Jens Ulltveit-Moe forstår folk er forbannet

Rec styreleder Jens Ulltveit-Moe er trygg på det juridiske, men synes etikken er vanskeligere. - Nå får de dessverre smekken på nedsiden.

HAR TAPT MYE: Både Recs aksjonærer og underleverandørene har tapt mye penger, påpeker styreleder Jens Ulltveit-Moe overfor E24.
Publisert:

- Juridisk er vi på trygg grunn. Det er vi overbevist om. Moralsk og etisk er dette vanskelig, og det gjør selvsagt vondt, sier Jens Ulltveit-Moe til E24.

Tirsdag morgen sendte Rec oppbudsregjering for Rec Wafer Norge, og slo dermed inn siste spiker i kista for konsernets aktiviteter i Norge.

Les også: Skrur igjen pengekranen - Slår Rec i Norge konkurs

Gjennom det siste året har oppunder 1.000 ansatte mistet jobbene sine ved flere nedbemanninger, og nå risikerer Rec Wafers kreditorer å tape opptil 1,2 milliarder kroner.

Ved å slå Rec Wafer konkurs slettes en betydelig del av Recs gjeld, samtidig som konsernet slipper unna med å ta et regnskapstap på 400 millioner kroner.

Underleverandøren Ekro Resirk slipper ikke like lett unna. Der frykter de nå for fremtiden. I verste fall går det mot konkurs også der.

- Når Rec kjører en datter konkurs for å løpe fra sine forpliktelser, så er det ikke lenger noen fremtid for Ekro Resirk, sier adm. direktør Arnold Risa i Ekro Resirk til E24.

Les også:Recs underleverandørs mareritt ble virkelig

Skjønner sinnet

- Jeg forstår at de er sinte og forbannet. De eneste som har tapt mer penger enn oss, er våre leverandører, sier Ulltveit-Moe.

Les også: Ulltveit-Moe hamstrer REC-aksjer

Samtidig påpeker han at tap det er en naturlig del av næringslivet.

- De har tatt en risiko hvor det var en betydelig oppside, og nå får de dessverre smekken på nedsiden. Sånn er det, sier Ulltveit-Moe.

Han sier likevel at konkursen i datterselskapet gjøres med tungt hjerte, også overfor underleverandørene.

Likevel er det spesielt en gruppe Ulltveit-Moe har tankene nå.

- Det gjør spesielt vondt overfor våre ansatte i Glomfjord. På Herøya er det lettere å få nye jobber, men i Glomfjord er det vel dessverre slik at en del mennesker nå må flytte. Det er lite hyggelig, sier Ulltveit Moe.

Var nødvendig

I 2014 skal Rec-konsernet betale tilbake 4,4 milliarder kroner i ulike lån.

Ved å la Rec Wafer i Norge gå konkurs, fjernes en stor løpende utgiftspost. Rec Wafer gikk i 2010 med nesten 800 millioner kroner i underskudd før skatt.

- Hvis vi ikke hadde avviklet Rec Wafer Norge, ville situasjonen for hele konsernet vært veldig alvorlig. Dette redder ikke Rec, men bidrar til at vi klarer å betale gjelden vår i 2014, sier Ulltveit-Moe.

På spørsmål fra E24 om ikke konkursen i datterselskapet nå vil gjøre andre leverandører skeptiske til å handle med Rec, svarer Ulltveit-Moe:

- Det vil det klart. Og så får det være vår jobb å overbevise dem om at skepsisen er ubegrunnet.

Les også:

Publisert:

Her kan du lese mer om