Hydros kvartalsrapport

Rekordtall i Hydro tross økte råvarekostnader: – Venter betydelig oppgang

Hydro betalte 10 milliarder mer for råvarer og energi i årets første kvartal enn i fjorårets, og venter videre kostnadsøkning. Høye priser på aluminium gjør likevel at selskapet leverer rekordtall.

Finansdirektør Pål Kildemo i Norsk Hydro under selskapets kvartalspresentasjon tirsdag.
 • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert: Publisert:

Hydro kunne glede seg over rekordtall i første kvartal, med et justert brutto driftsresultat (ebtida) på 11,2 milliarder kroner, mer enn en dobling fra 5,2 milliarder på samme tid i fjor.

Fremgangen var særlig drevet av sterkere priser på aluminium og alumina. Hydro fikk 34 prosent mer for aluminium og 37 prosent mer for alumina enn på samme tid i fjor.

Økte priser ble delvis motvirket av økte kostnader for råvarer som brukes i Hydros produksjon, som kulltjærebek, kull, koks, fyringsolje og kaustisk soda.

Disse råvarekostnadene er ventet å øke i andre kvartal. Samtidig har også Hydro sikret seg høyere priser for metallet det skal levere i inneværende kvartal.

Les også

Sterkere fra Norsk Hydro i første kvartal

– Indikerer videre oppgang

Norsk Hydro har avtalt å selge 67 prosent av aluminiumet sitt i andre kvartal til 3.155 dollar tonnet. Det er betydelig mer enn i første kvartal, hvor selskapet fikk 2.662 dollar tonnet for leveransene sine.

– Betyr det at Hydro kan vente seg et sterkt andre kvartal også?

– Hvis du ser kun på salgsprisene, så indikerer det jo en videre oppgang både på London Metal Exchange (LME) men også på disse premiene som vi får på toppen av LME-prisen, hvor vi har guidet på et høyere nivå enn vi hadde i første kvartal, sier finansdirektør Pål Kildemo i Hydro til E24.

– Det som jobber litt i andre retningen er høyere råvarekostnader, spesielt karbon som påvirker Metal-segmentet. Men netto mellom disse to faktorene er fortsatt positiv, basert på det vi ser i dag, sier han.

Selskapet venter høyere råvarekostnader i andre kvartal. Dette vil påvirke selskapets enheter som leverer innsatsfaktorer som bauksitt og alumina, og enheten som leverer ferdig aluminium.

– I andre kvartal venter vi en betydelig oppgang både for Bauxite & Alumina og for Aluminium Metal, sier Kildemo.

Slik har prisene på ulike råvarer utviklet seg fra første kvartal 2018 til første kvartal 2021, ifølge Norsk Hydro. Øverst fra venstre: petroleumskoks, kulltjærebek og alumina. Nederst fra venstre: kaustisk soda, fyringsolje og kull.

10 milliarder dyrere på ett år

Samlet sett ble råvare- og energikostnadene i Norsk Hydro på 29,2 milliarder kroner i første kvartal, en kraftig oppgang fra 24,8 milliarder kroner i fjerde kvartal. I første kvartal i fjor var råvare- og energikostnadene i selskapet på 19,1 milliarder kroner.

– For oss er det mindre bekymringsfullt i en situasjon hvor vi har god dekning på kraft, som er der du ser størst forskjeller i industrien, sier Kildemo.

Strøm er en sentral innsatsfaktor, og Hydro har dekket mye av kraftforbruket sitt med langsiktige kontrakter. Det har ikke alle konkurrenter, påpeker finansdirektøren.

– Så lenge det ligger produsenter med høyere kostnader enn oss så tendensierer jo prisen til å sette seg på marginalkostnaden til en produsent, og vi vil klare å tjene penger som er differansen mellom de to, sier han.

Bekymret for tilgang på råvarer

Hydro har imidlertid samme utfordringer som andre selskaper med tilgang på råvarer og forsinkelser i leverandørkjedene.

– Det som er mer bekymringsfullt er kanskje den fysiske tilgangen på råvarer. Vi ser det er mer forsinkelser på shippingsiden inn og ut av havner, man må vente lenger, sier Kildemo.

– Så må man må kanskje opprettholde noe høyere arbeidskapital fremover for å påse at man ikke går tom. Det fysiske bildet er nok en større frykt enn det prismessige, sånn vi ser markedet i dag, sier han.

– Hvor bekymret er du for at dyre råvarer og dyr energi skal føre til en stans i verdensøkonomien?

– Det er frykt for at dette skal ødelegge etterspørsel. Vi har sett noen små tegn til det i noen industrier. For oss er den substitusjonsrisikoen noe lavere, for andre priser har også gått opp. Men den totale etterspørselen kan få seg en trøkk, spesielt hvis dette kombineres med høyere priser for forbruker, sier Kildemo.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Hydros kvartalsrapport
 2. Aluminium
 3. Norsk Hydro

Flere artikler

 1. Hydro-sjefen om russiske kontrakter: – Veldig kostbart å komme seg ut

 2. Sterkere fra Norsk Hydro i første kvartal

 3. Børsnotering av Hydro Rein: – Målsettingen er fortsatt 2022

 4. Betalt innhold

  Norge tjener mer enn noen gang på salg av fem viktige råvarer

 5. Markant oppgang etter sterk sluttspurt på Oslo Børs