Dolphin søker konkurs

Seismikkselskapet Dolphin har ikke funnet noen løsning på sitt restruktureringsbehov, og begjærer nå konkurs.

LEGGER INN ÅRENE: Dolphin, her ved konsernsjef Atle Jacobsen, begjærer konkurs.

Robert S. Eik
 • Anders Park Framstad
 • Marius Lorentzen
 • Jan Lilleby
 • Sara Svanemyr
 • Karl Wig
Publisert:

Mandag ble det klart at de vanskelige tidene i olje- og oljeservicebransjen har krevd sitt første «offer» i form av et børsnotert selskap i Oslo.

I overkant av 100 personer vil rammes av konkursen i de to selskapene Dolphin Group og Dolphin Geophysical, opplyser Erik Hokholt til E24.

Han er finansdirektør i seismikkselskapet Dolphin – som i forrige uke advarte om at det var en reell fare for at selskapet kunne gå overende, varsler nå at de vil søke konkurs.

– Grunnet den fortsatte forverringen i oljeservicemarkedet har Dolphin måttet fatte avgjørelsen om å begjære konkurs. Det har vært en vanskelig avgjørelse, men i lys av usikkerheten knyttet til oljeprisen og de påfølgende investeringskuttene hos kundene, har det vært umulig å ha den visibiliteten som trengs i vår virksomhet, sier styreleder Tim Wells og konsernsjef Atle Jacobsen i en kommentar mandag morgen.

Les også

– Vi vet at markedet kommer tilbake

Både Dolphin Group og datterselskapet Dolphin Geophysical vil begjære konkurs, og som et resultat av dette er handelen i selskapets aksje og obligasjoner suspendert.

Har søkt løsninger

Gjennom de siste månedene har Dolphin søkt en rekke løsninger med aksjonærer og kreditorer.

Selskapet har tidligere forhandlet nye betingelser på lånene, samt nye betingelser for flåten. De har også tatt ut skip og sikret frisk kapital gjennom en rettet emisjon i våres.

En kombinasjon av elendige markedsforhold, begrenset kontantbeholdning og høy gjeld har imidlertid vist seg å være for mye.

«Til tross for hardt arbeid, god tone i forhandlingene med alle involverte parter, inkludert ansatte, banker, obligasjonseiere, leverandører og kunder, og fortsatt drift hele veien, fører det faktum at markedet har blitt svakere og det forventede tidspunktet for oppgang i markedet, til at styret i selskapet enstemmig har kommet til konklusjonen at det ikke lengre er basis for fortsatt drift,» skriver selskapet i en børsmelding.

Etter har forsøkt i en lengre periode å få tak i Dolphin, fikk E24 mandag formiddag kontakt med finansdirektør Erik Hoholt som forklarer at investortørke er årsaken til konkursbegjæringen. Les intervjuet med finansdirektøren her!

– Tøft for selskapene

Dolphin er ikke det eneste seismikkselskapet som sliter med markedsforholdene. Bransjekollega Polarcus, også de med høy gjeldsgrad, varslet i forrige uke at selskapet har startet dialog med sine långivere for å få på plass en langsiktig finansiell løsning.

I mellomtiden har selskapet besluttet å stanse betaling av renter og avdrag på sin finansielle gjeld.

– Dette var relativt forventet. Dette sier litt om hvor tøft det er der ute for selskapene som har en lav kontantposisjon og en høy gjeldsgrad, sa Nordea-analytiker Morten Nystrøm til E24 i sakens anledning.

Nystrøm har tidligere vært svært kritisk til at Dolphin og Polarcus, tross strukkede balanser, har hentet inn seismikk på prosjekter med lav forhåndsfinansiering.

Rammer Rieber

For øvrige aktører i seismikkbransjen kan dagens nyhet fra Dolphin være godt nytt. Det har lenge vært snakket om at skip må ut av markedet, og hendelser som denne kan bidra til at nettopp det skjer.

For andre igjen, skaper konkurssøknaden trøbbel.

I en melding mandag morgen skriver Rieber Shipping, som har leid ut tre skip til Dolphin på lange kontrakter, at de umiddelbart vil evaluere strategiske alternativer for de ansatte i seismikkflåten.

Rederiet tror imidlertid at kvaliteten på skipene vil tiltrekke seg interesse også i et vanskelig marked.

Rieber har 20 millioner dollar utestående, og vil kreve dette fra boet. Det er imidlertid knyttet usikkerhet til om det er dekning for kravet.

Les også

Kan tape 173 millioner på Dolphin-konkurs

Les også

Dolphin søker konkurs

Les også

– Vi vet at markedet kommer tilbake

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Dolphin Group

Flere artikler

 1. Kan tape 173 millioner på Dolphin-konkurs

 2. Dolphin truer med konkurs

 3. Betalt innhold

  – Vi hadde et oppriktig håp om å klare dette

 4. Betalt innhold

  – Vi hadde et oppriktig håp om å klare dette

 5. Betalt innhold

  Dolphin slår seg konkurs