Derfor bør du følge med på kvartalsrapporteringen under Aksje-NM

Et selskap som stiger på rapportering av tall har økt sannsynlighet for å stige i ukene som kommer, ifølge analysesjef Thomas Nygaard i TrendTech.

AKSJEN STEG PÅ TALL: Gjensidige endte med en høyere sluttkurs onsdag etter å ha lagt frem rekordsterke kvartallstall tidligere på dagen.

Morten Holm NTB scanpix
  • Ingvild Sagmoen
Publisert: Publisert:

Rapporteringssesongen er for alvor i gang. Torsdag forrige uke la blant andre oljekjempen Statoil og storbanken DNB frem sine tall for fjerde kvartal, og onsdag presenterte Gjensidige rekordsterke forsikringsresultater.

Et selskap som stiger på rapportering av tall har økt sannsynlighet for å stige i ukene som kommer, ifølge analysesjef Thomas Nygaard i TrendTech.

– Og motsatt, et selskap som faller har økt sannsynlighet for å fortsette og falle. Så utviklingen på den første dagen etter rapportering gir oss en bra indikasjon på den neste tiden, sier Nygaard til E24.

Tror du at du er aksjeekspert? Ennå ikke meldt deg på Aksje-NM 2016? GJØR DET HER!

Gjensidige-aksjen steg på tall

Effekten som Nygaard beskriver kalles Post Earnings Announcement Drift (PEAD), og er en av de kvantitative forskningsbaserte effektene TrendTech ser på når de velger ut aksjer.

Nygaard har tidligere forklart hvordan de bruker seasonality-faktoren, momentumfaktoren og volumutviklingen til å si noe om hvordan aksjen vil gå.

– PEAD er en relativt kortsiktig effekt som kan være interessant for Aksje-NM-deltakere som skal forsøke å ta rask gevinst.

Se om du kan slå markedet og meld deg på Aksje-NM her!

– Vi ser at effekten er vedvarende og signifikant, og den kan vare i alt fra dager til uker og frem til neste kvartalstall legges frem, sier Nygaard.

Han trekker frem Gjensidige som eksempel.

– Gjensidige leverte gode tall forrige onsdag, aksjen steg videre, den hadde litt svingninger i løpet av dagen – mange handlet på den og det var høy aktivitet – og sluttkursen endte litt høyere.

Les også

Ekspertenes råd: Slik kan du vinne Aksje-NM når Børsen faller

I tillegg viser seasonality-effekten at Gjensidige i gjennomsnitt de siste årene har steget nesten fem prosent i februar, påpeker Nygaard.

ANALYSESJEF: Thomas Nygaard i TrendTech.

– Når det gjelder de tekniske nivåene for Gjensidige-aksjen er vi akkurat nå på vendepunktene fra desember, rundt 143. Får vi et brudd opp gjennom disse nivåene, vil det hjelpe aksjen videre.

Denne uken skal, blant mange andre selskaper, Telenor og Opera Software legge frem sine kvartallstall.

– Det blir spennende å følge med på dem. Stiger de bra på tallene kombinert med andre faktorer, kan det være aksjer som vil fortsette oppover, sier Nygaard.

Han forteller at han overlater til markedet å tolke selve informasjonen i kvartallstallene.

– Markedet priser jo alle forventningene, og ny informasjon, ganske effektivt. For likvide aksjer mener vi derfor det er best å overlate den jobben til markedet, og konsentrere oss om kvantitative forskningsbaserte effekter for å generere meravkastning.

Les også

Aksje-NM 2016: Dette kan du vinne

Ser på forventningene frem i tid

Det er stor sannsynlighet for at et selskap som har historikk for å levere gode tall, fortsetter å gjøre det, mener aksjestrateg Erik Fosland i Nordea.

AKSJESTRATEG: Erik Fosland i Nordea.

Nordea

– I etterkant av en solid kvartalsrapport vil vi ofte se en god kursutvikling og oppgradering av estimater blant analytikerne. Hvis det er blitt «vanlig» at selskapet leverer sterke kvartalstall blir markedet desto mer skuffet hvis de plutselig ikke gjør det og med negativ kursreaksjon som konsekvens, sier han til E24.

Men det markedet fokuserer mest på er imidlertid hva selskapet forventer frem i tid.

– En aksje prises jo i stor grad på fremtidige inntekter og forventninger. En god historikk gjør det imidlertid lettere å mene noe om hva fremtiden vil bringe gitt at ting ikke endrer seg for mye, sier Fosland.

Da Statoil la frem sine kvartallstall torsdag, var Fosland spent – det var mange spørsmål i forkant, forteller han.

– Nå var ikke kvartalstallene det viktigste i kvartalsr

Les også

Vant i 2013 – går for seier igjen

apporten, men heller hva selskapet sa gjennom kapitalmarkedsdagen og selskapets guiding. Her var det positive tegn å spore da de opprettholdt utbyttet og kuttet i investeringer og kostnader mer enn ventet, sier han.

Fosland viser til at utbyttet for fjerde kvartal ble opprettholdt på 0,2201 dollar per aksje og kostnadskuttprogrammet ut 2016 ble økt til 2,5 milliarder dollar mot tidligere guidet 1,7 milliarder dollar. Statoil-aksjen steg torsdag i kjølvannet av rapporteringen.

– Hadde de derimot kuttet i utbyttet og ikke kuttet i investeringer og kostnader ville nok kursreaksjonen vært en annen, avslutter Fosland.

Les også

Spår sprell i fiskeaksjene i februar

Les også

– Jeg satt rolig i båten

Les også

Ekspertenes råd: Slik kan du vinne Aksje-NM når Børsen faller

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Aksje-NM

Flere artikler

  1. Analytiker: Slik bør du satse i siste del av Aksje-NM

  2. Derfor bør du følge med på selskapenes kvartalstall

  3. Aker BP og Link har sluppet tall: Analytiker mener Aksje-NM-deltakere bør følge med på disse selskapene

  4. Statoil i Aksje-NM – ja eller nei?

  5. Spår sprell i fiskeaksjene i februar