Ulltveit-Moe om Røkkes kjempegevinst: – Mitt tap

Kjell Inge Røkkes Aker Horizons får halvannen milliard i gevinst på Rec Silicon. – Det er vel unt, sier Jens Ulltveit-Moe, som måtte selge alle sine aksjer i solenergiselskapet.

Jens Ulltveit-Moe ble på tampen av 2019 tvunget av banken til å selge Rec Silicon-aksjene. Kjøperen den gang var Kjell Inge Røkke.
Publisert: Publisert:

Onsdag morgen meldte Kjell Inge Røkkes grønne investeringsselskap Aker Horizons at det selger alle sine aksjer i solenergiselskapet Rec Silicon.

Ifølge E24s beregninger er gevinsten på 1,45 milliarder kroner. Rec Silicon-aksjen har steget kraftig på børs siden Røkkes inntog.

– Det er mitt tap og Røkkes gevinst, sier investor Jens Ulltveit-Moe til E24.

– Jeg sier til Røkke: Lykke til!

Kjell Inge Røkke gjorde sin entré i solbransjen på tampen av 2019, da Jens Ulltveit-Moe ble tvunget av banken til å selge aksjene i Rec Silicon.

Les også

Røkkes Aker Horizons selger seg ut av Rec Silicon for milliardbeløp

Det var store tap og svak likviditet i Ultveit-Moe-systemet. Røkke tok den gang over Ulltveit-Moes aksjer i Rec Silicon.

– Det er vel unt. Røkke investerte midt i en krise. Da får du som regel gevinst. Han har gjort en god «deal», sier Ulltveit-Moe.

Han fikk 85 millioner kroner for sine aksjer, en post som Røkke har solgt videre til Hanwha for 1,28 milliarder kroner.

Røkke har på toppen av dette gevinst på aksjer som ble kjøpt på et senere tidspunkt.

Ville ikke ha gitt slipp

Ulltveit-Moe sier han mener samarbeidet med Hanwha virker veldig fornuftig, men han hadde ikke gjort som Røkke i dag.

– Hvis jeg hadde sittet med aksjene i Rec Silicon fortsatt, så ville jeg ikke ha gitt slipp på samarbeidet med Hanwha.

– Hvorfor?

– Så lenge det er et dårlig forhold mellom USA og Kina, noe det virker som det vil fortsette å være, så blir USA et separat marked for solceller. Da trenger de USA silisium, og «Moses Lake» er det anlegget med lavest kostnader på dette feltet. Nå tror jeg at det Hanwha gjør, å få «Moses Lake» opp i produksjon, er riktig. Fabrikken har en kapasitet som USA trenger.

Les på E24+

Børskommentar: «Hva vil Røkke junior med sol-milliardene?»

Røkkes Aker Horizons selger nå videre til sørkoreanske Hanwha. Det er et konglomerat med interesser i alt fra luftfart og kjemikalier til finans, solenergi, bygg og anlegg. I USA selger Hanwha Solutions solpaneler gjennom merket Q Cell, som har en markedsandel på 25 prosent. Selskapet har også en av de største solpanel-fabrikkene i USA.

Avviser nytt Rec-kjøp

– Vurderer du å kjøpe deg inn igjen i Rec Silicon?

– Nei, ler Ulltveit-Moe.

– Nå har jeg faktisk veldig store grønne prosjekter på gang, og jeg holder meg til dem.

Rec Silicon eier en avansert silisiumfabrikk i Moses Lake i USA. Det er ingen produksjon på fabrikken, noe som i hovedsak skyldes handelskrigen mellom USA og Kina. Handelsbarrierene har utestengt produktene laget i USA fra det kinesiske markedet.

Selger for 1,4 milliarder

Kristian Røkke vil i forbindelse med salget gå av som styreleder i Rec Silicon. Det vil bli innkalt til en ny ekstraordinær generalforsamling for å peke ut nye styremedlemmer.

– Dette er et viktig steg i gjenoppbyggingen av leverandørkjeden for solenergiindustrien i USA. Hanwha er en ledende produsent globalt og driver den største modulfabrikken i USA, mens Rec Silicon er den polysilisiumprodusenten i verden med lavest CO2-avtrykk, sa Aker Horizons-sjef Kristian Røkke i en børsmelding.

Salget er ventet å være sluttført før den årlige generalforsamlingen til Rec Silicon som er planlagt i mai 2022. Salget til Hanwha må godkjennes av amerikanske konkurransemyndigheter.

Aker Horizons får 1,4 milliarder kroner for aksjene i Rec Silicon gjennom dagens salg.

I 2019 kjøpte Aker-systemet drøyt 64,2 millioner aksjer i Rec Silicon for 85 millioner kroner fra Jens Ulltveit-Moe. Aksjene ble kjøpt for 1,325 kroner per stykk. Senere deltok Aker-systemet også i en emisjon i Rec Silicon.

Hanwha Solutions kom i november inn som ny industriell eier, da Aker Horizons solgte seg ned. Den nye storaksjonæren tilførte nær en milliard kroner i frisk kapital. Den gangen ble handelen gjort til 20 kroner per aksje, altså samme kurs som transaksjonen offentliggjort gjennom dagens melding.

Les på E24+

Tre tradere forteller: Slik jobber de i dagens «drømmemarked»

Publisert: