Kampen om luften

Qatar Airways kjøper seg opp i British Airways-eier for 5,6 mrd.

Det statseide Midtøsten-selskapet blar opp milliardbeløp for å ta et enda større jafs av flykonsernet IAG.

En Airbus A330 tilhørende Qatar Airways avbildet på flyplassen i Barcelona

NTB / Scanpix
 • Marius Lorentzen
Publisert:,

Statseide Qatar Airways blar opp ytterligere 600 millioner dollar, tilsvarende 5,6 milliarder kroner, for å øke eierandelen sin i IAG fra 21,4 til 25,1 prosent.

Det melder Reuters.

– Vår investering har så langt vært svært vellykket og den annonserte økningen i vår eierandel er et bevis på vår videre støtte til IAG og selskapets strategi, sier konsernsjef Akbar Al Baker i Qatar, ifølge nyhetsbyrået.

IAG er konsernet som står bak kjente flyselskap som British Airways, Iberia, Aer Lingus, Vueling og Level. IAG forsøkte i 2018 å kjøpe opp Norwegian, men lyktes ikke.

Qatar Airways er et av verdens ledende flyselskap og er blant de største såkalte Midtøsten-selskapene, sammen med Emirates og Etihad. De begynte å kjøpe seg opp i IAG i 2015.

Qatar Airways eier også snaue halvparten av Air Italy, som nylig varslet nedleggelse etter et mislykket redningsforsøk. Selskapet har også mindre eierandeler i Cathay Pacific og China Southern.

Ifølge Reuters har Qatar også signalisert at de er interessert i å doble eierandelen i Latam Airlines Group til 20 prosent.

Qatar Airways’ nye investering kommer etter at IAG-aksjen har steget drøye 51 prosent det siste halvåret og kort tid etter at IAGs mangeårige konsernsjef Willie Walsh annonserte at han går av om noen uker.

Qatar Airways er under et kraftig økonomisk press som følge av at både Saudi-Arabia og Emiratene har utestengt flyselskapet fra deres luftrom som følge av politiske uenigheter landene imellom. På toppen av dette har Qatar også blitt påvirket av Coronaviruset.

Qatar increases its stake in BA-owner IAG to 25.1 %Air Italy legger ned – Qatar Airways ville redde selskapet

Konsernsjef Akbar Al Baker avbildet under et besøk i Göteborg i januar 2019, sammen med Charlotte Ljunggren, direktør for Göteborg Landvetter flyplass i Swedavia.

Marius Lorentzen / E24

Her kan du lese mer om

 1. Kampen om luften
 2. Qatar Airways
 3. British Airways
 4. Qatar
 5. IAG
 6. luftfart
 7. Luftfart
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

 1. Apollo, Emirates og Qatar Airways trosser oppfordringer: Flyr over Iran og Irak

 2. Flere flyselskaper varsler nye kutt

 3. Britiske flyselskaper går til sak mot staten

 4. Annonsørinnhold

 5. Finnair-sjefen frykter ikke Corona-smell før april

 6. Lufthansa vil ikke godkjenne tysk redningsplan nå