Norwegian i krisemøte etter Dreamliner-trøbbel

Norwegian kaller Boeing-ledelsen inn på teppet.

NEDTUR: Norwegians Boeing 787 Dreamliner går inn for landing på Stockholm Arlanda Airport.
Publisert:

Norwegian har kalt inn representanter for flyprodusenten Boeing til møte senere i uken for å drøfte de omfattende driftsproblemene flyselskapet har hatt med Dreamliner-flyene de bruker på sine langdistanseruter.

Det skriver nyhetsbyrået Reuters mandag.

Senest i helgen var det store forsinkelser på et av flyene på grunn av mangel på reservedeler.

Kommunikasjonsdirektør Anne-Sissel Skånvik i Norwegian bekrefter at de har innkalt Boeing til et ekstraordinært møte for å diskutere utfordringene de har hatt med de to flyene som har blitt levert, samt veien videre.

- Situasjonen er ikke akseptabel, sier Skånvik til E24.

– Det sier seg jo selv, når vi får sånne forsinkelser som vi har fått. Man kan si at selv om det til dels er mindre tekniske forhold som må utbedres, spiller det ingen rolle for passasjerene om det er store eller små tekniske problemer så lenge flyet må settes på bakken.

- Her må det skje noe

Hun forteller at representantene for Boeing vil blir avkrevd en forklaring på de mange problemene Norwegian har hatt med innfasingen av Dreamliner-flyene.

- Det kan ikke være slik at det må gjøres mange endringer etter at flyene er satt i drift, sier Skånvik.

Norwegian har så lagt fått to av de seks bestilte Dreamlinerne. Det neste leveres etter planen i november.

- Vi forventer at de har en mye mer stabil operativ drift enn det vi har opplevd med de to første flyene.

De mange forsinkelsene etter at Norwegian startet opp langdistanseruter til Bangkok og New York på forsommeren kommer på toppen av at flyleveransen var kraftig forsinket.

Måtte leie fly

Derfor måtte Norwegian bruke innleide fly i oppstarten av langdistansevirksomheten. Også i den perioden var Norwegians passasjerer rammet av forsinkelser.

Norwegian skulle opprinnelig motta sin første Dreamliner i april, men leveransen ble utsatt etter at Boeing opplevde problemer med flyets lithium-batterier. Etter flere nødlandinger som følge av brann og røykutvikling i forbindelse med batteriproblemene, ble flyet midlertidig satt på bakken av amerikanske luftfartsmyndigheter.

Boeing forsikrer at disse problemene nå er historie, og Norwegian-sjef Bjørn Kjos var ikke bekymret for de tekniske problemene.

- Jeg mener at dette har vært litt overdrevet. Boeing har sendt folk til verdensrommet, så hvorfor skulle de ikke klare å fikse et batteriproblem? Jeg har ikke vært bekymret, sa Kjos tidligere i år.

Billigere i drift

Utsettelsen har imidlertid medført ekstra kostnader for Norwegian, som har leid Airbus-maskiner til starten av langdistansesatsingen.

Dreamlineren skal være vesentlig billige i drift enn Airbus A340, som Norwegian har leid. Flyet skal angivelig ha 30 prosent lavere vedlikeholdskostnader, redusere driftskostnadene med 15 prosent og bruke 20 prosent mindre drivstoff.

- En milepæl

Norwegian-sjef Bjørn Kjos har ikke lagt skjul på hvor viktig langdistansesatsingen er for selskapet han leder.

- Dette er en stor og viktig milepæl i selskapets histori, sa Kjos i en pressemelding da de første billettene ble lagt ut for salg i november 2012.

Les også: Tyskere først med ny Boeing

Les også: Større Dreamliner testet i Seattle

Les også: Boeing beklager overfor Norwegians passasjerer

Publisert:
Gå til e24.no