Kriserammede Northland: Skriver ned gruveverdier for 5,8 milliarder

REDNINGSAKSJON: Northland Resources sliter med en bunnskrapt kasse og lave priser for jernmalm.
Publisert:Vondt ble til verre for Northland Resources. Selskapet ber om hjelp fra kreditorene og skriver ned gruveverdiene for milliarder.

Først ble gruveutbyggingen i Nord-Sverige langt dyrere enn planlagt for Northland Resources, så falt jernmalmprisene kraftig. Nå tar selskapet konsekvensen av det gjennom å skrive ned store verdier. Det kommer på toppen en stor redningsoperasjon i selskapet.

I sitt resultat for tredje kvartal kommer det flere tegn på at selskapets situasjon er kritisk.

Northland skrev selskapet ned verdier for hele 839 millioner dollar, tilsvarende 5,8 milliarder kroner, på den operative driften. I tillegg skrev man ned 12 millioner dollar (83,4 millioner kroner) på avsluttet virksomhet.

Selskapet varslet i oktober at all gruveaktiviteten ville bli stanset inntil videre.

Til sammenligning har selskapet en langsiktig plan om å utvinne fire millioner tonn jernmalm i året fra anleggene i Nord-Sverige.

Selskapet hadde et nettosalg på 47,3 millioner dollar i kvartalet, men driften gikk 11,9 millioner dollar i minus. I tredje kvartal produserte man totalt 421.000 tonn med konsentrat.

Det kriserammede gruveselskapet Northland Resources prøver nå å redde selskapet fra konkurs. Selskapet varslet torsdag at de nå har bedt tingretten i Luleå i Nord-Sverige om å starte høringen for å få sanert gjelden.

Bommet på investeringsplanen

Northland Resources har så langt investert 1,1 milliarder dollar (7,6 milliarder kroner med dagens kurs) i Kaunisvaara-prosjektet i Nord-Sverige.

Krisen i Northland Resources begynte for alvor i januar 2013. Da meldte selskapet om en kostnadspress i utbyggingsprosjektet på to milliarder. Man hadde rett og slett undervurdert utbyggingskostnadene.

Selskapet trengte derfor mer penger og aksjekursen kollapset. Etter en runde med konkursbeskyttelse under svensk rett og avtaler med kreditorene, så det i en periode lysere ut.

Etterhvert kom også den tidligere Statoil-sjefen Olav Fjell inn som styreleder.

Siden den opprinnelige krisen har imidlertid selskapet støtt på et nytt problem, nemlig at jernmalmprisene har falt kraftig.

- I november 2013 annonserte selskapet behovet for ytterligere finansiering. Jernmalmprisen, som har vært langt lavere enn ventet i 2014, har gjort det for utfordrende å sikre denne finansieringen i år, skriver selskapet i sin kvartalsrapport.

Dermed er det siden i våres satt i gang nye tiltak for å redde bedriften.

Foreslår gjeldskutt

Den 11. november la selskapet frem et forslag om å sanere en del av gjelden. Den innebærer at kreditorer med gjeld over 500.000 svenske kroner kun får utbetalt 25 prosent nå eller 100 prosent i 2022. Kreditorer under 500.000 skal få all gjelden utbetalt.

Selskapet har nå bedt tingretten i Luleå om å behandle denne gjeldssaneringen.

Selskapet har også foreslått å omorganisere virksomheten, slik at alle selskapene flyttes til Sverige. I dag er morselskapet registrert i Luxembourg. Dette forslaget fikk bred støtte på generalforsamlingen denne uken, men det møtte ikke nok aksjonærer til at vedtaket var gyldig. Dermed skal det kalles inn til ny generalforsamling den 29. desember.

Det at for få møter til generalforsamling i selskapet har også skjedd en gang før i år.

Les også:

Northland fikk grønt lys fra kreditoreneGlohet respons på Northlands omstrukturing29 Northland-ansatte må gåGruveselskap trenger penger - igjenNorthland Resources ute av konkursbeskyttelse

Publisert:

Her kan du lese mer om