Gransker Danske Bank for mulig hvitvask

Dansk påtalemyndighet har bestemt seg for å granske Danske Bank etter mistanke om hvitvasking av et større milliardbeløp hos bankens filial i Estland.

GRANSKER BANKEN: Dansk påtalemyndighet gransker nå Danske Bank for mulig hvitvasking av et stort milliardbeløp ved bankens estiske filial. Dette er bankens konsernsjef Thomas F. Borgen.
  • André Haugen
Publisert:

Danske SØIK, som tilsvarer Økokrim i Norge, har besluttet å innlede etterforskning av Danske Bank etter anklager om hvitvasking av milliardbeløp i bankens estiske filial.

Det kommer frem i en pressemelding fra SØIK mandag. SØIK er kortformen for statsadvokaten for særlig økonomisk og internasjonal kriminalitet.

Saken ble avslørt av Berlingske i fjor. I februar i år ble banken anklaget for blant annet å ha hjulpet personer knyttet til Russlands president Vladimir Putin og etterretningstjenesten FSB med å hvitvaske penger.

Etter at Berlingske avslørte at saken er større enn tidligere antatt i juni, skal det samlet skal det være snakk om mer enn 53 milliarder danske kroner som har byttet hender i mistenkelige transaksjoner.

– Vi har grunnet sakens meget alvorlige karakter og omfang fulgt saken tett gjennom lengre tid, sier statsadvokat Morten Niels Jakobsen i SØIK i en melding.

– Nå har vi kommet så langt a tjeg kan bekrefte at vi i SØIK har åpnet en etterforskning med henblikk på å undersøke om vi i Danmark kan reise straffesak mot Danske Bank for overtredelse av hvitvaskingsloven, sier han.

Forrige uke besluttet estisk påtalemyndighet å innlede enn strafferettslig etterforskning av banken.

Les også

Danske Bank-ansatt: Putin-familien hvitvasket penger

Har beklaget

Danske Bank-sjef Thomas Borgen har offentlig beklaget at banken ikke handlet tidligere for å stanse hvitvaskingen.

Han sa i juni at styret hadde diskutert hvorvidt det var best om han gikk av, men at de konkluderte med at Borgens erfaring var nødvendig for å lede banken.

Ifølge SØIK har saken lenge vært meget høyt prioritert internt i embetet.

– Vi i SØIK er meget opptatt av at hver sten snus i denne saken. Det er for tidlig å si om vi ender med å reise straffesak, og til slutt er skyldspørsmålet opp til domstolene, sier Jakobsen.

– Jeg kan likevel helt generelt si at hvitvaskingskriminalitet har store skadevirkninger for samfunnet vårt, og loven har sterke sanksjonsmuligheter hvis finansielle virksomheter ikke gjør nok for å hindre at svarte penger blir hvitvasket, sier han.

Les mer: Hvitvaskede milliarder fosset gjennom nordiske banker

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Danske Bank

Flere artikler

  1. FT: Danske Bank-sjef ignorerte advarsler om Estland

  2. Avis om Danske Bank i Estland: Russere overførte enorme summer

  3. Danske Bank-sjef Thomas Borgen går av etter hvitvaskingsskandale

  4. Nordmann kan få dansk fallskjerm på 17,5 mill.

  5. Danske Bank skal granske overføringer på 1.262 milliarder - aksjen faller