SAS-ledelsen tar lønnskutt på 20 prosent: Ber de ansatte om det samme

Corona-krisen rammer flyselskapene beinhardt. Etter at Norwegian varslet om nye rutekutt og permitteringer ber SAS nå om at alle ansatte går med på et solid lønnskutt i tre måneder.

BER OM KRISE-DUGNAD: Konsernsjef Rickard Gustafson i SAS tar nå et lønnskutt på 20 prosent sammen med resten av ledelsen. Nå ber han de ansatte gå med på det samme.

Gorm Kallestad / NTB scanpix
 • Marius Lorentzen
 • Anders Nybakken Kvale
Publisert:

– Vi er i dialog med de ansattes organisasjoner om muligheten for å redusere arbeidstiden med 20 prosent og derav også lønnen, sier pressesjef i SAS Norge, John Eckhoff, til E24.

Det foreslåtte lønnskuttet kommer frem i et internt brev til de ansatte og skal i henhold til forslaget vare i tre måneder. Brevet ble først omtalt av DN.

SAS understreker at de nå kommer med et forslag til de ansatte og deres fagforeninger.

– Dette er ikke vedtatt ennå, men det er en av mulighetene vi nå ser på. Vi har gjort en rekke tiltak på tvers av konsernet for å redusere kostnader og vi snur hver stein for å sikre en god likviditet, sier Eckhoff.

Der er derfor ikke klart om kuttet i arbeidstiden kan bli en frivillig ordning eller noe som innføres i hele konsernet.

– Tar ledelsen også et lønnskutt nå?

– Ja, ledelsen i SAS har senket lønningene sine med 20 prosent, men jobber for fullt som før, understreker Eckhoff.

Les også

Norwegian kansellerer 3.000 avganger og varsler permitteringer som følge av coronaviruset

– Et kritisk behov for å kutte kostnader

I brevet til de ansatte, som er signert HR-direktør Carina Malmgren Heander, beskriver SAS-ledelsen et marked som på kort tid har gitt «et kritisk behov for å oppveie reduserte inntekter med en umiddelbar reduksjon i kostnadsbasen».

– I et forsøk på å begrense omfanget av permitteringer søker SAS nå felles løsninger basert på solidaritetsprinsippet, der vi alle bidrar for å sikre jobbene våre i SAS, skriver Malmgren Heander.

Norwegian varslet tirsdag kutt i 15 prosent av kapasiteten (tilsvarende 3.000 avganger) og at ansatte vil bli permittert.

– Vil det bli permitteringer i SAS?

– Som vi varslet i børsmeldingen 3. mars så er permittering blant tiltakene som er aktuelt, i tillegg til kutt i andre ikke-kritiske deler av virksomheten som markedsføring og andre utgiftsposter, sier Eckhoff.

SAS har løpende gjort tilpasninger etter hvert som coronaviruset har spredd seg. Det startet i februar med at flygingene til Beijing og Shanghai ble kuttet. Dette skulle koste SAS 193 millioner norske kroner i form av tapte inntekter gjennom mars måned.

Deretter kom selskapet med et resultatvarsel den 3. mars, der de både varslet en rekke kostnadstiltak og varslet at ruten til Hongkong og flere avganger i Europa vil bli kuttet. Forrige tirsdag varslet SAS et kutt av alle flyginger til Nord-Italia.

Les også

Coronaviruset fører til nedgang i flytrafikken

Pilotene: – En krisesituasjon

Christian Laulund, leder for SAS-pilotene i Norsk Flygerforbund, forteller at fagforeningen «allerede har startet forhandlingene med selskapet».

– Vi ser positivt på at man tar grep i konsernet for å minske utgiftene i en krisesituasjon. Og bidraget fra ansattegrupper er vi selvfølgelig med å diskutere, sier han.

Laulund understreker at han ikke kan kommentere hvordan samtalene går eller hva som er viktig for dem å få gjennom i forhandlingene.

– Vi tror og håper at vi skal komme til en enighet raskt. Vi ser jo frem til at denne corona-krisen skal avta slik at vi kan komme tilbake til normal drift så raskt som mulig, men vi forstår at selskapet har behov for tilpasninger og skal gjøre vårt for å bidra.

SAS og resten av flybransjen er nå i en alvorlig krise takket være utbruddet av coronaviruset og den dramatiske effekten det har hatt på reiseaktiviteten.

For SAS kan utbruddet av coronaviruset ende som den mest alvorlige situasjonen selskapet har stått oppe i siden selskapet var på konkursens rand høsten 2012.

Siden den gang har ledelsen og de ansatte gjennomført en kraftig omstrukturering av selskapet og levert overskudd de fleste årene – men overskuddet i år er akutt truet hvis corona-krisen vedvarer.

SAS har tidligere sendt ut resultatvarsel der selskapet varsler kutt og at de ikke lenger står inne for resultatprognosen for 2020. Det har flyselskaper verden over gjort, inkludert Norwegian.

– Vi er selvfølgelig ikke immune

-Vi er selvfølgelig ikke immune mot det som skjer, sa finansdirektør Torbjørn Wist i SAS til E24 mandag om uroen som har preget markedet, først gjennom Coronaviruset og senest gjennom den nye «oljekrigen» mellom Russland og OPEC.

SAS har som andre flyselskap iverksatt en rekke tiltak for å redusere kostnader der man kan, selv om mange kostnader er bundet opp.

– Etterspørselen på kort sikt og nedgangen i markedet er reell, sier Wist.

– Det viktigste nå er at vi sikrer den sterke likviditeten som SAS har. Alt vi gjør på kostnadssiden handler om å sikre denne og den gode tilliten leverandører og kunder har til oss som selskap, fortsetter han.

Mandag falt oljeprisen med opp til 25 prosent, før den hentet seg noe inn igjen tirsdag.

Samtidig som Oslo Børs falt kraftig var SAS-aksjen en av de få aksjene som faktisk steg. Selv om selskapet også rammes av et fall i reiseaktiviteten, så vil de etter hvert tjene på en lavere oljepris som gir lavere drivstoffkostnader.

Flyselskapene sikrer ofte deler av drivstoffprisene sine fremover i tid gjennom hedger og andre instrumenter. Med et så kraftig fall i oljeprisen er en del av våre drivstoffkostnader bundet til høyere priser, ifølge Wist.

-Det er ikke unaturlig i en situasjon der oljeprisen faller så mye som i dag, men vi får nytte av om lag en tredjedel av det prisfallet vi nå ser i markedet, sier Wist.

Les også

Flere flyselskaper varsler nye kutt

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Coronaviruset
 2. sas
 3. Scandinavian Airlines (SAS)
 4. Lønnskutt

Flere artikler

 1. Nytt kraftig fall for Norwegian på børs

 2. Fagforeninger krever kriselån til flyselskapene: – Dette ligner ikke på noe vi har sett før

 3. Norwegian kansellerer 3.000 avganger og varsler permitteringer som følge av coronaviruset

 4. Kabinforening om krisetiltak i Norwegian: – Vi har en del urolige medlemmer nå

 5. Norwegian-aksjonær om kurskollaps: – Bare å ta på seg fallskjermen