Tror Finanstilsynets grep vil bremse forbrukslån: – Vil helt klart ta ned volumet

Finanstilsynet vil ha en tøffere håndheving av forbrukslån-reglene, som nettopp ble skjerpet. Det vil bremse veksten, tror analytiker.

INNSTRAMMING: Finanstilsynet vil forskriftsfeste de skjerpede reglene for bankene som tilbyr forbrukslån. Her illustrasjonsbilde av kredittkort. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix
Publisert:

Den kraftige veksten i forbrukslån er blitt møtt med strengere fra myndighetene, men Finanstilsynet har vært misfornøyd med at flere aktører bryter med de skjerpede kravene.

Tilsynet har derfor foreslått at innstrammingen for forbrukslånsbankene skal bli til forskrift, altså at reglene ikke bare bør følges, men skal følges.

Dette forslaget er nå ute på høring.

PS! Bank Norwegian avsluttet børsdagen tirsdag med en nedgang på 15,89 prosent,etter at selskapet la frem en kvartalsrapport som viste økte lånetap og kostnader

Ifølge Norges Bank vil forslaget fra Finanstilsynet bety en reell innstramming for bransjens utlånspraksis. Sentralbanken publiserte mandag en analyse som finner at spesielt kravet om nedbetaling begrenser husholdningenes låneopptak.

Les også

Bank Norwegian møter tøffere konkurranse: – Det er blitt flere om beinet

Finanstilsynets forslag stiller krav til blant annet betjeningsevne, avdrag og maksimal løpetid på lånet. I 2016 ville nesten en fjerdedel av husholdningene med forbruksgjeld vært begrenset av minst ett av kravene, viser analysen.

Les også: (+) Ti nye banker på to år: Derfor har Norge fått en bankboom

– Vil ta ned volumet

Analytiker Odd Weidel i Sparebank 1 Markets tror forskriften vil dempe utlånsveksten i det norske markedet.

– Finanstilsynet gikk først ut med retningslinjer. Bankene var litt usikre på tolkningen og vi har sett en gradvis tilnærming til retningslinjene. Nå går vi over til forskrift, og bankene vil bli nødt til å overholde dette, også de utenlandske bankene som opererer i Norge, sier bankanalytikeren.

– Det vil helt klart ta ned volumet, sier han.

Bank Norwegian er en av aktørene som har tilpasset seg retningslinjene «fullt og helt», ifølge Pål Svenkerud, finansdirektør i eierselskapet Norwegian Finans Holding. Han sier tilpasningen skjedde fra og med fjerde kvartal i fjor.

Les også: (+) Disse står bak Norges nye bankbølge

Finansdirektøren er avventende til hvilke effekter man vil se i det totale markedet.

Les på E24+

Børskommentar: Forbrukslån-investorer lar seg skremme av det innlysende

– Det har vært en stabil utvikling på salg i Norge, og så får vi se hvordan dette vil utvikle seg videre når det har blitt en lovregulering og alle aktører tilpasser seg, sier han.

Norwegian Finans Holding la tirsdag frem resultatene for tredje kvartal. Miksen av blant annet høyere lånetap, stigende kostnader og tøffere konkurranse ble ikke særlig godt mottatt på Oslo Børs, der aksjen var ned nær 14 prosent en times tid før markedet stengte.

Weidel påpeker at de fleste bankene sier at de venter en positiv volumvekst i Norge fremover også.

– Det kan være bankspesifikt, det behøver ikke bety at totalmarkedet vokser. Vi har sett at forbrukslånsbankene har tatt markedsandeler fra tradisjonelle banker og andre aktører, sier han.

Finansdirektør Pål Svenkerud i Norwegian Finans Holding, selskapet som eier Bank Norwegian.

Fortsetter utbyttediskusjon

Norwegian Finans Holding har i år vært i diskusjoner med Finanstilsynet om hvor mye kapital banken må sette til side, samt planene om tilbakekjøp av aksjer og utbytte.

Les også

Kraftig økning i lånetapene for Bank Norwegian

Bank Norwegian vil betale ut kvartalsvis utbytte, men det vil ikke Finanstilsynet tillate. Tilsynet sa tidligere i år også nei til Bank Norwegians søknad om tilbakekjøp av aksjer, men ifølge Svenkerud vil banken søke på nytt.

Han håper diskusjonene med tilsynet er ferdig i løpet av 2018.

– Vi har vært gjennom et stedlig tilsyn, og den prosessen pågår. Vi må se utfallet av den prosessen. Jeg håper å få avklart dette spørsmålet i løpet av året.

Bank Norwegian har uansett lov til å betale årlige utbytter. DNB Markets venter at det første utbyttet kommer i 2019, og har et anslag på 2,50 kroner per aksje.

– Det blir årsutbytte, og kanskje tilbakekjøp av aksjer. Foreløpig ligger vi inne med et ordinært utbytte for 2018 som utbetales i 2019, sier Weidel i Sparebank 1 Markets.

Les også

– Det er flere om beinet

Les også

Kraftig økning i lånetapene for Bank Norwegian

Publisert:

Her kan du lese mer om