900 kan bli kuttet i Aker Solutions – legger ned i Tromsø

Opptil 900 stillinger kan forsvinne idet Aker Solutions skal strømlinjeforme virksomhetsområde.

TAR SMERTEFULLE GREP: Konsernsjef Luis Araujo i Aker Solutions varsler nye kuttrunder.
Publisert:

Aker Solutions melder fredag at selskapet skal «reposisjonere» sin norske virksomhet innen MMO (vedlikehold, modifikasjoner og operasjoner).

Dette innebærer at fire regionale enheter slås sammen til én, og kan medføre kutt på 900 faste stillinger i Stavanger, Bergen, Kristiansund, Trondheim, Tromsø og Sandnessjøen, samt offshore.

MMO-virksomheten i Tromsø vil bli terminert, mens fabrikken i Sandnessjøen vil bli stengt i tre år.

– Vi har ingen kommentarer utover det som står i pressemeldingen, sier Anne Cecilie Lund-Andersen i kommunikasjonsavdelingen til Aker Solutions til E24.

Hun opplyser videre at sjefen for Aker Solutions i Norge, Per Harald Kongelf, vil holde en pressebrief ved selskapets lokaler på Fornebu klokken 12.00 fredag.

Les også

Statoil bestiller kostnadskutt fra Aker Solutions og OneSubsea i ny rammeavtale

Mistet kontrakt

Bakgrunnen for de drastiske grepene er at Aker Solutions mistet en større vedlikeholdskontrakt med Statoil, hvilket ble annonsert i midten av desember. Selskapet sikret seg en såkalt konkurranseavtale, men ikke en avtale som hovedleverandør.

Direkte etter dette ble det varslet om nedleggelser.

– Tiltakene er smertefulle, men nødvendige for å styrke konkurransekraften og det langsiktige potensialet for vår norske MMO-virksomhet, som har blitt rammet av et bratt fall i aktiviteten i det norske oljeservicemarkedet, sier konsernsjef Luis Araujo i en kommentar.

Omtrent halvparten av bemanningsreduksjonen vil starte umiddelbart, og skal løses gjennom naturlig avgang, omplassering og oppsigelser.

Selskapet har allerede redusert MMO-kapasiteten med omtrent 1.300 faste og midlertidige stillinger.

– Utfordrende

De gjenstående tilpasningene avhenger av selskapets arbeidsmengde gjennom året.

Aker Solutions har slitt med vanskelige markedsforhold siden oljeprisen begynte å falle sommeren 2014 og oljeselskapene knep igjen lommeboken. Selskapet venter at dette vil vedvare i 2016.

– Markedsforholdene er utfordrende, men jeg er overbevist om at de grepene vi nå tar for å strømlinjeforme driften, redusere kostnader og fokusere på våre viktigste styrker vil forsterke vår posisjon i MMO. Dette gjelder også internasjonalt, hvor vi har vunnet oppdrag og utvidet vår virksomhet i land som Canada, Storbritannia og Brunei, sier Araujo.

Aker Solutions har i dag rundt 16.000 ansatte i omtrent 20 land. Det er omtrent 5.000 ansatte i MMO-området, hvorav 3.600 i Norge.

Klokken 11.15 er Aker Solutions ned 2,83 prosent til 24 kroner per aksje på Oslo Børs.

Les også

Ny milliardsuksess

Les også

– Det stopper opp i bransje etter bransje

Les også

Varsler opp mot 300 nye oljejobber etter storkontrakt

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om