Rekordkvartal for Europris: Får økt fraktregning på opptil 200 millioner

Pandemien har vært gullkantet for Europris-salget, men nå venter meglerhus svakere etterspørsel. ABG Sundal Collier mener Europris «fra første kvartal vil møte tøffe sammenligningstall fra fjoråret».

Europris-sjef Espen Eldal har presentert flere rekordresultater gjennom coronakrisen.
Publisert:

Lavpriskjempen Europris legger torsdag morgen frem tallene for fjerde kvartal, der blant annet den viktige julehandelen inngår.

  • Resultatet før skatt ble 653 millioner kroner, mot 468 millioner kroner året før.
  • Inntektene landet på 2,84 milliarder kroner, mot 2,5 milliarder kroner året før.
  • Driftsresultat før av- og nedskrivninger (ebitda) ble 826 millioner kroner, mot 639 millioner kroner året før.

På forhånd var det ventet et resultat før skatt på 550 millioner kroner og en omsetning på 2,86 milliarder kroner, ifølge estimater hos Infront TDN Direkt.

Europris omtaler inntjeningen i kvartalet som rekordhøy.

Styret foreslår et samlet utbytte på fire kroner per aksje for 2021, tilsvarende 644 millioner kroner.

Les også

Containerboomen: Øyner nye overskudd på 1.800 milliarder

Betydelig økte fraktkostnader

Den globale forsyningskrisen og påfølgende skyhøye fraktpriser har rammet en rekke varehandelsaktører, men i rapporten for tredje kvartal ble det kjent at Europris hadde truffet blink med faste avtaler for fraktrater i 2021.

I løpet av fjerde kvartal var Europris i nye forhandlinger om disse, og det er tidligere blitt varslet at fraktkostnadene øker i år.

Nå er nye avtaler signert og den økte fraktkostnaden er estimert til mellom 170 og 200 millioner kroner årlig, ifølge et presentasjonsmateriale.

– Vi har signert en veldig konkurransedyktig avtale med priser godt under spotmarkedet, sier finansdirektør Stina Byre.

Hoppet vil påvirke regnskapstallene fra og med mars 2022, opplyses det.

– Markedet for containerfrakt fortsatt ustabilt, og Europris følger situasjonen tett, skriver selskapet, og påpeker at det er blitt signert en toårig fraktavtale fra Asia som sikrer garantert kapasitet for et avtalt volumnivå.

Europris, en av landets største importører, fremhever samtidig at prisene på varer og dagligvarer er ventet å øke i 2022.

Pandemivinner

Europris er blant kjedene som har tjent ekstra godt på pandemien, da det selger både dagligvarer og er store på produkter til hus og hjem – som er blant kategoriene i varehandelen som har gjort det best under coronakrisen.

Meglerhusenes syn på Oslo Børs-noterte Europris er ulike, ifølge oppdateringer sendt ut de siste par ukene.

ABG Sundal Collier, som har en hold-anbefaling, mener den positive utviklingen i Europris’ omsetning under pandemien kan møte noe motvind i år.

«Fra første kvartal vil Europris møte tøffe sammenligningstall fra fjoråret. I andre kvartal vil vi selvfølgelig se en påskeeffekt, men negative effekter er også sannsynlig», skriver meglerhuset i en oppdatering, også omtalt av Infront TDN Direkt.

ABG Sundal Collier viser til normalisert grensehandel og nær null reiserestriksjoner som vil reversere den positive «staycation»-effekten sett i andre og tredje kvartal 2020 og 2021.

Les også

Norgesgruppen starter ny butikkjede inspirert av Ullared og Costco

«Store forventninger til Lekekassen»

Sparebank 1 Markets har på sin side en kjøpsanbefaling, og trekker i en oppdatering frem at leketøyskjeden Lekekassen, som Europris kjøpte i fjor, har vist sterk vekst og høy lønnsomhet.

Oppkjøpet kan gi Europris betydelig vekst i flere år fremover, mener Sparebank 1 Markets.

«Vi har store forventninger til Lekekassen, og argumenterer for at oppkjøpet kan representere en revitalisering av hele investeringscaset», skriver meglerhuset.

Fasiten for fjerde kvartal viser at Lekekassen-oppkjøpet var viktig. Den samlede salgsveksten, inkludert oppkjøp, var på 12,6 prosent i perioden, mens den var negativ med 1,3 prosent uten.

Arctic Securities har nylig gjentatt sin salgsanbefaling, som begrunnes med at både bruttomarginen og driftsmarginen til Europris vil falle fremover – i takt med lavere etterspørsel og at fraktavtalene må fornyes.

Kursmålet på Europris-aksjen varierer mellom 62 kroner og 85 kroner, med et gjennomsnitt på 71,2 kroner, ifølge Infront TDN Direkt.

Det siste året er aksjen opp 42 prosent til en kurs på 65,85 kroner.

Markedsverdien er på 11 milliarder kroner for varehandelsselskapet.

Publisert:
Gå til e24.no