Nytt fall på Oslo Børs: Oljeprisen tynger markedet

Orkla og Schibsted var de eneste aksjene på topplisten som steg fra start da Oslo Børs startet årets tredje børsuke. På under 30 minutter hadde børsen hentet seg inn.

TUNG START: Oslo Børs har falt med 13 prosent siden nyttårsaften.
 • Marius Lorentzen
Publisert:

Etter å ha falt 4,98 prosent i forrige uke, så det en stund ut til at den negative utviklingen bare skulle fortsetter på Oslo Børs.

Mandag åpnet indeksen ned 1,2 prosent, men hentet seg raskt inn igjen og ligger opp 0,1 prosent etter en halvtime.

Meglerhuset Netfonds hadde i forkant spådd en nedgang på 0,85 prosent. Fallet i oljeprisen mandag morgen så en stund ut til å sørge for at Oslo Børs leverte betydelig dårligere tall enn resten av Europa, men dette har nå jevnet seg ut.

Den sure børsstarten kom i kjølvannet av nok et fall i oljeprisen og i de fleste asiatiske aksjemarkedene mandag morgen. Fra klokken 09:00 har prisen svingt opp igjen, noe som utvilsomt er med på å løfte Børsen ut av hengemyren.

Oljeprisen har falt kraftig siden nyttår, og har nå blitt satt under enda et press ettersom atomsanksjonene mot Iran nå er løftet etter at landet har innfridd forpliktelsene i avtalen landet har inngått med blant annet USA.

Det har imidlertid vært store svinger fra dag til dag, som igjen har skapt usikkerhet og store svinger i aksjemarkedene, både her hjemme og i utlandet.

Les også: Ny bunnotering for oljeprisen

Her ser du utviklingen i Hovedindeksen på Oslo Børs den første halvtimen mandag morgen i den venstre grafen. Til høyre ser du utviklingen i oljeprisen siden fredag, med morgenens utvikling markert i rødt. Selv om oljeprisen har svingt noe opp fra klokken 09:00, er den fortsatt halvannen dollar under 30-grensen.

Slik har utviklingen snudd for et utvalg av Børsens mest omsatte aksjer mandag. Utviklingen klokken 09:15 og 09:30 er lagt til grunn:

 • Statoil ned 1,1 prosent, nå ned 0,4 prosent
 • Telenor ned 0,7 prosent, nå opp 0,1 prosent
 • Norsk Hydro ned 1,3 prosent, nå ned 0,9 prosent
 • DNB ned 0,2 prosent, nå opp 0,4 prosent
 • Seadrill opp 1,92 prosent, nå opp 2,3 prosent
 • Norwegian ned 0,7 prosent, nå opp 0,2 prosent

Les også: Børsras i Golfen etter Iran-avtalen

Ut med gassfrakt, inn med merkevarer

DNB Markets opplyste mandag morgen at de tar ut gassfraktrederiet BW LPG fra porteføljen sin med anbefalte aksjer, og at megleger slipper Orkla-aksjen inn i varmen.

BW LPG-aksjen har falt hele 17,4 prosent siden nyttår, inklusivt et fall på 1,1 prosent så langt mandag. Orkla-aksjen har klart seg langt bedre, med en ned gang på fem prosent så langt i år, inklusive en oppgang på 0,6 prosent så langt mandag.

DNB-porteføljen består ellers av Bakkafrost, Austevoll, XXL, Ocean Yield, Storebrand, veidekke og Höegh.

Kapitalmarkedsdag og Martin Luther King

Viktige hendelser på kalenderen mandag inkluderer blant annet Kapitalmarkedsdgen til oljeselskapet Det norske.

E24 er til stede på presentasjonen og kommer tilbake med mer stoff. Her kan du lese om selskapets ambisjoner for 2016, og her kan du lese om at selskapet nå legger til grunn av utbyggingen av kjempefeltet Johan Sverdrup blir enda litt rimeligere enn planlagt.

Børsene i USA holder stengt mandag på grunn av at mandag er Martin Luther King Day. Dagen avholdes alltid den tredje mandagen i januar, for å markere borgerrettsaktivistens bursdag (som egentlig er 15. januar).

De amerikanske børsene falt kraftig fredag, som var den siste børsdagen før denne amerikanske langhelgen. Nasdaq Composite-indeksen falt 2,7 prosent, Dow Jones var ned 2,4 prosent og S&P 500 var ned 2,2 prosent, noe mange tolket som et tegn på at investorene ønsket å trekke midler ut av markedet før langhelgen.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Børs og marked

Flere artikler

 1. Oljesmurt berg-og-dalbane

 2. Oslo Børs endte med oppgang

 3. Aker BP falt på vinglete Oslo Børs

 4. – Når investorene får panikk, ser de et monster under hver seng

 5. Ny rekord på Oslo Børs