Danske Bank: Smittefaren fra oljesektoren ser ut til å være over

Danske Bank tror ikke lenger på nullrente i år og mener det meste tyder på at oljebremsen forblir en ren oljebrems.

OPTIMIST: Sjeføkonom Frank Jullum i Danske Bank ser lysere på Norges økonomiske fremtid.
  • Johan Hammerstrøm
Publisert:

Under overskriften «lysere utsikter» presenterer Danske Bank Norges økonomiske fremtid i rapporten «Nordic Outlook». Arbeidsledigheten skal nå toppen i sommer, pilene peker forsiktig oppover igjen og mesteparten av motvinden er bak oss, skriver banken.

I forrige rapport forventet banken nullrente, nå tror Danske Bank at renten senkes til 0,25 prosent, men at det også forblir det laveste i år.

– Du ser at mottiltakene som er gjort med finanspolitikken er med på å stimulere veksten utenfor oljen. De kreftene er nå sterkere enn de negative kreftene fra oljesektoren, sier sjeføkonom Frank Jullum.

I tillegg har høyere oljepris og bedre vekst har ført til en sterkere krone, og denne trenden er forventet å fortsette, skriver banken i rapporten.

Nedjusterer bruttonasjonalproduktet

Det er likevel ikke bare fryd og gammen i rapporten. Banken oppjusterer anslaget for bruttoinvesteringer fra -1,8 prosent til -1,2 i år, men nedjusterer samtidig anslaget for fastlands BNP fra 1,3 prosent til 1,2 prosent.

– Det går i den retningen vi forventet at det ville gjøre i vinter, men da var det mange som mente at vi var i overkant optimistiske, sier Jullum.

Alle sektorer utenfor oljenæringen vokser, det eneste som skurrer er en liten nedgang i detaljhandelen.

– Vi tror dette kan komme av svakere utviklingen i reallønnsveksten og inflasjonen, men det er fortsatt litt uklart, sier Jullum.

Vestlandet tar støyten

Olje- og gassektoren ligger fortsatt som en enorm bremsekloss på økonomien. I 2016 budsjetterer banken med et fall i petroleumsaktiviteten på 15 prosent.

Det som bidrar til den positive tonen i rapporten er at oljesmellen ser ut til å forbli en ren oljesmell. Det store spørsmålet i vinter var hvorvidt nedturen ville føre til lavere forbruk og en real nedtur på i alle deler av norsk økonomi.

Banken ser nå ingen tegn til smitte fra oljesektoren og Vestlandet over på resten av den norske økonomien, hverken sektormessig eller regionmessig.

Dermed forblir bildet av en delt norsk økonomi like sterkt, om ikke enda sterkere enn da banken leverte forrige rapport.

– Men det er klare tegn til bedring, Møre- og Romsdal har stanset fallet. På Sørlandet har det snudd fra nedgang til marginal vekst, sier Jullum.

Hordaland og Rogaland må imidlertid belage seg på dårlige tider en god stund til.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Danske Bank
  2. Oljebransjen

Flere artikler

  1. Sjeføkonom om boligprisveksten: - Ikke tegn til at oljenedturen sprer seg

  2. Spår første renteøkning neste sommer

  3. Sjeføkonom venter flere rentekutt – utelukker ikke nullrente

  4. Danske Bank tror boligprisfallet fortsetter

  5. Norges Bank holder renten i ro på null prosent