europa, sier Elnæs.

Han sier at Norwegian nå vil trappe opp de mest trafikkerte og attraktive rutene mellom Europa og Nord-Amerika til daglige eller flere daglige avganger.

– Dette vil styrke Norwegian sin posisjon og mest sannsynlig medføre økte gjennomsnitt billettpris, når de som reiser ofte får mer fleksibilitet på Norwegian rutene. Jeg tror også at den generelt lave passasjer veksten på interkontinentale ruter fra de skandinaviske hovedflyplassene gjør at Norwegian ikke ser noen oppside, sier Elnæs.

Han peker også på at kostnadene på nordiske flyplasser målt mot trafikken kan være en utfordring:

– Sannsynligvis har Norwegian forsøkt å forhandle frem bedre betingelser på Oslo, Stockholm og København, men det ser det ikke ut som selskapet har fått gjennomslag for. Normalt er det kun nye ruter som får noen form for oppstarts rabatt, dermed var det lite å hente når Norwegian sine ruter allerede er i drift, sier Elnæs.

Publisert: