Nordea-fusjon avvist av Nederland

Nordeas forslag om å fusjonere med ABN Amro er blitt avvist av nederlandske myndigheter. Nederland kan ha fryktet svensk overtagelse, tror analytiker.

NEDERLANDSK? Ifølge et hemmelig dokument har Nordea foreslått å fusjonere med ABN Amro og flytte til Nederland.

Foto: Ints Kalnins Reuters
  • Mathias Vedeler
Publisert:

Nordea har foreslått å fusjonere med ABN Amro og flytte inn under bankens holdingselskap i Nederland, ifølge et hemmelig dokument som finansavisen NRC Handelsblad har fått tilgang.

Nederlandske myndigheter har imidlertid avvist forslaget, skriver Financial Times som har snakket med to anonyme kilder med kjennskap til forhandlingene.

Hemmelige møte med minister

På et hemmelige møte i juni skal Nordea ha lagt frem forslaget for ABNs styre, der Nederlands finansminister Gerrit Zalm er styreleder.

Styret skal ha svart at det offentlige organet NLFI, som forvalter den nederlandske statens eierskap i ABN, måtte håndtere forslaget.

Forhandlingene mellom Nordea og NLFI skal deretter ha strandet i september.

– Jeg synes det er naturlig at den nederlandske regjeringen avviste forslaget. Etter finanskrisen er det jevnt over større vilje til å sitte med store eierposter blant stater, sier Odd Weidel, analytiker i Sparebank1 Markets.

Den nederlandske staten måtte redde ABN under finanskrisen i 2008, ett år etter at banken var blitt kjøpt av utenlandske banker. Etter at banken ble børsnotert på ny i fjor, har staten en eierandel på 77 prosent.

STORE PLANER: Nordeas karismatiske styreleder, Bjørn Wahlroos, skal ha vært i hemmelige samtaler med nederlandske myndigheter.

Foto: Vesa Moilanen AP

– Fusjonen ville innebåret en overtagelse fra Nordeas side. Selv om hovedkontoret juridisk ville havnet i Nederland, ville kontoret «de facto» vært i Stockholm. Det var kanskje ikke ønskelig for nederlandske myndigheter, sier Weidel.

Nordea er det største finanskonsernet i Nord-Europa. ABN Amro er på sin side Nederlands tredje største bank.

Financial Times påpeker at det er stor politisk motstand mot banker som blir så store at økonomien ikke tåler at de velter. I tillegg trekker avisen frem at kapitalkrav som blir strengere i takt med størrelsen på banken, er blant hindringene som står i veien for storfusjoner.

Det hemmelige notatet som NRC Handelsblad har fått tak i, viser at NLFI rådet den nederlandske ministeren om ikke å gå med på forslaget. Organet skal ha kalt fusjonen for «svært risikabel» og «ikke praktisk gjennomførbar».

Fremoverlente nordiske banker

Det er uklart hvor vidt avvisningen fra nederlandske myndigheter betyr at en fusjon mellom Nordea og ABN per nå er helt utelukket.

Odd Weidel i Sparebank1 Markets tror Nordea ønsket fusjonen blant annet fordi banken vil komme seg unna Sveriges reguleringer og kapitalkrav.

– Det er jo på en måte litt underlig, for her i Norge ser vi med misunnelse på det svenske regelverket, som er en del mildere enn det norske. Men styreleder i Nordea, Bjørn Wahlroos, er en markant og tydelig personlighet som ser ut til å være villig til å ta aktive grep for å komme seg unna det nordiske regelverket, sier Weidel.

Han trekker også frem andre mulige årsaker. Banken ser behovet for å møte teknologiske utfordringer i fremtiden og kan ha ønsket å dele IT-plattformer med ABN.

I tillegg har Nordea bygget opp god egenkapital etter finanskrisen og er nå i posisjon til å gjøre aktive grep.

– Jeg synes dette er veldig interessant. Det er en retning vi har sett at banker har ønsket å gå lenge. De merker konkurranse fra andre parter, og de nordiske bankene er blitt mer fremoverlente, sier Weidel.

Les også

Slik kan Facebooks nye markedsplass utfordre Schibsted

Vil ikke kommentere

Hverken Nordea eller ABN Amro har ønsket å kommentere saken.

– Vi kommenterer aldri denne typen rykter, sier informasjonssjef Magnus Nelin i Nordea til Dagens Industri.

– Så du kan hverken avkrefte eller bekrefte? spør den svenske næringslivsavisen.

– Nei, vi har ingen kommentar overhodet til den typen rykter, og det har vi aldri, sier Nelin.

Her kan du lese mer om

  1. Nordea
  2. Bank
  3. Nederland
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Nederlandsk avis: Nordea vil fusjonere med ABN Amro

  2. Storbanken kan vedta flytting: Så mye sparer Nordea

  3. Bekreftet: Nordea flytter til Helsinki

  4. Annonsørinnhold

  5. Hvitvaskingsfrykt tynger bankaksjer

  6. Nordea vil heller ha skip enn Olympics gjeldsplan