Widerøe kutter halvparten av avgangene: 1.000 ansatte blir permittert

Like etter at SAS varslet at nesten hele flåten settes på bakken tar Widerøe også kraftige grep i corona-krisen. En av tre ansatte blir nå permittert og toppsjefen håper han får litt av regjeringens kriselån.

Publisert:

Hele norsk og internasjonal luftfart står nå midt oppe i den verste krisen som bransjen har sett noensinne.

Norwegian-sjefen varslet fredag at selskapet er «uker» unna kollaps uten krisehjelp og søndag varslet SAS-sjef Rickard Gustafson at opptil 10.000 ansatte permitteres og at mesteparten av flåten settes på bakken.

I et intervju med E24 søndag kveld opplyser Widerøe-sjef Stein Nilsen om at de også tar kraftige grep nå:

– Planen vår per søndag ettermiddag er å kutte halvparten av vår normale trafikk. Til vanlig flyr vi rundt 420 avganger om dagen, så vi kutter nå om lag 210 avganger per dag. Men jeg vil understreke at dette kan endres, sier Stein Nilsen til E24.

Dette får store følger for de ansatte der en av tre ansatte i første omgang blir permittert:

– Vi har besluttet at i hvert fall 1.000 ansatte skal permitteres, sier Widerøe-sjefen og sier at kuttene vil bli iverksatt så raskt som mulig i henhold til reglene.

Widerøe varslet tidligere et kutt på 4.000 avganger, før de tok et nytt kutt på 1.500 avganger. Nå blir det snakk om titusenvis av flyginger.

For Widerøe Ground Handling, bakketjenesteselskapet til Widerøe, kan situasjonen bli ekstra ille for de ansatte:

– I bakketjenesten vår er det bare 40 prosent av aktiviteten som kommer fra Widerøe-flyginger. Derfor er vi nå helt avhengige av hva andre kunder som SAS og Norwegian gjør. SAS har jo annonsert dramatiske kutt, så vi antar at permitteringene på bakken vil øke mye mer enn det vi har besluttet nå, sier Nilsen.

Les også

SAS permitterer opptil 10.000 ansatte

Utelukker ikke konkurs hvis krisen vedvarer

Flyselskaper, hoteller og reiselivsaktører verden over rammes nå av coronaviruset som fører til at folk kansellerer reiser og at myndigheter verden over innfører strenge reiserestriksjoner.

– Vi og bransjen er i en dramatisk situasjon nå. Selv om noen få reiser, så er reisevolumet langt under en tredjedel av det normale, sier Nilsen.

– Er det en fare for at Widerøe går konkurs nå?

– Vi er ikke i noen fare på kort sikt, men hvis dette varer over tid og vi ikke får hjelp så skal man ikke utelukke det. Jeg tror alle flyselskapene er i fare for å ikke overleve uten hjelp fra myndighetene, sier Nilsen.

Les også

Fagforening om SAS-grep: – Veldig skremmende

Usikker på om Widerøe får statens kriselån

Statsminister Erna Solberg og finansminister Jan Tore Sanner lanserte søndag kveld nye krisetiltak for å redde norske bedrifter som nå er i konkursfare.

Det inkluderer blant annet en statlig lånegaranti på 50 milliarder for små og mellomstore bedrifter, samt en pakke med 50 milliarder til store bedrifter der Folketrygdfondet skal investere i obligasjonslån.

– Det er positivt at regjeringen stiller likviditet og lånefasiliteter til rådighet, og at de strekker ut en hånd til norske bedrifter, sier Nilsen og fortsetter:

– Vi har ikke fått alle detaljene ennå og jeg må derfor ta et stort forbehold nå, men fra det vi forstår så er Widerøe et selskap som faller midt imellom de to ordningene, sier Nilsen.

– Låneordningen er for små og mellomstore bedrifter som skal ha nye lån, og den andre pakken er for de store som er i obligasjonsmarkedet. Vi er ingen av delene, utdyper han.

Nilsen sier at de nå vil vurdere om Widerøe eventuelt kan utstede et obligasjonslån for å kunne få tilgang til pakken.

– Men vi har ikke vært i obligasjonsmarkedet før og vi oppfatter ikke at SMB-pakken gjelder oss, sier Nilsen.

– Vi håper vi kan få tilgang til noe av dette.

Les på E24+

Norwegians skjebne er nå i regjeringens hender – og det haster

Widerøe er klar for å hjelpe strandede nordmenn

Både SAS og Widerøe er blant flyselskapene som nå stiller seg til disposisjon til skandinaviske myndigheter for å bistå i å få strandede reisende hjem til Skandinavia.

– Vi er i diskusjoner med myndighetene og vi har fly som kan nå hele Europa, sier Widerøe-sjef Stein Nilsen.

I tillegg til en stor flåte av propellfly har Widerøe tre nye Embraer-jetfly med 114 seter som kan nå destinasjoner over hele kontinentet.

– Foreløpig oppfatter ikke vi at Utenriksdepartementet har avgjort hvor de vil hente hjem nordmenn, men vi er klare for å bistå, sier Nilsen.

Les også

Regjeringen varsler krisepakke på minst 100 milliarder

Publisert: