Dagen på Wall Street

Kraftig fall på Wall Street før inflasjonsfasit

Stemningen surnet kraftig utover kvelden i de amerikanske aksjemarkedene. Sjefstrateg mener negativ inflasjonsoverraskelse kan sette en støkk i markedet i morgen.

Verdens børser har svingt betydelig den siste tiden, og vært preget av bekymring for inflasjon og fremtidige rentehevinger.
 • Martin Hagh Høgseth
 • Infront TDN Direkt
 • Camilla Knudsen
 • Truls Lier
Publisert:

De amerikanske aksjemarkedene var moderat ned mye av torsdagen, men stemningen surnet kraftig utover kvelden.

Handelsdagen endte til slutt med kraftig nedgang for den brede S&P 500-indeksen.

Slik så det ut ved stengetid på Wall Street:

 • S&P 500 falt 2,38 prosent
 • Nasdaq falt 2,75 prosent
 • Dow Jones falt 1,94 prosent

– Den oppgangen vi har sett de to siste ukene lever litt på lånt tid. Veksten er på vei ned, og inflasjonen er fortsatt høy, sier Christian Lie, sjefstrateg i Formue (tidligere Formuesforvaltning) til E24.

På spørsmål om den negative vendingen Wall Street tok den siste timen før stenging kan henge sammen med morgendagens inflasjonstall, svarer Lie bekreftende.

– Hvis man skulle få en negativ inflasjonsoverraskelse i morgen, vil det kunne sette en ny støkk i markedet, sier sjefstrategen.

I USA lå prisveksten på 8,3 prosent i april. Fredag kommer svaret på hvordan prisene utviklet seg i mai, da inflasjonstallene som følges nøye av markedet legges frem før Wall Street åpner.

– I USA har man sett at markedene begynner å bli mindre sikre på om inflasjonstoppen er nådd. Man ser enkelte tegn til at inflasjonen skal ned, men ikke til de nivåene USAs sentralbank ønsker, sier Lie.

ESB varsler renteheving i juli

Utviklingen kommer etter at Den europeiske sentralbanken (ESB) tidligere i ettermiddag holdt renten uendret. Markedet reagerte derimot på at sentralbanken varslet at den første rentehevingen på 0,25 prosentpoeng vil komme i juli.

Det vil i så fall være den første rentehevingen sentralbanken gjør på et tiår.

Samtidig venter banken å heve renten ytterligere i september, og dette kan bli en såkalt dobbel heving, altså på 0,5 prosentpoeng.

– Hvis ESB i det hele tatt vurderer en overdimensjonert renteheving, tror jeg det sier ganske mye om hvor bekymrede sentralbanker er og bør være for inflasjonsnivåene, sier analytiker Fiona Cincotta hos City Index til Bloomberg.

Etter rentebeskjeden surnet stemningen også på de europeiske børsene. Dax-indeksen i Frankfurt endte ned 1,71 prosent, mens børsene i Paris og London falt rundt 1,4 prosent.

Inflasjonsbekymring

Det har vært kraftig prisvekst både i EU, USA og mange andre steder i verden den siste tiden, blant annet på grunn av høyere energipriser i etterkant av invasjonen av Ukraina.

I eurosonen satt prisveksten ny rekord i mai med en inflasjon på 8,1 prosent, ifølge foreløpige tall.

ESBs ferske prognoser i forbindelse med rentemøtet lyder på en inflasjon på 6,8 prosent i 2022, men deretter nedgang til 3,5 prosent i 2023 og 2,1 prosent i 2024. Dette er høyere enn banken så for seg i mars, og risikoen er at den blir enda høyere, påpeker ESB-sjef Christine Lagarde.

– Med markeder som er besettende fokusert på veien inflasjonen tar, og som gjør seg klare for morgendagens konsumprisindeks-rapport, har ESBs prognose om svak vekst og høy inflasjon gjort lite for lette bekymringene for dypere stagflasjon, sier Quincy Krosby, sjefsaksjestrateg hos LPL Financial ifølge Bloomberg.

Les også

Kommentator om ESBs rentebeskjed: «En umulig jobb»

Flere trygdesøkere – fortsatt stramt marked

Ellers i USA ble det tidligere torsdag lagt frem tall for antallet som søkte om ledighetstrygd for første gang («jobless claims») i forrige uke.

Det antallet økte med 27.000 til 229.000, ifølge rapporten fra det amerikanske arbeidsdepartementet. Det er det høyeste på nesten fem måneder, skriver Reuters.

Totalt sett tyder likevel tallene fortsatt på at arbeidsmarkedet i USA er stramt og at det er utfordrende få tak i folk. Antallet som mottar ledighetstrygd etter å ha fått trygd den første uken, kalt «countinuing claims», holdt seg uendret på drøyt 1,3 millioner personer. Det er mer enn 52 år siden sist dette lå på så lave nivåer, ifølge Reuters.

– Utbredte utfordringer med å ansette arbeidere avskrekker selskaper fra å si opp folk, men lommer av svakhet har dukket opp blant noen teknologi-oppstartsselskaper og forhandlere som har merket virkningen av et skifte i forbruket fra goder til tjenester, sier seniorøkonom Dante DeAntonio hos Moody's Analytics til nyhetsbyrået.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Dagen på Wall Street
 2. Wall Street

Flere artikler

 1. Oppgang på Wall Street

 2. Kraftig fall på Wall Street etter overraskede inflasjonshopp

 3. Blandet på Wall Street før rentedag

 4. Blandet på Wall Street etter turbulent dag

 5. Nedgang på Wall Street – S&P 500 falt over én prosent