Den «norske» kryptovalutaen IOTA har bykset over 20 prosent på 24 timer

«Norsk» kryptovaluta er nå verdens åttende største med en markedsverdi på 21,3 milliarder kroner.

IOTA: Bruker en blokkjedeteknologi kalt «tangle», som ifølge grunnleggeren David Sønstebø vil revolusjonere bruken av blokkjedeteknologi.
 • Sindre Hopland
Publisert:

Kryptovalutaen IOTA, der nordmannen David Sønstebø er en av fire grunnleggere, har steget kraftig det siste døgnet. Valutaen er opp 21,15 prosent til 0,946036 dollar.

Det betyr at markedsverdien har steget til 2,6 milliarder dollar – tilsvarende 21,3 milliarder kroner.

IOTA er verdens åttende største kryptovaluta, med mandagens markedsverdi, følge nettstedet Coinmarketcap som baserer tallene sine på verdens største kryptobørser.

Kan skyldes koreansk børs

Kryptomarkedet er ofte veldig volatilt, og svinger høyt både opp og ned uten at man alltid vet årsaken.

E24 var i samtale med IOTA-grunnlegger David Sønstebø mandag formiddag, som nevnte at en av Sør-Koreas nest største kryptobørser Coinone vil notere valutaen til handel i morgen, noe som er med å dra prisen opp.

Sønstebø håper at valutaen stabiliserer seg med tiden, men tror, til tross for mange gode nyheter i vente, at IOTA vil forholde seg volatil en god stund til.

I tillegg til Sønstebø har han med seg medgrunnleggerne Sergey Ivancheglo, Dominik Schiener og Sergei Popov.

Droppet ut av skolen

IOTA-grunnlegger David Sønstebø (28) fra Kongsberg har vært en sentral skikkelse i det såkalte kryptomiljøet siden 2012, lenge før folk flest hadde hørt om bitcoin.


– Jeg har jobbet fulltid med blokkjede-teknologi siden 2012, sier Sønstebø til E24 og forklarer hvordan kryptovalutaen har utviklet seg til det den er i dag.
– Da jeg møtte mine medgrunnleggere, handlet IOTA blant annet om å sikre informasjonen mellom internett tilkoblede-produkter, men IOTA har utviklet seg mye siden den gang. Målet er å etablere IOTA som en internasjonal standard for sikre betalinger og datasikkerhet, sier han.

IOTA er drevet som en ideell organisasjon i form av en stiftelse registrert i Tyskland der mange kryptoselskaper holder til.

– Jeg droppet ut av skolen i 2005 som 17-åring for å drive med utvikling på egen hånd. Skolen var ikke noe for meg, og jeg kunne lære meg alt man lærer på universitetet på internett, sier Sønstebø.

HOPP: Slik ser IOTA-kurven ut for det siste døgnet, et voldsomt hopp etter at det ble kjent at den Sør-Koreanske cryptobørsen CoinOne vil notere IOTA.

Samarbeider med konserner


I motsetning til mange andre kryptovalutaer har IOTA mange kommersielle partnerskap med noen av verdens største bedrifter, slik som Volkswagen, Innogy Bosch og Cisco.
– For å gi et eksempel, så skal Innogy bruke IOTA i Oslo2Rome-prosjektet i oktober i år, sier han.
Oslo2Rome-prosjektet går ut på å bygge standardiserte ladestasjoner for elbiler i hele Europa.
Sønstebø sier at teknologien har blitt tatt godt imot blant store selskaper, og de jobber for tiden med mellom 50–100 bedrifter verden rundt.
Han påpeker videre at IOTA også har norske partnere, blant annet jobber han på prosjekter sammen med helsedirektoratet, Nordic Impact og Katapult.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Bitcoin
 2. Digital valuta
 3. Entreprenørskap
 4. Gründere
 5. Teknologi
 6. Valuta

Flere artikler

 1. Grunnla kryptovaluta verdt 13,5 milliarder

 2. «Norsk» kryptovaluta lanserer markedsplass for stordata med Microsoft, Samsung og Agder Energi på laget

 3. Internasjonalt konsern investerer millioner i «norsk» kryptovaluta

 4. – Målet er å få dette til å fungere i den virkelige verden

 5. Ellevilt bitcoin-døgn: Har steget 23 prosent siden onsdag