Kahoot-aksjen stuper etter Softbank-melding: – Kan tolkes som et nedsalg i forkledning

Den japanske giganten Softbank har inngått avtaler som rammer Kahoot-aksjen hardt.

Masayoshi Son, sjef i Softbank
Publisert:

Aksjekursen til quiz- og e-læringsselskapet Kahoot faller kraftig på Oslo Børs fredag formiddag. Kursen er ned 17,5 prosent til 18,95 kroner klokken 12.10.

Analytiker Lars Devold i Kepler Cheuvreux følger Kahoot-aksjen tett. Han mener Kahoot faller fordi deres største eier Softbank annonserte at de har inngått en «total return swap» og aksjelånsavtale med Kahoot-aksjene sine.

«Avtalen er strukturert på en slik måte at den kan tolkes som et nedsalg i forkledning», skriver Devold i en e-post til E24.

– Vil være et stort overheng av aksjer

Devold forklarer at Softbank mottar et kontantbeløp ved avtalens inngåelse, men beholder den økonomiske risikoen knyttet til Kahoot-posisjonen og må betale en finansieringskostnad til motparten.

«Slik vi forstår avtalen, vil motparten kunne låne Kahoot-aksjer av SoftBank som de kan selge ut i det åpne markedet for å sikre seg underveis».

Les på E24+

Ukens Investtech: Tre aksjer for høsten

Når avtalen utløper eller blir avsluttet, vil Softbank med mindre de velger noe annet motta oppgjør i kontanter for aksjene de har lånt ut, altså et effektivt nedsalg, ifølge Devold.

«Avtalen utløper 22. august neste år, men kan avsluttes løpende. Siden SoftBank har 15 % av aksjekapitalen i Kahoot betyr det i praksis at det vil være et stort overheng av aksjer som vil kunne bli solgt i perioden frem til avtalen går ut», skriver Devold.

Intrikat

I den intrikate børsmeldingen går det frem at Softbank har inngått en såkalt total return swap-avtale med en ikke navngitt finansinstitusjon. Dette er en avtale som innebærer at man bytter til seg avkastningen i aksjen mot en fastsatt rente. Dermed får man gevinsten aksjen gir, selv om den faktisk eies av noen andre.

I tillegg har Softbank inngått en aksjelånsavtale med finansinstitusjonen. Motparten kan låne Kahoot-aksjer og bruke de for å sikre sin egen posisjon, inkludert et salg i markedet.

Ifølge meldingen innebærer de finansielle grepene at Softbanks nettoposisjon i Kahoot per 25. august er redusert med 306.494 aksjer.

Presisering: E24 skrev først at Softbank har redusert eksponeringen mot Kahoot-aksjen. Det analytikeren peker på er at Softbank kan komme til å selge Kahoot-aksjer.

Les på E24+

– Et eksempel på altfor mye penger og arrogant ledelse

Publisert:

Her kan du lese mer om