Sissener: Ikke enig med Norwegians forslag

Sissener-fondene vender tommelen ned til refinansieringspakken til flyselskapet Norwegian, men de holder døren åpen for et bedre forslag.

Porteføljeforvalter Philippe C. Sissener i Sissener AS og et av Norwegians Dreamliner-langdistansefly
  • Marius Lorentzen
Publisert: Publisert:

– Vi er ikke enig med forslaget slik det foreligger per i dag, men vi tar ikke en endelig beslutning før obligasjonseiermøtet den 16. september, sier porteføljeforvalter Philippe Sissener i forvaltningsselskapet Sissener AS, til E24 onsdag ettermiddag.

Onsdag uttalte selskapet, med Jan Petter Sissener i spissen, at de er kritiske til forslaget som ble fremmet av Norwegian mandag. Der ber selskapet om utsatt forfall på rundt to år for to av obligasjonslånene i bytte mot sikkerhet i selskapets avgangstillatelser på Gatwick og en ekstrabetaling.

Hos Sissener vil de dermed ikke gi et endelig nei og åpner døren for at Norwegian-ledelsen kan komme dem i møte for å lande en refinansieringsavtale.

Sissener opplyser at de per august satt på 1,4 millioner aksjer og 18,1 millioner euro i obligasjonsgjeld i Norwegian. Det gjør Sissener-fondene til en av de største aksjonærene og en av – om ikke den- største kreditorene i obligasjonene.

De er blant annet kritisk til at forfallet i svenskekronelånet ikke foreslås skjøvet like mye ut i tid som eurolånet og at Norwegian vil gi seg selv muligheten til å kjøpe tilbake gjeld underveis gjennom opsjoner.

Sissener er også usikre på om pantet Norwegian tilbyr er godt nok med tanke på å få sikret verdier ved en eventuell konkurs.

– La oss også presisere at vi fortsatt er aksjonær og kreditor, og har stor tro på Norwegian med en bedre kapitalstruktur enn selskapet har i dag, sier Sissener.

Sissener er ikke den eneste obligasjonseieren som gjerne vil ha en annen løsning: – Mye bedre om de kunne gjøre en emisjon

Les også

Norwegian-sjefen om lånepakken: – God tilbakemelding fra obligasjonseiere så langt

– Vi ble overrasket

Sissener opplyser at de tok kontakt med Norwegian i midten av august for å gå i en dialog om den finansielle situasjonen til selskapet, som de vurderer som bekymringsfull.

– Vi ble overrasket over at Norwegian slapp et forslag om å forlenge obligasjonslånene uten å få forhåndsaksept fra de største involverte partene. Situasjonen har skapt usikkerhet og uro i markedet, og selskapet har skremt frem selgere av både aksjen og obligasjonene, sier Sissener.

Finansdirektør og konstituert konsernsjef Geir Karlsen i Norwegian uttalte onsdag at de så langt har opplevd responsen fra obligasjonseierne de har vært i dialog med som positiv.

– Vi har sammen med våre rådgivere fremsatt en attraktiv og balansert løsning som ivaretar alle interessenter, långivere og kunder, sa Karlsen.

Den effektive renten på Norwegians eurolån har skutt i været (og prisen på obligasjonen har falt) i kjølvannet av at selskapet lanserte det nye forslaget. Aksjekursen har svekket seg fra 36,41 til 31,44 kroner i perioden siden nyheten ble kjent.

Les også

Norwegian vil bla opp 195 millioner for å få kreditorenes ja

Åpen for nye forslag

Philippe Sissener sier at Sissener er åpne for nye forslag fra Norwegian frem mot obligasjonseiermøtene som er satt til 16. september.

Norwegian har i tillegg satt en frist til 11. september for dem som vil gi sin forhåndsaksept til selskapets tilbud og motta en ekstrabetling på 0,75 prosent.

– Etter vår mening gjør selskapet mye riktig operasjonelt for tiden, men vi mener fortsatt at egenkapitalen burde styrkes betraktelig, sier Sissener.

De mener utfordringene med at kredittkortselskapene holder igjen penger fra Norwegian kunne blitt bedret gjennom å styrke egenkapitalen i selskapet.

Norwegian hentet i fjor 1,5 milliarder i en emisjon og ytterligere 3,0 milliarder i år. Sissener mener det må en ny emisjon til.

– Denne nye egenkapitalen kan komme fra en ren emisjon rettet mot selskapets eksisterende aksjonærer, i form av hel/delvis konvertering av obligasjoner til egenkapital, eller som en kombinasjon av de to, sier Sissener.

De peker blant annet på at man kan konvertere halve obligasjonslånet til egenkapital for å sikre en «sunnere balanse». En slik løsning vil imidlertid trolig innebære at dagens aksjonærer kan få utvannet sin eierandel i selskapet.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Norwegian
  2. Luftfart

Flere artikler

  1. Skjebnemøte for Norwegian mandag

  2. Norwegian kommer kreditorene i møte

  3. Norwegian: Har indikasjoner på nok støtte til at lånetilbudet går gjennom

  4. – Mye bedre om de kunne gjøre en emisjon

  5. Sissener avviser Norwegians sukring av lånetilbud: – Ikke nok til at vi kan gå med på det