Den skandalerammede Wirecard-aksjen falt nye 44 prosent

Børsverdien til tyske Wirecard har falt med 120 milliarder kroner de tre siste handelsdagene. – Total katastrofe, sier sjef for tysk finanstilsyn.

Fredag forlot Wirecards toppsjef Markus Braun, som også har vært selskapets største aksjonær, sin stilling på dagen etter rundt 20 år i selskapet.
Publisert:

Finansteknologiselskapet Wirecard hadde en ny krisedag på Frankfurt-børsen mandag, med et fall på 44,07 prosent. Wirecard var den som ramlet klart mest av aksjene notert på den Dax-indeksen, som består av 30 store tyske selskaper.

Dagens nedgang kommer etter at selskapet, som anklages for regnskapsjuks, natt til mandag meldte at de 1,9 milliarder euroene som er forduftet sannsynligvis «ikke eksisterer».

Aksjekursen til Wirecard er ned 86 prosent over de tre siste handelsdagene. Markedsverdien er barbert med 11,1 milliarder euro, tilsvarende 120 milliarder kroner.

De forsvunne pengene vil trolig medføre at selskapet havner i en kontantskvis. Selskapet har trukket regnskapet for fjoråret, årets første kvartal og 2020-prognosene som følge av de forduftede pengene.

Felix Hufeld, sjef for den tyske finanstilsynsmyndigheten Bafin, beskriver krisen som en «total katastrofe», ifølge Reuters.

Oljefondet eide 1,14 prosent av Wirecard ved nyttår, en beholdning på nær 1,5 milliarder kroner. Fondet kan har tapt milliardbeløp hvis det fortsatt sitter med eierandelen i selskapet.

Kursfallet er samtidig godt nytt for «shorterne», som sitter med et veddemål mot aksjen og har tjent flere titalls milliarder kroner de siste dagene. Aksjen var blitt en favoritt blant spekulantene som satset på kursnedgangen før fallet begynte for alvor torsdag i forrige uke.

Blant dem som har solgt aksjen «short» er den norske milliardæren Ole Andreas Halvorsen, gjennom sitt hedgefond Viking Global Investors. Fondet reduserte imidlertid posisjonen før kursen begynte å stupe for alvor, viser tyske shortregistre.

Les også

Norsk hedgefondsjef veddet mot skandalerammede Wirecard

Les også

Tysk aksje stupte etter påstander om juks: Oljefondet kan ha tapt 1,1 milliarder

Børsfall i Europa

De europeiske børsene falt mandag, med den paneuropeiske Stoxx Europe 600 ned 0,74 prosent.

Nedgangen kommer etter meldinger om økte smittetall i både USA og i Tyskland.

Søndag opplyste det statlige instituttet for infeksjonssykdommer, Robert Koch-instituttet, at reproduksjonstallet i Tyskland har økt fra 1,79 til 2,88. Tallet er basert på gjennomsnittet av registrerte smittetilfeller de siste fire dagene.

Også i USA øker smittetallene. Ifølge CNBC rapporterte USA om over 30.000 nye tilfeller på fredag og søndag, noe som er de høyeste daglige tallene siden 1. mai.

Slik gikk de største europeiske børsene:

  • DAX i Frankfurt ned 0,55 prosent
  • FTSE100 i London ned 0,76 prosent
  • CAC40 i Paris ned 0,62 prosent
  • IBEX35 i Madrid ned 0,92 prosent
  • FTSEMIB i Milano ned 0,71 prosent

I Norden var det også røde tall:

  • København-børsen ned 0,44 prosent
  • Stockholmsbørsen ned 0,61 prosent
  • Helsinki-børsen ned 0,99 prosent
Publisert:
Gå til e24.no