Analytikere: Lånemarkedet løsner for kriserammede offshorenæringer

Etter at lånemarkedet var «nesten helt dødt», er nå flere offshoreselskaper i markedet for å låne penger igjen. Men investorene er kresne og tar seg godt betalt, ifølge kredittanalytikere.

VIL LÅNE: Dof Subsea varslet fredag at det vurderer opptak av et nytt obligasjonslån. Her er Dofs Skandi Hercules i arbeid.

Foto: Dof ASA
 • Asgeir Aga Nilsen
Publisert:

Da oljeprisen stupte tørket finansieringen inn for mange av oljeleverandørene som hadde vært aktive i høyrentemarkedet.

Høyrentelån, kjent som high yield, gir investorene bedre betalt fordi risikoen i selskapene er vurdert å være høyere enn i andre klasser av lån.

I toppåret 2014 var dette markedet dominert av olje og offshore, men i årene etterpå har andre sektorer tatt over stafettpinnen, ikke minst eiendom.

Nå er det tegn til låneaktiviteten begynner å løsne for offshoresektoren etter kriseårene, ifølge kredittanalytikere.

I en ny kredittrapport er Swedbanks beskjed til kundene at de beste mulighetene i det nordiske kredittmarkedet finnes innen bank, men også i olje, offshore og shipping.

– Etter flere vanskelige år stiger endelig dette segmentet, skriver analytikerne.

Les også: (+) Går det mot bakrus etter oljefesten?

– Det har begynt å løsne

Nylig har flere offshoreselskaper vært i obligasjonsmarkedet for å låne penger:

 • I september var Fearnley og Pareto sammen med SEB og Swedbank tilrettelegger da boligriggselskapet Floatel hentet 475 millioner dollar i et sikret obligasjonslån.
 • Søndag meldte riggselskapet Jacktel at det har lånt 150 millioner dollar i obligasjonsmarkedet, med hjelp fra DNB Markets, Fearnley og Pareto, mens Dof Subsea vurderer et nytt usikret obligasjonslån på inntil en milliard kroner.

– Historisk sett var det en stor andel supply- og riggselskaper i det norske høyrentemarkedet, men fra slutten av 2014 har det vært nesten helt dødt. I år har man sett et lite trendskifte, sier kredittanalytiker Jonas Shum.

– Det har begynt å løsne, men investorene er fortsatt selektive. Man må betale høyere rente enn da markedet var veldig bra. Investorene tar seg bedre seg betalt når det fortsatt er usikkerhet i markedet, sier Swedbank-analytikeren.

Haseeb Syed, analysesjef for kreditt, i Danske Bank

Foto: Danske Bank

Han støttes av Haseeb Syed, analysesjef for kreditt i Danske Bank Markets.

– Markedet er i ferd med å løsne. For flere måneder siden kunne man nok ikke ventet at de selskapene skulle lykkes med å hente finansiering. At de gjør det nå viser at appetitten er der.

– Etterspørselen er likevel ikke bunnløs, og investorene vil være selektive med tanke på hvilke segmenter og selskaper de ønsker å være eksponert mot. Oljenedturen har også lært dem å være mer prisbevisste og differensiere oljeservicesegmentene i høyere grad, sier han.

Redningsaksjoner

Både i riggsektoren og i offshore supply har en rekke selskaper vært gjennom restruktureringer. Høy gjeld i kombinasjon med overkapasitet og lave rater har tvunget frem finansielle redningsaksjoner.

Les på E24+

Børskommentar: Det er det Solstad-regnskapet ikke forteller, som kan avgjøre skjebnen til aksjen

Og fortsatt er det tøffe tider for enkelte. Supplyrederiet Solstad har bedt kreditorene om forhandlinger for å unngå en pengeskvis, og ledelsen har åpnet for midlertidig krisehjelp til vinteren.

Riggselskapet Fred. Olsen Energy sluttet å betjene gjelden i sommer, og ledelsen serverte denne uken kreditorene et nytt forslag for å få bukt med selskapets gjeld.

Bildet av offshoremarkedet er likevel i ferd med å lysne, mener Shum.

– Utnyttelsesgraden har begynt å øke, selv i segmenter som offshore supply. Blant de store PSVene (forsyningsskip) i Nordsjøen er antallet i opplag ned 70 prosent. Det er til tross for at riggaktiviteten ikke har tatt seg så mye opp, sier han.

Stigende oljeaktivitet

Shum peker på oljeprisen og utsikter til høyere investeringer fra oljeselskapene.

Les også

Aker-sjefen om krisen i Solstad Offshore: – Vi investerte for tidlig

Selv om prisen på nordsjøolje har falt mye fra toppen og vaker rundt 70 dollar per fat, tjener oljeselskapene gode penger, noe analytikerne tror vil utløse økt aktivitet igjen etter årene med fallende investeringer.

– Man ser at oljeselskapenes frie kontantstrøm vil bli veldig bra de neste årene. Det vil også understøtte økte investeringer og vil bety høyere aktivitet i de fleste oljeservicesegmentene, sier Swedbank-analytikeren.

Her hjemme viser den siste tellingen fra SSB at oljeselskapene venter investeringer på 165 milliarder kroner i 2019, mens årets tall anslås til 156 milliarder kroner.

– Vi ser også at selv om dagratene ikke nødvendigvis har kommet opp i alle segmenter kommer optimismen gradvis tilbake. Man ser også transaksjoner på rigger som har ligget brakk en stund, sier Shum.

Sterkere norsk marked

Også Syed peker på oljeprisen.

– Forutsetningene for at det skal være høyere aktivitet er absolutt til stede, i lys av at oljeprisen har holdt seg på et høyere nivå over lengre tid. Og norske høyrentefond har hatt netto innskudd gjennom hele året, sier han.

Syed i Danske Bank sier bildet er annerledes i Europa, som er preget av mer politisk usikkerhet og uttrekk fra rentefond.

– Det norske kredittmarkedet kan på mange måter være noe løsrevet fra det som skjer ute i Europa. En periode var det vanskeligere her hjemme på grunn av lav oljepris, nå er den relative tilstanden til det norske markedet sterkere, sier Syed.

Ifølge analysesjefen var det naturlig at det var oljeservicesektoren som
skulle bli friskmeldt sist i høyrentemarkedet.

– Der var de mest betente casene, til de selskapene som slet mest og måtte gjennom de største omstillingene. At de kommer ut nå vitner om at høyrentemarkedet som helhet har kommet seg for alvor, sier han.

Les også

Equinor-sjefen etter oljeprisfall: – Litt mer nervøst

Les også

– Markedet er krevende

Les også

Svakere bunnlinje for Lundin

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Olje og gass
 2. Privatøkonomi

Flere artikler

 1. Markedsuro sprer seg til norske lånemarkeder – kraftig rentehopp for bedrifter

 2. Spår ny vekstbrems for offshore etter 2022

 3. Betalt innhold

  Derfor holder norske fond kundene sine fanget mens verdiene fordufter

 4. Annonsørinnhold

 5. DNB merker lånerush hos bedriftene: – Fortsatt veldig høy fart

 6. Investorer vedder på aksjefall for oljeserviceselskapene - sektoren er mest shortet på Oslo Børs