Mærsk-sjefen: Herr Møller ville ha truffet samme beslutning

Den nåværende Mærsk-ledelsen er ikke i tvil om at Mærsk Mc-Kinney Møller ville valgt å selge Maersk Oil.

«HR. MØLLER»: A.P. Møller-Mærsks nåværende ledelse er sikre på at salget av oljevirksomheten er i ånden til den mangeårige toppsjefen Mærsk Mc-Kinney Møller.

Foto: Nils Meilvang AFP
  • Lasse Friis
Publisert:

Det er en vanskelig beslutning A.P. Møller-Mærsk har truffet i dag. Salget av konsernets oljeaktivitet betyr avslutningen på et mer enn 50 år langt eventyr som blant annet har kastet av seg mer enn 400 milliarder kroner til den danske staten.

Men den nåværende Mærsk-ledelsen er ikke i tvil om at Mærsk Mc-Kinney Møller ville valgt den samme løsningen, selv om det ville vært et vanskelig valg.

– Jeg er sikker på at Mærsk Mc-Kinney Møller ville ha sagt at det er en vanskelig beslutning, men at han ville kommet frem til at det ville være det riktige for å sikre virksomheten også de neste 100 årene, sier administrerende direktør Søren Skou i A.P. Møller-Mærsk.

Arnold Mærsk-McKinney Møller (født 1913, død 2012) omtales ofte i Danmark som «Hr. Møller», og var en markant skikkelse i dansk næringsliv. Han ledet konsernet fra sin fars død i 1965 og helt inn på 2000-tallet.

A.P. Møller-Mærsk har mandag valgt å ta en historisk avskjed med sin olje- og gassvirksomhet. Det danske konglomeratet har solgt Maersk Oil til franske Total for et beløp som tilsvarer ca 47 milliarder danske kroner (den samlede transaksjonsverdien utgjør omtrent 59 milliarder norske kroner, E24s anmerkning).

Vurderte børsnotering

Maersk Oil har i mange år vært en ytterst lukrativ forretning for A.P. Møller-Mærsk. I begynnelsen fikk selskapet enerettsbevilgninger i Nordsjøen i 1962, og begynte fra 1972 å utvinne olje fra det danske området.

Siden spredde aktivitetene seg til andre deler av verden, hvor land som Qatar og Algerie har vært store suksesser.

– Vi har vært i olje i over 50 år, og det har vært en stor del av vår virksomhet. Det har vært en meget viktig del av konsernet, men allerede sist år tok vi beslutningen om at fremtiden ligger i container, havner og logistikk. Derfor satt vi i gang denne prosessen. Det er en stor transaksjon, men det skal også sees i lys av at vi investerer i andre områder som for eksempel Hamburg Süd, sier Søren Skou om det store, tyske containerrederi som A.P. Møller-Mærsk for tiden er i ferd med å overta.

Les også

Mærsk kjøper 130 containerskip

Viseadministrerende direktør Claus Hemmingsen sier til Berlingske at A.P. Møller-Mærsk har kikket på mange muligheter, blant annet har en børsnotering vært vurdert.

– Vi har søkt mange muligheter. Vi skulle finne den riktige løsningen og den riktige balansen. Vi har vært gjennom flere muligheter de siste 11 månedene. Det her mener vi sikrer god verdi for selskapet og for Danmark, og det blir stor bruk for medarbeiderne, sier Hemmingsen.

Får dansk hovedkontor

Total betaler en stor del av handelen med egne aksjer, som betyr at A.P. Møller-Mærsk kommer til å sitte på 3,76 prosent av det franske oljeselskapet, som er verdens fjerde største privateide oljeselskap.

Det franske selskapet vil etter planen legge sitt hovedkontor for Danmark, Norge og Holland i Danmark.

– Vi er sikre på at Total vil bruke deres teknologiske og finansielle ressurser i Danmark, sier Søren Skou.

Handelen er betinget av blant annet at det danske Energi-, Forsynings- og Klimadepartementet godkjenner avtalen. Det henger sammen med at den danske enerettsbevilgningen går over til et utenlandsk selskap.

Søren Skou forventer at avtalen blir godkjent.

Denne saken ble opprinnelig publisert hos Berlingske Business.

Les også

Mærsk selger oljevirksomheten

Les også

Mærsk varsler milliardregning etter dataangrep

Les også

Mærsk saksøker Universal Studios

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Mærsk
  2. Danmark
  3. Olje og gass

Flere artikler

  1. Droppet børsnotering for franske fristelser

  2. Mærsk Drilling skal børsnoteres

  3. Kan bli Mærsks neste storsalg: – Vil være høyaktuelt for de fleste

  4. Mærsk-toppsjefen om coronaviruset: De neste ukene blir avgjørende

  5. Tror dette feltet spikret giganthandelen