Norge sitter med milliardbeløp i Spotify

Statseide Argentum har nå en posisjon på én milliard kroner i den svenske strømmegiganten.

FEIRET NOTERING: Spotify-logoen prydet fasaden av New York-børsen tirsdag sammen med det svenske flagget.
Publisert: Publisert:

Svenske Spotifys vellykkede børsnotering tirsdag kommer også norske skattebetalere til gode. Aksjen åpnet på 165,9 dollar og var oppe i 169 dollar før den etter hvert har falt tilbake til 149,6 dollar, noe som tilsvarer en oppgang på 13 prosent fra referansekursen på 132 dollar.

Administrerende direktør Joachim Høegh-Krohn i det statseide investeringsselskapet Argentum bekrefter overfor E24 at selskapets posisjon i Spotify nå er på rundt én milliard kroner.

Argentum sitter nemlig på store eierposter i to av fondene som igjen har spyttet inn flere hundre millioner kroner i den svenske strømmegiganten: henholdsvis Northzone (23,37 prosent) og Creandum (12,2 prosent), som begge har vært med i Spotify lenge.

– Det er en betydelig post. Vi har solgt en god del underveis også, men verdien på vår posisjon er vel nå på rundt en milliard kroner, sier Høegh-Krohn.

Les også

Northzone har sittet i Spotify i 10 år: – Hadde ikke drømt om at det skulle bli så enormt

Har sansen for DPO

Da handelen startet, ble Spotify-aksjen omsatt til 165 dollar. Det gir en total verdi på 29,5 milliarder dollar, eller 232 milliarder kroner.

Høegh-Krohn sier han har sansen for måten Spotify ble børsnotert på. Direct public offering (DPO) er i tråd med den kulturen Spotify og ventureselskapene ønsker, mener han.

Saken fortsetter under bildet ...

GIKK GODT: Administrerende direktør Joachim Høegh-Krohn i Argentum melder om fine sifre etter Spotifys børsnotering tirsdag.

– Det er demokratisert og gir god tilgjengelighet til aksjen. Det er også viktig for et mer velfungerende kapitalmarked.

Han understreker at en viktig målsetting ved en slik notering er at den ikke blir for kostbar, slik at aksjene bare blir aktuelle for veldig store selskaper.

– DPO har tradisjonelt vært noe som mindre selskaper har gjort, så det at Spotify lykkes, vil nok åpne for at flere går den veien, hvor barrierer i form av kostnader er lavere, og det er jo positivt. Dette var en viktig begivenhet i utviklingen av markedet, sier han.

Les også

Sony med milliardfortjeneste etter Spotify-notering

– God investering på sikt

Høegh-Krohn sier han mistenker at flere børsnoteringer av denne typen vil endre dynamikken i forhandlingene mellom selskapene og investeringsbankene.

– Det vil nok bikke mer i favør av selskapene enn tidligere. Dette er med på å utvikle markedene, sier han.

Saken fortsetter under bildet ...

OVER FORVENTNING: Spotify ble børsnotert i New York tirsdag, og endte 13 prosent over referansekursen satt av NYSE, på 132 dollar.

Spotify så en oppgang på 13 prosent fra referansekursen, og 17 prosent av aksjene ble omsatt, ifølge Argentum-direktøren.

– Jeg tror at Spotify på sikt vil være en god investering. Selv om selskapet har negativ lønnsomhet per tiden, så er det jo nettopp fordi de investerer med sikte på ytterligere vekst, spesielt i Asia, sier han.

– Det at Tencent eier ti prosent i Spotify gjør at de er mindre utsatt for handelsutfordringer i forhold til det kinesiske markedet, og de er mindre utsatt for piratløsninger som for eksempel Google har vært utsatt for i Asia, poengterer Høegh-Krohn.

Les også

– Hadde ikke drømt om at det skulle bli så enormt

Les også

Spotify verdsettes til 232 mrd.

Les også

New York-børsen skulle hedre Spotify - heiste feil flagg

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om