Blodrød dag for Norske Skog

- Vi er på riktig spor, sier Norske Skog-sjefen, men meglerhus og aksjemarkedet lar seg ikke imponere. 

NYE TAP: Papirselskapet Norske Skog måtte legge ned tre ulønnsomme fabrikker i 2012. Fabrikken på Skogn er fortsatt gjenværende.
Publisert: Publisert:

Da konsernsjef Sven Ombudstvedt presenterte kvartalstallene hos DNB i Bjørvika torsdag formiddag, var det 13. kvartal på rad han viste frem tapstall.

«Svakere enn forventet» mente meglerhuset Artic Securities, som viser til at driftsresultatet er dårligere enn ventet, mens gjelden er høyere enn ventet.

«Vi tror det er høy risiko for at Norske Skog vil måtte bryte lånebetingelser i løpet av året», skrev de videre.

Aksjemarkedet har heller ikke latt seg begeistre av kvartalstallene. Rundt 12.30-tiden var aksjekursen ned over 14 prosent.

E24 BØRS: Følg aksjen her

- Positivt på driften

Siden Ombudstvedt ble ansatt i 2009 har han kjempet mot mindre avislesning, prispress og altfor mange tilbydere i markedet.

Selskapet har vært nødt til selge tre ulønnsomme fabrikker gjennom året: Follum på Hønefoss, Bio-fabrikken i Chile og papirfabrikken Parenco i Nederland.

Han mener likevel det skjer positive ting i selskapet.

- Vi er på riktig spor, sier han til E24.

Ombudstvedt viser til at selv om de regnskapsmessige tallene er negative, er den underliggende driften positiv på 0,5 milliarder kroner.

Hjelp fra Sverige

- Men driftsmarginen vår er fortsatt for lav. Den må opp fra 9 til 15 prosent, medgir han.

Positive nyheter ble det derfor for Norske Skog at den svenske konkurrenten Stora Enso varslet kutt for tre dager siden. Papirgiganten skal stenge ned to svenske papirmaskiner med kapasitet på totalt 475.000 tonn i året.

Det tilsvarer 3,4 prosent av avispapirkapasiteten i Europa.

- Vi trenger hjelp fra markedsbalansen for å øke driftsmarginen. At det kuttes i Sverige gir mindre press på prisene, og kan minske det store gapet mellom tilbud og etterspørsel, sier han.

Varsler nedbemanning

Under Ombudstvedt har Norske Skog kuttet gjelden kraftig. Totalt er gjelden redusert 8 milliarder kroner de siste fire årene.

Men dagens nivå på seks milliarder må fortsatt ned.

Konsernsjefen vil ned på firetallet. Faste kostnader må også videre ned, 5-10 prosent.

- Hvordan skal dere klare det?

- Fortsette slik vi har gjort hittil. Blant annet selge eiendeler som ikke er viktig for kjernedriften.

- Vi kommer til å nedbemanne med 50 personer i Norge av totalt 1.000 ansatte. Men jeg utelukker ikke at det blir flere, sier han.

LES OGSÅ:

Publisert:
Gå til e24.no