Gruveaksjen Northland trekker dypere ned i mørket

Aksjonærene i Northland fikk seg en kalddusj etter Pinsen. De er ikke kommet over nyheten ennå.

INTET LYS I ENDEN AV TUNNELEN: Gruveaksjen Northland Resources sendes kraftig ned på Oslo Børs onsdag, for andre dag på rad. Tirsdag meldte selskapet at de trenger ytterligere 300 millioner kroner, på grunn av lave jernmalmpriser.
Publisert:

E24 BØRS: Følg aksjene på Børsen her

Oljeprisen peker forsiktig oppover onsdag morgen mens markedet venter på amerikanernes ukentlige oppdatering over deres lagerbeholdning av olje.

Et fat nordsjøolje (Brent) handles til 109,7 dollar i spotmarkedet, opp 0,06 prosent. Et fat amerikansk lettolje (WTI) handles på sin side til 104,4 dollar fatet, like før den store, amerikanske kjøresesongen sparkes i gang.

Forrige ukes børsoppgang har ikke latt seg stoppe av den lange Pinsehelgen. Tirsdag åpnet børsen med en samlet oppgang på 0,13 prosent, og onsdag fortsetter Hovedindeksen opp med 0,06 prosent fra start. Dermed holder den seg foreløpig godt over 620 poeng, som er et historisk rekordnivå.

Gruvenedtur

Gruveselskapet Northland Resources ligger an til å bli dagens nest største nedtur på Oslo Børs, etter kartselskapet Blom.

Aksjen er ned 4,73 prosent fra start, etter å ha falt med 4,52 prosent tirsdag. Da meldte nemlig selskapet at de trenger ytterligere 50 millioner dollar (rundt 300 millioner kroner) i finansiering. Årsaken er ifølge selskapet en nedgang i prisene på jernmalm.

De 300 millionene kommer på toppen av de 900 millionene som selskapet varslet at de måtte hente inn i november.

Aksjen har falt med hele 66,94 prosent så langt i år. I fjor måtte selskapet søke konkursbeskyttelse etter at selskapet hadde feilberegnet hvor mye kapital de trengte for å få i gang gruveprosjektene i Nord-Sverige.

Etter en større restrukturering trådde selskapet ut av konkursbeskyttelse og fikk nordmannen Olav Fjell inn som styreleder.

OBOS-salg dominerer toppen

Fra børsåpningen er det aksjen i AF Gruppen som er Børsens mest omsatte. Aksjen handles til 73,5 kroner, ned 0,68 prosent.

OBOS har nemlig solgt 2,3 millioner aksjer i selskapet for 72 kroner stykket, og OBOS-transaksjonen sørger dermed alene for at AF Gruppen-aksjen er omsatt for 166 millioner kroner.

Utenom AF Gruppen er det Yara og oljeselskapet DNO som preger listen over de mest omsatte selskapene på Oslo Børs onsdag. Yara stiger med 1,81 prosent til 303,4 kroner, mens DNO er ned 3,54 prosent til 22,86 kroner.

DNO har i det siste fått seg en børsopptur etter at tyrkiske myndigheter annonserte at de har inngått en oljeeksportavtale med Kurdistan, den delvis selvstyrte regionen i Nord-Irak.

Spetalen handler

På listen over aksjene med den største oppgangen finner vi det farmasøytiske selskapet Diagenic på topp.

Investoren Øystein Stray Spetalen har kjøpt drøye 9,9 millioner aksjer til 86 øre stykket, ifølge en flaggemelding. Deler av aksjene som Strata har kjøpt er fra Tycoon Industrier (1.915.306 aksjer), som kontrolleres av Spetalen selv. De resterende aksjene er kjøpt av Corona Maritime Holding, et selskap som kontrolleres av Spetalens forretningspartner Glen Ole Rødland.

Etter at handelen ble kjent har aksjen steget ytterligere. Aksjen er i skrivende stund priset til 95 øre, tilsvarende en oppgang på 10,47 prosent.

Les også:

OBOS selger aksjer i AF GruppenSpetalen løfter DiagenicForsyningsrederi hentet én milliardVentes rolig åpning på Oslo BørsKinesiske aksjer ned etter at MSCI ikke åpner døren

Publisert: